Дъг, Нели, Ерик - какви са псевдонимите на новите варианти на COVID-19?

Учените вече се изморявят от стандартизираните имена
19 фев 2021 20:13, Нели Христова
32
Дъг, Нели, Ерик - какви са псевдонимите на новите варианти на COVID-19?
Снимка: Pixabay

Ако се замислим, привидно всеки ден се разкрива нов вариант на страховития вирус, който причинява COVID-19. Някои от тези варианти са достойни за безпокойство, а други просто да предизвикат научно любопитство. Но всички те носят някои технически наименования с индустриална сила като B117 или B1351.

И тъй като списъкът става все по-обемен, дори учените се нуждаят от малко почивка - така че някои са разработили псевдоними, с които да се обръщат към конкретни мутации или варианти.

"Със сигурност не е имало недостиг на неща, които да назовем през последния месец или повече. Докато тези имена са полезни за учените - от тях няма никаква вреда. Въпросът по-скоро е как да ги стандартизираме, за да сме сигурни, че всички знаят точно за какво говорим", казва д-р Ема Ходкрофт, молекулярен епидемиолог от университета в Берн.

Без консенсус по номенклатурата медиите и политиците запълниха празнината - именувайки вариантите на регионите, в които са открити. Но вирусите не зачитат географските граници и учените подчертават, че страните имат различни нива на геномно наблюдение - откриването в определена област не е гаранция, че вариантът се е появил там.

"Тези термини рискуват да създадат стигма, да обезсърчат честното докладване за нови вирусни варианти и да насърчат прекомерното наблягане на санкциите за пътуване като средство за управление на пандемията... Новите вируси, варианти или патогени представляват глобално предизвикателство, а не локално - именуването трябва да отразява това", казва д-р Кейти Бака, историк на науката и медицината от Харвардския университет, пред The Guardian.

Неотдавнашен опит за разработване на система за именуване от СЗО не даде плод. И все пак досега никоя епидемия не е виждала това мащабно ниво на вирусно секвениране.

Ходкрофт, който е част от Nextstrain - организация за именуване на Sars-CoV-2, което дава на варианта, открит в Кент, името 20I / 501Y.V1 - е водещият автор на скорошно проучване, което изследва седем варианта на вируса, носещи същата мутация в САЩ. Като част от изследователския процес тя даде на всеки вариант птичи псевдоним: като Пеликан, Пъдпъдъци и Присмехулник.

Тези прякори работят добре в краткосрочен план, но едва ли са дългосрочно решение, като се има предвид скоростта, с която се появяват нови варианти и мутации, предупреждава тя.

"И ако наименувате всички варианти на птици, скоро ще имате зоопарк! Искам да кажа, че не можете да запомните кой е "Риболовец" и кой "Гълъб". Има какво да се направи, за да имаме по-техническите имена, които включват някаква информация, като описание на мутация, в името",  казва тя. "Ако се опитаме напълно да преминев към използването на псевдоними за 100 варианта, ще сме също толкова объркани, колкото всички останали."

Айн О’Тул, еволюционен биолог от Университета в Единбург, който е един от разработчиците на друга система, използвана за назоваване на вирусни родове, се оказва, че обсъжда мутацията, свързана с повишена предаваемост, D614G, често с колеги. "Започнахме да наричаме тази мутация от D до G "Дъг", а след това някоя от другите вирусни последователности, които не са имали тази мутация ... нарекохме "Дъглас", така че това беше някаква лична шега в лаборатория", обяснява тя. "С появата на повече мутации ние измисляме човешко име за тях."

Например, N501Y, мутацията, която прави варианта, открит в Кент толкова трансмисивен, се нарича "Нели". E484K - мутацията, предизвикваща страховете, че вирусът ще "избяга от ваксината" - в крайна сметка е кръстена "Еййк".

"Първоначално щеше да се казва Ерик, но работим доста с човек, който се нарича Ерик, така че не искахме непременно да припокриваме името на тази мутация с някой, когото познаваме", казва тя.

