Защо в TikTok масово се превъплъщават в жертви на Холокоста и 9/11?

Множество видеа предизвикаха бурни реакции в обществото
31 авг 2020 19:34, Нели Христова
71
Защо в TikTok масово се превъплъщават в жертви на Холокоста и 9/11?

Когато 17-годишната Ейвъри заснема видеото си за TikTok, в което се превъплъщава в жертва на Холокоста, тя едва ли очаква, че вълната на възмущение заради него ще е толкова силна. Момичето от Ню Джърси използва тъмен грим и избелели дрехи, за да изиграе еврейка, която току-що е депортирана в Аушвиц. След това с поредица от жестове и физиономии, на фона на песента на Бруно Марс Locked out of Heaven, Ейвъри разиграва как умира в газовата камера със семейството си.

"Винаги съм се интересувала от историята и от Холокоста. Просто исках да направя информативно видео за TikTok. Исках да образовам хората, защото за мен е важно тези истории да бъдат разказвани. Не исках да обидя никого", казва Ейвъри пред Insider. Но видеото на 17-годишното момиче не е единствено - в TikTok бързо пламна нова мода, в която децата се превъплъщават в жертви на нацисткия геноцид, а видеата си маркират с хаштагове #Holocaust или #heaven.

Видеата предизвикаха и бурна ответна реакция, а много възмутени хора ги нарекоха "травматично порно". Оказва се обаче, че Холокоста не е единственият травмиращ епизод от историята на човечеството, което тийнейджърите пресъздават. Те влизат и в ролята на жертви на терористичния атентат от 11 септември 2001 г.

В тези клипове младежите използват за фон изображение на кулите близнаци, носят грим, който наподобява изгаряния и дори си позволяват да включват истински записи от последните обаждания на жертвите на трагедията към техните семейства.

Друга мода, която се появява в TikTok, са отново младежи, които този път се преструват, че са жертви на домашно насилие. Едно от видеата, гледано 1,7 млн. пъти, показва 16-годишно момиче с фалшиви синини, което пее песента на Лили Алън - Not Fair. Пред BBC момичето споделя, че е заснела клипа, защото е "на мнение, че за домашното насилие трябва да се говори повече".

Но защо децата правят това?

Според Карън Ковач Норт, клиничен професор по комуникация в USC Annenberg и признат експерт по социалните медии и по психология, младите хора най-вероятно искат да бъдат част от "културата на участието".

"Живеем в ерата на "участието". Младите хора не искат да учат за нещата пасивно. Искат да участват в тях. TikTok е платформа на участието. За това, когато децата видят, че някой прави нещо, и го прави добре, те искат да направят своя уникална версия на това, дори и ако тяхната версия показва пълна липса на талант или качество", обяснява Норт.

Нуждата на тийнейджърите да вземат участие се подсилва и от нуждата да вземат позиция по важни социални или политически теми.

"Живеем във време, в което има безпрецедентно осъзнаване на социалната несправедливост и политическите проблеми в света. Наблюдава се истински глад за това хората да дават изявления, да протестират и да изграждат осъзнатост. Но дори и когато съберем всички тези фактори заедно, все още е изненадващо, че хората правят тези видеа, но не е изненадващо, че младежите биха се превъплътили в нещо ужасяващо в TikTok, защото се чувстват привлечени от него", обяснява експертът.

Заради видеата Мемориала на Холокоста в Аушвиц излезе с изявление. В него екипът му обяснява, че видеата "наистина ги нараняват" и могат да бъдат наречени "обидни", но децата "не бива да бъдат оклеветени, засрамени и нападнати заради тях".

