Витамин D за по-здрав имунитет: Как да го приемате?

Наблегнете на рибено масло и други храни, които го съдържат
10 дек 2020 18:45, Иванка Гъркова
6
Витамин D за по-здрав имунитет: Как да го приемате?
Pixabay

Витамин D бе едно от нещата, които веднага изчезнаха от аптеките в началото на пандемията. Според някои изследвания, дефицитът му в тялото крие риск от здравословни проблеми, сред които и заразяването с коронавирус.

Скорошно проучване на изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего доказва, че нивото на витамин D при възрастни мъже нарушава качеството на чревния микробиом, влияе на костите и имунната система. Резултатите от него, публикувани в списание Nature Communications, са категорични, че витамин D през зимните месеци е от голямо значение за защитните сили на организма срещу вируси.
 
Как влияе витамин D на имунитета и чревното здраве?
 
„Бяхме изненадани да открием, че микробиомното разнообразие (от видове бактерии) в червата на човек, е тясно свързано с активния прием на витамин D. Счита се, че по-големият микробиом се свързва с по-добро здраве като цяло“. Това коментира д-р Дебора Кадо, директор на клиниката по остеопороза в UC San Diego Health.
 
Екипът изследва проби от изпражнения и кръв на 567 мъже от САЩ на средна възраст 84 години, участвали в изследването. И открива, че има тясна връзка между активния витамин D и общото разнообразие на микробиомите. Когато няма недостиг на количеството му в тялото, храносмилането на човек е отлично, а това влияе положително и на работата на имунитета.

Чрез кои храни и напитки да приемате витамин D?
 
Всички знаем, че най-добрият начин да си набавим витамин D, е чрез слънчевите лъчи. Но тъй като през зимата те са все по-малко, се налага да пием рибено масло и други добавки или да консумираме определени храни. Ето кои са те:
 
Портокал и прясно изцеден сок от него
 
Портокалът е цитрус, богат на витамини, сред които и D. Може да хапвате по няколко парченца на гладно сутрин или да си правите прясно изцеден сок, който да пиете на момента.
 
Как още да си набавите витамин D, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
3
 
! Отговори
Минка преди 3 години
Пия го дерекно от чучура на комшуто
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом изгрее слънце заставам и някак ми влиза в главата витамин Д.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩо? Ко ша стани ?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва и да се прекалява с витамин Д.