Само за 48 часа: Авантюристи откриха мистериозния монолит в Юта

Той е там от 2016 година, но все още не е ясно кой го е поставил
27 ное 2020 21:00, Нели Христова
50
Само за 48 часа: Авантюристи откриха мистериозния монолит в Юта
Снимка: Instagram

Когато в понеделник служители в Юта разкриха, че са открили блестяща метална конструкция дълбоко в "Ред Рок", те отказаха да разкрият местположението й, за да не привлече търсачи на силни усещания, които да пострадат в суровите условия на пустинята. И все пак - само след 48 часа първият турист вече е пред металната структура.

Още по темата

Служителите в Юта разкриха за находката си в понеделник, като спестиха основна информация за местонахождението й и посъветваха авантюристите да не я търсят, защото рискуват да се загубят. Разбира се, едва ли някой е повярвал, че хората ще последват този съвет. До сряда Instagram бе пълен с хора, които позираха до металния стълб, нетърпеливи да покажат на света, че са стигнали там първи.

Веднага щом я откриха благодарение на Google Earth, потребителите публикуваха и координатите й в онлайн пространството.

"Реших да отида там, защото бях привлечен от факта, че този обект е бил скрит в природата от пет години", казва Дейвид Сърбър, 33-годишен бивш офицер от пехотата на американската армия, който шофира шест часа през нощта, след като намира публикация в Reddit, в която се твърди, че точното местоположение на структурата е разкрито.


Държавните служители, които съобщиха за мистериозния стълб, първоначално са забелязали обекта на 18 ноември, докато броели овце с хеликоптера си. Потребителят Тим Слейн, който публикува координатите в Reddit, разкрива, че просто е проследил траекторията на полета на хеликоптера, докато не е излязъл извън радара - знак, че може да е кацнал.

След това той сканира картата за точните характеристики на терена, които се виждат на официалните снимки и видеоклипове, преди да открие каньон, който изглежда отговаря на кадрите. Там се вижда отчетлива сянка - дълга и тясна. Сянката не се вижда на по-стари сателитни изображения от 2015 г., но се появява през октомври 2016 г., когато храстите в околностите изглежда са били разчистени.

"Знаех, че щом мястото стане известно на обществото, хората ще се втурнат да посещават района", казва Слейн пред BBC. "Получих няколко гневни съобщения за разкриването на местоположението. Ако не го бях намерил аз, вероятно някой друг би го намерил в скоро време."

Дейвид, който живее в Юта, веднага се впуска в действие - споделяйки пред хилядната общност на Reddit, че се насочва към мистериозния стълб. По пътя той е засипан със стотици съобщения и искания. Те включваха и предложения от рода на: "Вземи си магнит, в случай че има тайна врата!"

Мъжът пристига в ранните часове, когато все още земята тъне в пълен мрак. Отначало е сам, удивлявайки се не само на монолита, но и на падащите звезди. Тогава започнаха да се появяват и други авантюристи, които също са видели координатите онлайн. Дейвид е развълнуван да докладва за своята находка обратно във форуман на Reddit.

"Това беше добро бягство от целия негативизъм, който преживяхме през 2020 г.", споделя той.

Но остават два въпроса: кой е поставил структурата там и защо?

Докато мнозина предполагат - някои искрено, някои на шега - че монолитът е поставен там от извънземни, преобладаващата теория е, че това е все още непотърсено концептуално произведение на изкуството.

Първоначално експертите предположиха, че това може да е неизвестна творба на покойния Джон Маккракън, който е известен със своите скулптури "дъска". Неговият галерист Дейвид Цвирнер първоначално потвърди това, но по-късно галерията оттегли това изявление и обяви, че вярва, че структурата е на друг художник, който отдава почит. Маккракън почина през 2011 година.


Потребителите все пак се сетиха за друг артист, Петесия Льо Фаунхоук, който инсталира тотемични скулптури на тайни места в пустинята. Тя живее и работи в Юта. Но самата тя развенча тази спекулация, казвайки пред списанието Artnet, че макар че "е имала мисълта да постави тайни паметници в пустинята", тя "не може да претендира за този". Така че създателят на тотема засега остава загадка.

 Не е необичайно произведения на изкуството да бъдат инсталирани на отдалечени места - или като скулптури, или като "ленд арт" -  форма на изкуството, която използва естествената среда. За много от тези произведения пътуването до там е толкова част от пърформънса, колкото и действителната инсталация.

Един от най-известните примери за това е "Светкавичното поле" на Уолтър де Мария. Точното му местоположение е строго пазена тайна - известно е само, че се намира във високата пустиня в западната част на Ню Мексико. Друго е временното ленд изкуство на Мартин Хил и Филипа Джоунс, Synergy - парче, което е инсталирано в езерото Уанака, Нова Зеландия, през 2009 г.

Анди Мерит, британски художник, който създава публични скулптури  като част от дуета "Нещо и син", каза, че когато видял историята за монолита в Юта, е решил, че е то е дело "или художник, или богат човек, който е огромен фен на  "2001: Космическа одисея".

"Има толкова много художници, които правят неща на необичайни места, особено в Америка", казва Мерит, който планира да "фосилизира" крайградска къща в Милтън Кийнс, северно от Лондон. "Дори в моята собствена работа ние винаги искаме да правим нещата на необичайни места."

"Ако вземете това, което са направили в Юта - предполагайки, че е на художник - и го поставите на друго място, като публичен площад, не би било толкова интересно. Самият пейзаж наистина е от основно значение", обяснява Мерит.

Видеата от десетки - може би дори стотици хора - които вече са посетили мястото, предполагат, че скулптурата е работа на професионалист. Три големи листа от това, което изглежда е неръждаема стомана, са били приковани заедно.. Който го е поставил там, е използвал тежки инструменти, за да вреже конструкцията в скалата.

"От самото начало се надявах, че е дело на извънземни... кой не би искал да бъде. И все пак дълбоко в себе си знаете, че най-вероятно това е просто много търпелив художник или фен на Space Odyssey 2001", разсъждава Дейвид след пътуването си.

Подобно на Анди Мерит, той се позовава на внушителните черни монолити, които играят важна, но мистериозна роля в научно-фантастичния филм на Стенли Кубрик.

В интервю в четвъртък служител за обществена информация от Департамента за обществена безопасност в Юта заяви пред BBC, че макар да не насърчават никого да пътува до монолита, защото това може да бъде опасно, те не могат да направят нищо, за да спрат авантюристите, тъй като той се намира на публична земя. Не е взето решение за премахването му.

"Духът е излязъл от бутилката", казва ефрейтор Андрю Батънфийлд. "Това е свободна държава."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
10
 
! Отговори
Союз преди 3 години
внимавайте! това са нашо стари отломки да не се пореже някой