Килограмите скачат заради емоционалния глад

Ядете повече, когато се чувствате тъжни, отегчени, самотни
18
Килограмите скачат заради емоционалния глад
Снимка: БГНЕС

Чували сме много за емоционалния глад, една от причините, която ви пречи да отслабнете. И със сигурност бихме могли да го определим перфектно. Но наем ли как да го идентифицираме? Не винаги е лесно. И през повечето време бъркаме истинския глад с емоционалния глад. Резултат? Нахълтваме в хладилника, килера, похапваме и добавяме допълнителни калории, ненужна енергия, която тялото ни ще превърне в килограми, мазнини, наддаване на тегло и в някои случаи, затлъстяване. За да разберем защо и как можем да го избегнем, Лая Соле е написала книга „Сбогом на емоционалния глад“, информира БГНЕС.

“Понятието емоционален глад се отнася до онези моменти, в които се храним, без да имаме физиологичен глад. Когато се храним от емоционална позиция, в търсене на комфорт, за да запълним празнина или да се разсеем, за да не се изправим пред трудни или неудобни емоции. Ние прибягваме до храната като емоционално лечение. Със сигурност храната създава удоволствие; например, когато ядем шоколад (или друга храна, богата на захар, мазнини или сол), изпитваме усещане за удоволствие, защото благоприятства секрецията на серотонин, допамин и ендорфини в мозъка ” обяснява той в книгата си.

Проблемът възниква, когато храната се превърне в основна стратегия за регулиране на нашите емоции, съобщава списание “Ола” и предлага кратък тест.

Как да разберем дали страдаме от емоционален глад?

Експертът предлага да си зададе някои въпроси, които тя поставя като утвърждения, за да разбере дали наистина страдаме от „емоционален глад“

– Използвате храна по емоционални причини.

Ядете повече, когато се чувствате тъжни, отегчени, самотни или за облекчаване на стреса и безпокойството.

– Имате чувството, че губите контрол над храната

Особено следобед или през нощта.

– Преминавате от контрол към липса на контрол

В епизоди без контрол сте склонни да ядете храни, богати на мазнини, сол или захар.

– Изпитвате вина, съжаление и разочарование

На следващия ден след „ядене извън контрол“ наказвате себе си, без да ядете, защото се чувствате виновни. Но вие отново изпадате в изкушение и след това се чувствате още по-виновни.

– Мислите, че ви липсва сила на волята

И причината е очевидна: не сте успели да отслабнете и когато сте го направили, не сте го задържали.

– Ядеш несъзнателно

Емоционално, с тревожност, имате внезапно желание и пристрастяване към определени храни.

– Нивото на енергията ви е ниско и се чувствате слаби.

– Надявате се, че следващата диета ще ви даде резултати

Въпреки че повечето от опитите ви за диети са неуспешни, вие сте склонни да вярвате, че следващият нов метод ще бъде най-доброто решение.

– Не се чувствате комфортно с тялото си

Понякога го използвате като фокус на самоомраза.

– Чувствате, че вашият случай е безнадежден

И като последица това да имате здравословен живот и да не се храните емоционално не ви устройва.

– Омръзнало ви е да се борите и искате да опитате различен път

Ако отговорите с „да“ на пет или повече точки, вероятно сте емоционално гладни. Знаейки това ще ви е по-лесно да „влезете в пътя“, да се борите и да се сдобрите с храната.

Защо сме „емоционално“ гладни?

Храната произвежда удоволствие, всички знаем това. И тялото ни моли за това. Също така, когато се изнервяме или когато преживеем трудни времена на несигурност. Така че най-лесният, бърз и директен начин за успокояване на това безпокойство е да ядете. Въпреки че не просто покриваме този безпокойство с храна.

„С пазаруване, със секс, с отношения на зависимост. Обществото ни предлага отворен бар, за да не се чувстваме “ Не мога да спра да ям ”,„ Пушенето ме отпуска “,„ Не мога да прекъсна връзката с този човек, който не ме уважава “. Тези твърдения са много чести при тези, които посещават моите курсове. Като цяло в детството се научаваме да игнорираме или да потискаме мислите, чувствата и идеите, които ни нараняват. И като възрастни, ние продължаваме да управляваме тези идеи и болезнени емоции по същия начин. Проблемите с теглото и компулсивното хранене нямат много общо с храната или с тялото, а по-скоро с ума, емоциите и съзнанието “, отразява експертът по съзнателно хранене или внимателно хранене.

И какво ще стане, ако се подложа на диета?

Друг проблем, за който авторът на това ръководство намеква да се храним със съвест, е необходимостта, която обществото ни е наложило, а ние самите, да сме слаби, да свалим онези килограми, които могат да бъдат грамове, които са ни останали, за да покажем плосък корем. Ще се чувстваме ли наистина добре? Дали най-накрая получаването на желаното тяло ще бъде краят на нашите проблеми и ще повиши ли самочувствието ни?

