Любопитни факти за някои от най-малките държави в света

За 15 минути разходка пеш ще преминете през три градчета в Малта
7
Любопитни факти за някои от най-малките държави в света
Снимка: БГНЕС

Площта на най-големия московски парк „Соколники“ е малко над пет квадратни километра. Вярно е, че това има с какво да се сравнява: Ватикана и Монако, взети заедно, са с още по-малка площ. Държавата Науру изобщо няма столица, но има железница, която е с дължина колкото между две станции на метрото в Лондон. Сп. „Popular Mechanics” публикува някои неизвестни факти за малките държави в света.

Малта

Малката островна държава в Средиземноморието е най-голямата от описаните. Малтийският архипелаг обединява седем острова, но само два от тях са населени. За 15 минути разходка пеш ще преминете през три градчета. През 1798 г. руският император Павел I издава указ за поставяне на остров Малта под закрилата на Русия. Павел I искал да присъедини Малта към Русия, но не се получило. Въпреки малките си размери и неутралитет, Малта има своя собствена армия.

Малдиви – 298 км²

Тази островна държава в Индийския океан попадна в Книгата на рекордите на Гинес като най-плоска в света. Най-високата точка на Малдивите се намира на остров Вилиглили, – височината й е 2,4 метра. Малдивите са 1190 малки коралови острова, от които само 200 са населени. Според местните закони, височината на сградите не може да надвишава най-високата палма на острова, а площта й не трябва да бъде повече от ⅕ от площта на целия остров. Малдивите са ислямска страна, на местните жители е забранено да продават и купуват алкохол, както и да имат кучета.

Република Маршалови острови – 181 км²

На един от атолите на веригата Ралик, която е част от Маршаловите острови, през 1946 г. САЩ провеждат първите ядрени тестове. Четири дни по-късно модният дизайнер Луи Реар представи на публиката модел бански костюми, който кръсти на този атол – бикини. Общо за 12 години американците направиха 67 ядрени опита на атолите Бикини и Ениветок. Това значително се отрази на здравето на жителите на Маршаловите острови: много граждани на републиката страдат от рак, заболявания на щитовидната жлеза и различни тумори, причинени от радиация. Общо в страната има две болници (едната разполага с 97 легла, втората – с 43) и дузина летища, въпреки че само четири от тях имат твърда писта.

Княжество Лихтенщайн – 157 км²

За разлика от субсидираните микродържави на Океания, Лихтенщайн е в състояние да се „грижи за себе си”. Това е процъфтяваща индустриална страна с висок жизнен стандарт: през 2009 г. БВП на глава от населението достигна рекордните 139 000 долара – 1-во място в света. Лихтенщайн има полицейски състав със 120 служители – малко повече, отколкото в едно от полицейските управления в голям град в Европа. В страната не са нужни много полицаи – коефициентът на престъпност в княжеството клони към нула. И имайте предвид, че ако попаднете в затвора в Лихтенщайн, тогава храната ще ви бъде поръчана от близкия ресторант – администрацията на затвора не счита за целесъобразно да поддържа постоянен кетъринг. Това е много малка, но горда държава: княжеството не е член на Европейския съюз или НАТО и по време на Втората световна война остава неутрално./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: островидържави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Ц.село - шампион преди 3 години
Националният отбор по футбол на Лихтенщайн има победа в официален мач на ФИФА.
6
2
 
3
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Лихтенщайн е пример за истинската държава и истинското управление на държава,за което ние Българите може само да мечтаем !
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от тези тържави е Tuvalu 11 000 жители и 25.9 кв. км. площ. Но Ватикана има около 2500 жители и под един кв.км..
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето не пишете най-важното: защо им е позволено да съществуват като отделни държави? Ами защото капитализмът по произход не е от честен труд, а от машинации, законови, данъчни, търговски, трафик на туй-онуй, финансиране на удобния диктатор, ама непряко, хазарт и все от сорта.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 Когато не си и формиран не се излагай с невежеството си!В Лихтенщайн няма почти банки, те са в Швейцария! Лихтенщайн няма дори собствена полиция, тя е швейцарска! Това което има са огромни международни тръстове, т.е. общоизвестни фирми, чиито управителни седалища са там! Почти няма фирма, която не е там - Siemens, IKEA и др. Плащат едни смешни данъци от 4,35% за корпорации и 5% на работозаемниците - и от това живеят!!!! Невероятно, но е факт - корупцията там не почти нулева. Защо не го
2
2
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
В Тихи океан има множество островни държави някой от които са малко по - големи от Андора! Що се отнася за най - малката държава това е Ватикана.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лихтенщайн е добре заради банките там , които събират крадените пари на най-големите престъпници по света , от векове