Както екипът на мемориала, така и Норт, са на мнение, че децата не правят видеата, защото са злонамерени. "Хората правят огромни грешки в социалните мрежи, които не само са безчувствени, но и нараняват индивиди или цели групи хора, защото искат да засегнат тема, която не разбират и не осъзнават колко е тежка", обяснява Норт. И допълва: "Те са безчувствени и обидни заради пълната липса на осведоменост."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холкокост е лъжа - лагерите и милионите трупове и скелети снимани и намерени са директно прожектирани от тайна амерканско/рептилска база на луната.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха много умни нямаше да са деца.
47
1
 
1
 
! Отговори
Bob преди 3 години
До 66, в статията пишат, да не се сърдят на децата, те не ги правят защото имат лоши намерения. Товя пост обаче има лоши намерения, ако искаш дай си сметка... :)
46
0
 
4
 
! Отговори
О.Уайлд преди 3 години
Ей това е главния недостатък на социалните мрежи. Сега всеки 0.ли.го.френ с телефон в ръка може да се "и3cеPе" в която и да било социалка и да реши, че е инфлуенсър/писател/режисьор/актьор и т.н., а всъщност да покаже на света, че е поредния ***, който може да натиска копчета. А пък в тоя ТикТок е пълно с такива.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХК - една лъжа станала история.
44
0
 
5
 
! Отговори
.. преди 3 години
защото това са толкова про сти хора, които са в това приложение, че нямам думи как се губи време и физически и емоционален ресурс за толкова глупости.. колкото по- тъпо е едно нещо, толкова повече го харесват хората
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да седнат да научат нещо за Холокоста, се гримират да приличали на жертви - що за простотия! Чесно казано всички тези социални мрежи, тотално накараха хората да изпростеят, вече всичко е една фалшива преструвка, перука, вежда....
42
0
 
4
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Света тотално изтрещя! Повече не мога да кажа!
41
0
 
8
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Първо,защото такива сайтове трябва да се забранят и второ който влиза там е изперкал човек с изчанчена психика!
40
0
 
6
 
! Отговори
kolio преди 3 години
TikTok трябва да се забрани,децата от махалата ми показаха клип Би ли убил майка си за 10000 лева,Коментарите повечето бяха да да.И не само това ужас
39
0
 
10
 
! Отговори
Кобилия Наталкина преди 3 години
Естествено че като няма кой да им го наTikва недоTokованите тийнеджърки ще се занимават с глупости. Това хроничното безебие е по-силно и от глада и от холокоста.
38
3
 
13
 
! Отговори
Лъжите на Цион преди 3 години
То и оригиналния холокост е фейк като тоя новия в ТикТок. Колкото има ковид19 толкова и холокост.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БатБаян остава с хазарите, така че ешкеназите са нещо като братовчеди.
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време селските *** пишеха по стените на тоалетните, сега вече натискат едно копче на телефона и тик ток...
35
0
 
11
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
дано само не се превъплащават в роля на коменданта на Аушвиц, тогава ще видим чудо...
34
3
 
7
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
....iskam da znam ..koga poluevreina Solomon Pasi shte bade podveden pod otgovornost za izrechenata ot nego fraza " Mainata mu na hristianstvoto " ?!!! Ubeden sam ,che ako niakoi be izrekal sashtata fraza po posoka na negovata religia ....niamashe da mu se razmine !!!
33
1
 
4
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Поредния развален телефон. Хората не се разбират добре, това е
32
0
 
21
 
! Отговори
До падаря преди 3 години
Напротив, расите са съвсем реални, както и половете, и са биологично обусловени. НПО активистите не си налагайте културния марксизъм!
31
13
 
1
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
До Иван ПейковНе може по няколко личности да се съди за цялата нация.Раси и генетични разлики няма всичко е измислено навремето от колониалните купени "учени" и "писатели-разказвачи на истории" с цел оправдаване на кланетата и робството.Основния ген на човека е един за цялото човечество ...
30
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пошло, бездарно, безсмислено. Забавление за отегчени и скучаещи тинейджъри, без да си дават сметка за реалността, миналото и бъдещето. Да не дава Господ да бъдат поставени в реални условия на трагедия и мъка - много бързо ще осъзнаят колко са грешали.... Заведете ги в Аушвиц, Бухенвалд, Освиенцим и Дахау за да усетят от какво правят "изкуство"....