Храни, насърчаващи здравето на червата

Как да подхраним полезната си бактериална флора
18 сеп 2020 00:30, Илияна Николова
1
Храни, насърчаващи здравето на червата
Снимка: istock

Полезните бактерии в червата ни са важни не само за обработката и усвояването на храната, но и за имунната система, отделянето на токсините от тялото, нормалната работа и функции на редица органи и системи в организма.

 
Бактериите в червата ни се нуждаят от постоянно подхранване, за да са многобройни и да функционират добре. Полезните бактерии играят важна роля за цялостното състояние на организма, затова е важно да се грижим за тях всеки ден, като им доставяме хранителните вещества, от които имат нужда. Затова е важно да се храните разнообразно всеки ден с храни, пълни със здравословни хранителни елементи.
 
Въпреки че микробиомът на всеки е различен, всеки може да направи нещо добро за него, а именно да го подхранва с някои доказано полезни за бактериите в червата храни. Ето някои от най-здравословните сред тях.
 
Кефир
 
Кефирът е ферментирала млечна напитка, която стимулира растежа и благосъстоянието на дрождите и полезните бактерии в червата. Пробиотичните храни и тези, които съдържат ферментирали млечни култури са изключително полезни за червата. Киселото мляко, което имаме у нас е също толкова добър избор за подпомагане на полезните бактерии в чревната флора.
 
Бадеми
 
Бадемите са пълни с насърчаващи пробиотичните бактерии елементи. Те са чудесна закуска и добавка към всяко ястие. Богати са на фибри и минерали, както и мастни киселини, които подобряват състоянието на чревната флора.

Кисело зеле
 
Киселото зеле, киселите краставички и останалите натурални туршии с ферментирали зеленчуци са прекрасно средство да направите бактериите в червата си по-здрави и добре работещи. Те са много богати на фибри и ферменти, които подхранват дрождите и полезните микроорганизми в червата.

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации