Грета Тунберг се върна на училище: Какво направи през свободната си година?

След 12 месеца активистката отново ще е в класната стая
27 авг 2020 20:30, Нели Христова
72
Грета Тунберг се върна на училище: Какво направи през свободната си година?
Снимка: БГНЕС

В една от най-известните си речи Грета Тунберг заяви: "Трябваше да съм на училище сега". По-малко от 12 месеца по-късно активистката отново се връща в класната стая. Тя пропусна една дълга година от обучението си, за да вразуми световните лидери и да ги накара да се борят повече срещу климатичните промени.

Грета публикува снимка в Instagram с описанието: "Свободната ми година приключи. Толкова е хубаво да се върнеш обратно на училище." Но тя далеч не си губи времето през тези 12 месеца. Ето какво направи Грета Тунберг, докато съучениците й бяха в класната стая.

Август 2019 г. - пътуване по вода към Ню Йорк

Много ученици биха се радвали на пътуване с лодка през свободното си пътуване, но това, което Грета направи, бе малко по-различно. Тя пропътува 4800 км през Атлантическия океан. Активистката отплава от Плимът, а целта й бе Ню Йорк, където щеше да се проведе срещата на върха на ООН. Грета се качи на яхта, които излъчва нулеви въглеродни емисии. Тя искаше да е сигурна, че пътуването й ще остави възможно най-малък отпечатък върху природата.

"Войната ни срещу природата трябна да спре", заяви активистката, когато стъпи на твърда земя в Ню Йорк.`

Началото на септмеври - реч пред лидерите на ООН

Най-популярната реч на Грета Тунберг е именно от срещата на ООН. В нея тя настояваше за бързи действия и заяви на публиката: "Не би трябвало да съм тук пред вас. Трябваше да съм на училище от другата страна на океана."

За речта се говори дълго, тъй като Грета заяви, че лидерите са откраднали детството й. Много хора застанаха зад думите й, но и много бяха против тях, тъй като със сигурност богато дете от Швеция не може да се оплаче от откраднато бъдеще, за разлика от бедните деца в Африка.

След тази пламенна реч погледът на Грета срещна Доналд Тръмп. Физиономията й показа, че не му е голям фен.

В края на септември - глобална стачка заради промените в климата

От САЩ Грета отпътува за Канада, където се състоя масова стачка заради прочените в климата. Хиляди се събраха в Монреал, а стотици прояви имаше в различни градове по целия свят. Огромният протест бе вдъхновен именно от стачките на Тумберг "Петъци за бъдеще".

Според властите в Монреал 315 хил. души са присъствали на събитието, което го прави най-масовият протест заради климата, организиран някога.

По време на събитието Грета се обърна към хората в социалните мрежи, които не я харесват: "Хейтърите са по-активни отвсякога. Те ме обиждат. Подиграват се на дрехите ми, косата ми, на различността ми. Грижа ги е за всичко останало, но не и за климата.

Декември 2019 г. - още едно пътешествие с лодка

Грета остана в Америка за да вземе участие в конференцията за климатичните промени, която трябваше да се проведе в Чили. Ала в последният момент събитието бе преместено в Испания. Тунберг, разбира се, не си купи билет за следващия възможен полет, а написа съобщение в Instagram, с което се молеше някой да й помогне да стигне до другата страна на Атлантическия океан без вредни емисии.

Семейство ютубъри й предложи своя катамаран и така Грета отплава за Испания. Пристигна на пристанището в Лисабон, Португалия, където заяви: "Трябва да работим заедно за да осигурим условия за живот за човечеството. Борим се не само за себе си, но и за децата си и внуците си, и всяко живо същество на Земята."

Началото на 2020 година - речи пред Тръмп и ЕС

В началото на годината Грета бе гост сценарист на едно от най-популярните сутрешни радио предавания във Великобритания - BBC Radio 4's Today Programme. Тя го превърна в специален подкаст за климата.

През януари тя се присъедини към лидерите на ЕС на икономическия форум в Швейцария и отново привлече вниманието заедно с Тръмп. Двамата държаха речи на събитието, но посланията им бяха коренно различни. След това, през март, тя присъства на още една среща - на Европейския парламент и разкритикува плана на ЕС за справяне с климатичната криза.

