Конспиративните теории са опасни за общественото здраве

Те трудно биха могли да бъдат спрени
26 ное 2020 19:52, Нели Христова
179
Конспиративните теории са опасни за общественото здраве
Снимка: БГНЕС

Здравните кризи са пораждали конспиратинвни теории още от времето, когато Черната смърт е опустошавала Европа през 13 век. Тогава хората отчаяно се опитвали да осмислят хаотичните сили, разрушаващи живота им.

Днес съвременната наука предлага по-добро обяснение за това как болестите се разпространяват сред хората и как да ги ограничим. Но сега конспиративните теории за COVID-19 се разпространяват по-бързо от всякога благодарение на социалните мрежи и ненадеждни новинарски бюлетини. Дори нашите собствени политически лидери, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, ги разпространяват.

Резултатът: много американци и европейци сега вярват в теориите на конспирацията, свързани с пандемията. А още по-тревожно е, че същите тези хора са по-малко склонни да не спазват мерките, които правителствата въвеждат, за да ограничат пандемията.

В проучване на Центъра за обществена политика в Университета на Пенсилвания Аненберг, публикувано в Social Science & Medicine, експерти се допитват до 840 американски граждани - първо в края на март, а след това отново в средата на юли - за да определят как вярванията и действията на американците по отношение на пандемията се променят с течение на времето.

Те откриват, че конспиративните теории за COVID-19 не само са нещо обичайно, но и придобиват все по-голяма сила.

Още през март се оказва, че 28% от хората вярват на развенчания слух, че китайското правителство е създало коронавируса като биооръжие. Този брой се е увеличил до 37% през юли. Около 24% вярват, че в САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията преувеличават опасността от вируса, за да ударят Тръмп политически, въпреки липсата на доказателства. До юли тази цифра е нараснала до 32%. Отново през март около 15% от анкетираните заявяват, че вярват в друга неоснователна теория - че фармацевтичната индустрия е създала вируса, за да стимулира продажбите на лекарства и ваксини. 17% вярват в това твърдение през юли.

Дори и някой да вярва, че НАСА е наела Стенли Кубрик, за да фалшифицира кацането на Луната, това няма голямо значение за света извън този човек. Но в случаи на пандемия, която изисква хората да следват насоките на здравните власти, за да се пазят един друг, конспиративното мислене може да има обезпокоителни последици.

Всъщност, проучването от Аненберг установи, че 62% от хората, които вярват в теории на конспирацията относно  коронавируса, казват, че носят маска всеки ден или когато са около други хора. За сравнение - 95% от невярващите в подобни слухове носят маски. Също така 3,3 пъти по-малко хора, които вярват в конспирации, биха се ваксинирали срещу COVID-19.

"Вярата в конспиративни теории относно пандемията изглежда пречка за свеждане до минимум на разпространението на COVID-19", заявява Дан Ромер, директор на изследователския център на Аненберг и съавтор на изследването, цитиран от Time.

Но какъв е типът на хората, които вярват в тези теории?

Те са по-склонни да бъдат пристрастени потребители на социалните мрежи и зрители на консервативни медии като Fox News, установява проучването. Междувременно хората, които гледат други телевизионни новинарски канали, са по-склонни да следват насоките за общественото здраве и да желаят ваксинация.

Експертите твърдят, че разбират как се разпространяват теориите на конспирацията относно пандемията, но все още е предизвикателство да накарате хората да преосмислят вярванията си, ако вече са засмукани от конспиративните теории. Други изследвания показват, че коригирането на невярна информация обикновено не работи - и дори може да накара някои хора да вярват в измислиците още по-дълбоко.

"Конспиративните теории са трудни за изместване, тъй като те предоставят обяснения за събития, които не са напълно разбрани, като настоящата пандемия. Те се възползват от недоверието на хората към правителството и включват обвинения, които не могат лесно да бъдат проверени от факти", казва Катлийн Хол Джеймисън, директор на Центъра за обществена политика в Аненберг и съавтор на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропаганда е е опасна ща общественото здраве
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората: искаме здравеопазване!Коцко Здравето: Моа ви предложа бабите и дядовците ви да пазаруват от 8 до 10 сутринта...После се чудят защо имало конспиративни теории...