Краят на една ера: Ту-154 извърши последния си полет

Ту-154 бе символ на съветската авиация
29 окт 2020 10:57, Нели Христова
72
Краят на една ера: Ту-154 извърши последния си полет

Руската гражданска авиация вчера се сбогува с един самолет, който беше сред символите на съветската епоха. Ту-154, някога познат и у нас, извърши последния си полет от Якутия до град Новосибирск. Това беше последната подобна машина на авиокомпанията "Алроса".

Генералният директор съобщи, че сертификатът за летателна годност е изтекъл и на смяна идват съвременни самолети - по-ефективни и икономични.

Последният граждански полет на Ту-154 беше от якутския град Мирни до Новосибирск. Построената преди 28 години машина превози 140 пътници на борда си.

Ту-154 е разработен в конструкторското бюро "Туполев" и първият му полет е през 1968 г. Той става най-масовият реактивен пътнически самолет в Съветския съюз и до края на века са построени около 1000 машини. Част от тях са продавани в чужбина, включително в България. Производството е прекратено през 2013 г. и започва извеждането му от експлоатация. Сбогуването натъжи последния командир на полет с Ту-154.

"Това е най-легендарният самолет в съветската гражданска авиация. За съжаление той си отива", каза Александър Лешкевич, пилот първи клас.

Ту-154 не си отива окончателно. Машини от този тип остават в руски държавни организации като външното министерство, Федералната служба за сигурност и Министерството на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ера за кого? На Запад едва ли обикновените хора са чували за това "чудо" на авиацията!
2
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Борисов си отива заедно с всичките му платени писачи по форумите.
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато летеше в България при излитане ако живеете близо до летището се развиваше един характерен тик.Като чуете оня задаващ се грохот и почвате да се оглеждате дали някоя чаша не е прекалено близо до ръбът на шкаф,маса,плот и тн.. Сещате се защо.