С кои полезни мазнини да готвите по-често

Сусамовото олио има прекрасен вкус и мирис
17 авг 2020 19:45, Михаела Лазарова
11
С кои полезни мазнини да готвите по-често
Снимка: Istock

Знаем, че готвенето с рафинирани течни мазнини, като например слънчогледовото олио, е вредно. Още по-вредно е пърженето с тях. Но как тогава да приготвяме любимите си ястия? Съществуват някои невероятно вкусни и полезни алтернативи на стандартното рафинирано олио за готвене. Ето пет от най-полезните мазнини в готвенето, които можете да използвате и на високи температури.

Как да използвате слънчогледовото олио за здрава коса?

Зехтин

Подобно на всички течни мазнини, зехтинът може да е рафиниран и нерафиниран. Зехтинът екстра върджин е студено пресован нерафиниран вид течна мазнина, добита от пресни маслини. Той е най-полезната мазнина за готвене и директна консумация. Част е от средиземноморската диета на народите от региона, който се слави с най-здравословната си кухня. Златистозеленото масло е изключително богат източник на витамини, минерали, феноли (антиоксиданти), важни за здравето на сърдечносъдовата система.

Можете да готвите със зехтин. Точката му на димене е 190 градуса.

Масло от авокадо

Авокадото е много богато на ненаситени мазнини. В него се съдържа омега-9 мастна киселина в изобилие, както и антиоксиданти. Маслото от авокадо намалява холестерола и подобрява липидния профил, което е от огромно значение за състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: авокадомазниниЗехтин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
zlobarq преди 3 години
За салати само зехтин, но за готвене... няма по полезно от свинската мас.
9
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 години
Навремето баба ми готвеше с шарлан! И аз го ползвам, по-добро е от зехтина, гаранция!
8
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАМЕ, ЧЕ СА ПО ПОЛЕЗНИ ОСОБЕНО КОКОСОВОТО МАСЛО НО И ЦЕНАТА ИМ Е ДВОЙНА И ТРОЙНА
7
0
 
7
 
! Отговори
До 7: преди 3 години
Охххх, само през последните 5 (ПЕТ) години имаме пълна промяна в мнението на лекарите и специалистите. Говоря за американските.Преди 7 години пишеха сериозно, че всички животински мазнини са изключително вредни, а препоръчваха използването само на растителни мазнини, като даже съветваха ежедневно да се консумира "магическото" кокосово масло.Докато ... миналата година писаха, че кокосовото масло е жива отрова, дори екстра, екстра вържин. Просто не знам какво е верно и какво не.
6
2
 
3
 
! Отговори
Запомнете преди 3 години
Ако искате да сте здрави, забравете всички ядкови мазнини.Яжте само мазнини които са с преобладаващо омега 3, всичко останало бие тежко по вашето здраве.За готвене използвайте приоритетно животинските.Съвета е съвсем добронамерен,който наистина иска да е здрав, да прочете повече.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пък вие си гответе с екстра върджин :D
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко едно студено пресовано олио (не рафинирано) след термична обработка се превръща в транс мазнини! Единствените мазнини които не се отделят от човешкото тяло!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам стандартно слънчогледово олио,за салата може да се използва и олио от орехови ядки,защото е полезно,зехтина вони на *** и разваля вкуса на ястията!Идва ми да ги замеря с бутилката,когато ми сервират миризливия,га.ден,отвратителен зехтин!
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам стандартно олио,за салата може да се използва и олио от орехови ядки,защото е полезно,зехтина вони на *** и разваля вкуса на ястията!Идва ми да ги замеря с бутилката когато ми сервират миризливия,га.ден зехтин!
1
0
 
10
 
! Отговори
Не е верно преди 3 години
Точно за зехтина съм чел, че е идеален за салати но е абсолютно вреден за готвене.