“Склонни сме да мислим, че проблемът е в дебелината, поглъщането на калории или храненето с безпокойство. Но това са просто поведения, признаци, че нещо вътре в нас вика за помощ. И много любов, която е обратната на това ние се даваме, когато се подлагаме на ограничителни диети. И диетите почти винаги се провалят. Моето предложение е да живеете в процес на самооткриване, приемане и самочувствие. Така че, следователно, вие преставате да виждате тялото си като враг, който не ви слуша. Само тогава ще спре да саботира вашите цели и естествено, идеалното ви тегло ще бъде балансирано “, казва експертът.

Какво трябва да ядем, за да се храним здравословно и да отслабнем, има ли добри или лоши храни?

Храната е храна, тя не е нито добра, нито лоша. И само по себе си това не ви прави дебели. Нашият начин на хранене – да. Храната е само обект на разсейване, а не причина. Решението дали ще ядете е само ваше. И за да имаме тази свобода на избор, от съществено значение е да тренираме внимателно. Откакто открих внимателни хранителни умения, се научих да правя разлика между физическия и емоционалния глад. И замених контрола със саморегулация.

В заключение, дистанцията, която разделя дисфункционалната диета от спокойната връзка с храната, неизбежно включва разрешаване на дисонансите, които обуславят начина ни на живот. „Защото начинът ни на общуване с храната е отражение на това как се отнасяме към себе си и към другите. Дълбоко в себе си, повече от това да имаме добро тяло, това, което повечето от нас искат, е да сме свободни, щастливи и да имаме чувство за контрол за живота ни “, заключава Лая Соле.


18
Още по темата: гладемоционален глад
Още от Ако щете - вярвайте
Ползи за здравето от слънчогледовите семена
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В менюто да се включва пресни зеленчуци, а най- вече плодове. По кварталните магазини има и българско грозде и домашно вино.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се хранете бързо! Хранете се бавно, храната трябва да се издъква добре преди да бъде поглътната. Отделяйте поне един час за ядене - обяд или вечеря, за да се храните бавно. Слагайте храната в малки купички и чинии и бавно я яжте.
16
1
 
9
 
! Отговори
Мъченик преди 1 седмица
Заради самота, финансови проблеми, любовни несполуки, изпаднах в емоционален глад/преяждане през последните три години.
Намирах утеха в големите порции храна и многото бутилки изпита бира.
Резултатът в днешни дни е 60 кг нагоре плюс няколко здравословни проблеми.
Преди седмица казах стига, превъртях кантара....
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Килограмите скачат заради ГМО-то във всички храни.
14
1
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 седмица
Колкото повече прости захари консумирате - толкова по- бързо огладнавате и все повече ви се яде. Спрете хапването на вафли, тесто и подобни или ги намалете поне. Заместете с белтъчни храни и зеленчуци.
13
1
 
5
 
! Отговори
Извод преди 1 седмица
Всичко опира до това какво избираш да ядеш. Ако избираш да не ядеш сладко и си постоянен в това да избираш по-здравословна алтернатива, ти вече си с една стъпка напред.
12
0
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 1 седмица
За Делянчо ли става въппос??? Тъжен и отчаян е....дааааа.
11
3
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Значи аз не съм дебел, аз съм тъжен, отегчен и самотен.
мухаххаххахха
10
0
 
7
 
! Отговори
Феликс преди 1 седмица
Статията констатира нещо, което е вярно, обаче констатацията сама по себе си не помага ни най- малко за решаване на проблема.
Решението на такъв проблем е системно - тоест изисква измяна на цял куп аспекти на човешкото битие, много мислене и много хитруване (понякога даже надхитряне на себе си).
Даже тогава резултата не е гарантиран.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Бойко явно му липсват много положителни емоции
8
5
 
1
 
! Отговори
Почнахме преди 1 седмица
да общуваме с храната. Кой общува с агнета, cвuнe, кози, уфсе и телета? Само содомити...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярна е статията.
Освен това понякога се яде от страх.
Банален хроничен страх задейства механизмът за самосъхранение, а това включва запасяване с калории и затваряне в дупката.
6
2
 
7
 
! Отговори
Хубава работа ама... преди 1 седмица
30+ имитация на демокрация, ни донесе глад и болести.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Намирайте си занимания, аз като се залисам в гаража и забравям и да обядвам. Оня ден взех да забъркам малко цимент и то станало , на другия ден взех да оформя 2 фиданки и така ми минава времето.
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ако те управляват му
Друго си е да те управлява спондж боб маджото нали?
3
1
 
6
 
! Отговори
Ако те управляват му преди 1 седмица
Мутри си вечно гладен
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много е просто - спрете захарта и се хранете за ефекта от храната,а не заради вкусът й.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Емоционалния глад", или така наречената ЛАКОМИЯ?