Кофеинът отслабва паметта и свива мозъка

10 дни без кафе и мозъчната тъкан се възстановява
58
Кофеинът отслабва паметта и свива мозъка
Снимка: БГНЕС

Изследователи от университета в Базел установиха как редовната консумация на кофеин влияе върху сивото вещество на мозъка. Резултатите от експериментите са публикувани в списание “Cerebral Cortex”, пише БГНЕС.

В проучването участва група от 20 млади хора, които редовно пият кафе. Експериментът бил разделен на два десетдневни етапа. В първата стъпка те получили хапчета с кофеин; във втората – с плацебо. В края на всеки интервал от време учените изследвали обема на сивото вещество на обектите и качеството на съня им.

Според получените данни дълбочината на съня на участниците е еднаква, независимо дали са приемали кофеин или капсули с плацебо. Изследователите обаче откриват значителна разлика в обема на сивото вещество: той е по-висок при тези, които не са приемали кофеин. Разликата е особено забележима в десния медиален темпорален лоб, включително хипокампуса – мозъчната област, отговорна за съхраняването на паметта.

“Резултатите от проучването не показват отрицателен ефект на кофеина върху мозъка. Но е ясно, че когато се консумира ежедневно, той влияе върху когнитивните функции”, каза професор Каролин Райхърт.

Експертите стигнали до заключението, че след десет дни въздържание от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възстановява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: кофеинпаметкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а руснаците пиятчай, квас, чага, шампанско, водка и други напитки. Ти какво, освен водица нищо ли не пиеш? Как си станал толкова тъъъп? Поздрави на председателя на махленската ти въздържателна дружинка! Кажи му да пие не само воняща парцуца!
40
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
До а руснаците пиятТука става дума за кафе, ве трoл сплескан! Ква водка, кви руснаци, кви пет лева?
39
1
 
3
 
! Отговори
Маке-ариец преди 3 години
Ха, истриха ме само защото казах истината за тъй наречените учени (каква пирамида е нАуката)...
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но в друго изследване пък доказаха, че кафето увеличавало живота и предпазвало от много болести. А в трето изследване казаха, че влияело много добре връз сексуалните функции. А в четвърто изследване казаха, че било отрова. А в пето изследване казаха, че било като лекарство...а в 1892-о изследване казаха. че дрън дрън та пляс.
37
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Само ако е Яко.бс.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Едни изследвания казват, че кафето е полезно, особено за мозъка, други - че вредяло. Абе всичко е до баланс. "Умовключение достойно за 4 цифрено IQ!!!!
35
9
 
5
 
! Отговори
а руснаците пият преди 3 години
водка за да не се възстановяват мозъчните клетки както при кафето. руската действителнот трудно се преглъща от крепостното население там и то е установило че само с алкохол може да се справи с реалността - повече водка означава по-малко нещастен живот като непрекъснаото унищожаваш сивото вещество, той живота в русия е достатъчно сив.путин дотира водката затова руснаците го предпочитат пред Навални, който заявил от затвора че щал да замени водката с кафе и путин за да спаси руския народ го затво
34
3
 
1
 
! Отговори
РАДЕФСКИ ПАРЦАЛ преди 3 години
До Дон МигелДОН МИГЕЛ, НЯКОЙ МИ КАЗА, ЧЕ СИ ГОЛЯМ ПЕРГЕЛ ...
33
2
 
2
 
! Отговори
ГИГАНТА преди 3 години
До Дон МигелДОН МИГЕЛ ЩЕ ТИ ОПЪНАТ ЕДИН МНОГО ЯКИ ТИГЕЛ, СЛЕД ТОВА БОКО ТИКВАТА ЩЕ ТИ ОТПЕРЕ ЕДИН ПЕРНИШКИ ВИНКЕЛ, И ЩЕ ТИ ЗВЪНИ ВРАТА ЗА ПОСТОЯННО ...ГОЛЯМ ОТВОРКО ГО РАЗДАВАШ А ДОН МИГЕЛ, Я СЕ ЗАМИСЛИ ЗА СИНГУЛЯРНОСТТА НА ЕКСКРЕМЕНТИ, КОИТО ИЗЛИЗАТ ОТ УСТАТА ТИ ...
32
2
 
17
 
! Отговори
дедо преди 3 години
Може и така да е,но след като си свия мозъка с кафе после моментално си го разширявам със 3 бири -и ето баланса е постигнат. И полезно и приятно!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за научна проверка на темите: "Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла" и "Влиянието на петела върху изгрева на Слънцето".
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете полемиките на Демостен, развиват критичното мислене и ще ви събудят по-добре от кафето. Ще разберете, че живеете под ужасна тирания, а можете много лесно да се отървете от нея, ако всички се опълчите срещу тиранина.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни изследвания казват, че кафето е полезно, особено за мозъка, други - че вредяло. Абе всичко е до баланс. С всичко е така, не само с кафето.
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Румен Рублата ако спре да си дава задния вход за московски ласки може и да стане човек от него.
27
4
 
11
 
! Отговори
Дон Мигел преди 3 години
А при Боко Тиквата колко още да се свие мозъка? До гравитационна сингулярност може би?
26
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А колко литра е изпил Иван /военното министър/?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
експеримента ви яко куца, едно е чист коефеин друго е кофеина в кафето
24
1
 
17
 
! Отговори
Пари на вятъра! преди 3 години
Поредната глупотевина, имитираща наука!А науката казва много за полезното действие на кофеина и други метилксантини върху важни системи в организма на човека - мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Няма да ви натоварвам с информация, макар че знам ВСИЧКО за кофеина, само ще споделя нещо лично. Последното нещо, което прие майка ми на този свят, бе ежедневната чаша силно кафе. Беше на 96 години и 1 месец!Госпоицата, работила по публикацията,така е обладана от английския, че нарича даматаРайхЪрт
23
0
 
7
 
! Отговори
Според Пол Брег чрез преди 3 години
кафето приемаме т. нар. кофеинови смоли, които тялото ни няма как да преработи.
22
2
 
17
 
! Отговори
Фи преди 3 години
Пийте си кафенцето и хич да не ви пука.Само че има една подробност - трябва да бъде изключително качествено.Никакви имитаций,втори цедки и прочие.