А дори и пандемията не спря Грета - тя призова за онлайн стачка, която да замести "Петъците за бъдеще". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
5
 
! Отговори
Разкарайте го преди 3 години
тоя грозен *** и стига сте ни го натрапвали! Нямам нищо против ***, но съм против да ми дават акъл! И няма какво да я жалите - и тя, и родителите й се нагушиха здраво - каквато беше и целта на занятието.
53
1
 
11
 
! Отговори
уужас, горкото! преди 3 години
ГТ е най-яркото потвърждение, че ни наложиха идиoкрация! Човече с лека oлигoфрeния, превърнато от медиите в герой.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
яхта, която излъчва нулени въглеродни емисии, но е са излъчени тонове въглеродни емисии в процеса на нейното изработване и поддръжка. Ако Грета иска да спаси планетата, да спре да яде и да излъчва метан докато храносмила, а нейните родители да спрат да я изкарват пари от манията й, че става гадно.
51
0
 
13
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Да,това е ОСНОВНАТА новина за годината....Ей,страшна работа...
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла година обикаля да хленчи - светът е по добро място в резултат.
49
0
 
2
 
! Отговори
яс вийнитооо 1 том преди 3 години
яс я чекам на контра пртизта със стъки тя на училище ша ходи видити ли
48
2
 
8
 
! Отговори
Аз казах преди 3 години
Карам го това вчерашно ... на село. Може да разполага с целия инвентар от мотики и лопати .. да види кво е труден живот и драма. Кво ходи са кара .. г*з път да види е нейната работа. Незнам кои ше го вземе туй за жена ... Кат вземе да ти са тръшка що съ е напил човека в кръчмата
47
4
 
17
 
! Отговори
Тролеше по поръчка преди 3 години
на евреиските фондации - това правешеи понеже глупостите с глобалното затопляне не свършиха работаевреиските фондации наредиха на марионетките си да обявят пандемия
46
5
 
10
 
! Отговори
Шалом Гоим преди 3 години
Като сте подкарали еврейска пропаганда, давайте напишете нещо и за дневниците на Ане Мари Франк! Холокоста също не е редно да ме бъде споменат, зер, 6 милиона евреи!
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грето ,нямали да си намериш някое гадже,че да има с какво да си играеш,стига си скитосвала с празнословила,тези ти отнеха детството за пари и да те разкарват като мечка на панаири!
44
1
 
11
 
! Отговори
147 преди 3 години
До АнонименТийн ЕкоАктивистка с аутизъм тръгва на даскало ?===В кой клас ще бъде?
43
2
 
5
 
! Отговори
Грета... преди 3 години
Грета, царица на ми... иначе да, училището е задължително...
42
1
 
17
 
! Отговори
Ай стига преди 3 години
Напишете и за Шурда Визентал и за Клотилда Зелцбиндер как са си изкарали лятото. Колкото безсмислени седмокласнички намерите на планетата, опишете ни в подробности живота им.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТази наистина в главата много прилича на джуджето от Кремлин.Като нищо да му е дъщеря и част от плана за дестабилизация на Европа/САЩ. Досега не съм чул Грета да е казала нещо за най-големия замърсител - Китай, приятелите на ферментиралите рашки.----------Ти пък нищо не каза,че повечето заводи и бизнеси в Китай са европейски и американски.
40
2
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Чудя се кой плаща сметките на тази безделничка. Да дойде в България да даде некой лев на пенсионерите та поне едно добро дело да свърши!
39
1
 
31
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Спрете да ни занимавате с това БОЛНО ДЕТЕ !!!
38
5
 
3
 
! Отговори
Дикембе Мутомбо преди 3 години
Грета е бяла не може да спасява света, робовладелци,расисти!
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дреме ми на дедовиятова ол.иго.френче не предсавлява интерес за нашия народема 100 по важни неща
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си стои в училище до 68г. поне че тъкмо бяхме позабравили за нея
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази наистина в главата много прилича на джуджето от Кремлин.Като нищо да му е дъщеря и част от плана за дестабилизация на Европа/САЩ. Досега не съм чул Грета да е казала нещо за най-големия замърсител - Китай, приятелите на ферментиралите рашки.