Стандартизирана система за именуване, поне за варианти, които предизвикват загриженост, би била полезна за обществеността, на мнение са изследователите.

"Може би  ни трябва нещо подобно на системата за именуване на урагани", казва О’Тул. "Но за мен научното наименование е много полезно и ще продължа да го използвам."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урагана Радев може да се използва за име и при Ковид21. Земетресението Нинова може да се използва за щама Ковид22.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайски имена ще са най-подходящи.
17
0
 
0
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Мен ме хвана щама Тончо, скъса ме, нямам дъх! Да се слави името Ти Тончо Ковидис!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любовта е живот! Бог е Любов. Във високите нива на вибрации няма болести и вируси.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът ковид за създаване на нов световен ред!Най големият вирус е невежеството на хората и това че са спряли да се развиват.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам предложение за име на вируса : Бигус Дикус
13
5
 
5
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Китайците се из.***.х.а върху целия свят публично и сега гледат сеира ! Никой не им потърси сметка , освен Тръмп !!! И .......купиха сите комунисти по целия свят ! Само в САЩ не разбраха как са прецакани ! Но скоро ще разберат !
12
6
 
4
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Новите варианти на вируса имат следните имена : "Фигурант" ; "Крушовска ***" ; "Сестра Галева" ; "Лупи" ; "Копейкин"; "Трио" ;Всички са с комунистическо потекло и жестоко опасни ! Пазете се ,българи !
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единия вариянт се казва Петриуцели а другия Данаил.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така е - като ще живеем с този вирус/вируси, трябва да им дадем и имена. Само да не започнем да си говорим с тях по някое време покрай тази изолация. Това вече ще е притеснително. А ако и почнат да ни отговарят ........
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сички ки умрем.
8
3
 
9
 
! Отговори
Снимка на Ковид? преди 3 години
ГРАМ КОКАИН Е НА ЦЕНАТА НА 1 ПЦР ТЕСТ.КОВИД ФАШИСТИТЕ УДАРИХА НАРКОДИЛЪРИТЕ В ЗЕМЯТА. ЛОШОТО Е, ЧЕ КОВИД ФАШИСТИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВИ, НЕ СА КАТО НАРКО-БАРОНИТЕ.НАРКО-БАРОНИТЕ ПОНЕ НЕ ОТРИЧАТ, ЧЕ ПРАВЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СЕ КРИЯТ ПО ГОРИТЕ, А ТИЯ ТЕРОРИСТИ СА ОБСЕБИЛИ ВСИЧКИ НИВА НА СОЦИУМА.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преценете сами, каква пандемия има от някакъв си вирус, щом учените се задъхват имена да измислят на "новите" щамове а не търсят решение на проблема с вируса. Или инае казано "****ната му, давайте имена да измисляме, че стана сложно вече."
6
2
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Само се замислете по колко милиарда се печелят на ден само от пср-тесстове и други ....НА ДЕН !
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема никакви нови вариянти!!
4
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Започна се новия световен ред ! Живейте до края на живота си с новите вируси които ще ви мислят през 2 год максимум 3 .....
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия вече никой не говори за ковид и за ваксини освен в чуждестранните новини, всеки който желае може да се ваксинира почти навсякъде, а карантината и мерките са забравени, от миналата пролет вече всичко работаи нормално и ресторанти, и търговски центрове и театри.
2
5
 
2
 
! Отговори
Three dads and baby преди 3 години
Иън, който е доктор по професия, споделя, че никой от тях тримата не е имал проблеми в професионалния си или личния живот заради решението да встъпи в тричленно еднополово семейство. Иън Дженкинс, Алън Мейфийлд и Джеръми Алън Ходжис използваха дарени ембриони и сурогати, за да посрещнат на света двете си деца, дъщеря им Пайпър и сина Паркър.На запад при цивилизацията и демокрацията е нормално да има три-членни еднополови семейста мъже хомосексуалисти коити да си правят деца от сурогатни майки и да си ги отглеждат. Три татинца и бебенце в широкото семейно легло.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не(Дъг) като Бил Ваксината.