6 неща, които трябва да знаете за сезонното афективно разстройство

Депресивното настроение през зимата може и да не е свързано с лошото време
11 яну 2021 23:00, Дарена Найденова
3
6 неща, които трябва да знаете за сезонното афективно разстройство
Снимка: IStockphoto

Обвиняваме зимата за сухата, лющеща се кожа по лицата ни, но хладният сезон може да е и източникът на метафоричния мрачен облак, който виси над главата ни, откакто върнахме часовниците си с един час назад.

Въпреки че зимната меланхолия звучи безвредно, тя не трябва да се приема с лека ръка. Сезонното афективно разстройство (САР) е психологично състояние, което обикновено се проявява през студените месеци и е теоретично свързано с намаленото излагане на слънчева светлина. Въпреки че отчасти се припокрива с депресивно разстройство, САР, което напоследък се нарича голямо депресивно разстройство със сезонен модел, има отчетлив сезонен компонент.

"Хората с това състояние са склонни да изпитват увеличаване на симптомите на депресия в началото на есента или зимата и усещат облекчение в началото на пролетта или лятото", казва д-р Марк Романо пред InStyle.

Накратко казано, може да започнете да се чувствате тъжни през студените месеци, но настроението ви има тенденцията да се подобри в началото на март или април. За сравнение, хората с депресивно разстройство могат да получат симптоми на депресия по всяко време на годината. Често срещани симптоми на САР са тъга, намалена активност, повишена сънливост, наддаване на тегло, раздразнителност, загуба на интерес към предишни занимания, повишена тревожност, отдалечаване от семейството и приятелите, чувство за безполезност и/или повтарящи се мисли за смърт.

В допълнение към правилната диагноза и лечение, експертите казват, че има мерки, които може да предприемете, за да разберете по-добре сезонното афективно разстройство. Тук има няколко неща, които може да изпитате, ако страдате от САР, както и стъпки, които може да предприемете, за да помогнете за ограничаване на симптомите, които идват с това състояние.

1. Различно е от чистата омраза към зимата

Ако видите първия сняг и първата ви мисъл е „ужас“, това може просто да означава, че не сте фенове на зимните месеци, а не че изпитвате истинско сезонно афективно разстройство.

„Състоянието е много повече от неприязън към зимните месеци“, казва психологът Кристина Иглесия пред InStyle. Тя добавя, че симптомите тук могат да бъдат изтощителни и да пречат на ежедневното функциониране. Така че, да, ако искате просто да носите къси панталони, да мразите напуканата си кожа и да стоите повече у дома, за да се спасите от студа, не означава, че страдате от сезонно афективно разстройство.

2. Психичните проблеми могат да увеличат риска от САР

Ако вече живеете с психични проблеми като депресия или биполярно разстройство, тогава д-р Иглесия казва, че може да бъдете по-засегнати от сезонни депресивни епизоди.

Други фактори, които могат да повлияят на риска от САР, включват наличие на близък роднина с психично заболяване, депресивно разстройство или проблеми с алкохола. Според експерти, това състояние се наблюдава по-често в северните райони, където зимите са доста по-студени и слънцето тогава е много по-слабо в сравнение с южните. И макар да няма определен възрастов диапазон, д-р Романо споделя, че САР обикновено се появява между 18 и 30 години.

Кои са другите 4 неща, които може да изпитате, ако страдате от САР,  прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая наборка на снимката знам как да я излекувам...
1
0
 
3
 
! Отговори
емека преди 3 години
За борба със сезонното ефективно разстройство най-ефикасна е сезонната трипластова тоалетна хартия.