Сусамово масло - кои са предимствата му за косата?

Направете си подхранваща маска с него
23 фев 2021 21:17, Иванка Гъркова
3
Сусамово масло - кои са предимствата му за косата?
IStockphoto

Всяка жена иска дълга, здрава и блестяща коса. Но зимата е един от сезоните, в които това желание е труднопостижимо заради метеорологичните условия. Освен накъсването ѝ, тя често капе, а и е суха – заради студа и влагата на моменти. Но това лесно може да се промени чрез няколко масла, които да се втрият в нея. Може би първо наум ви идва кокосовото, но има и други с подобни на него подхранващи свойства.

Сусамовото олио се получава от пресоването на семената Sesamum Indicum. Освен за овкусяването на някои салати, то намира широко приложение и в козметичната индустрия – поддържа скалпа, укрепва и насърчава растежа на косъма благодарение на своите съставки.
 
Какво съдържа сусамовото олио?
 
Най-голямото му предимство са неговите есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които са изключително полезни за косата. То притежава антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични съставки, които могат да разрешат най-различни проблеми със скалпа – от сърбеж, сухота, до зачервяване.
 
Сусамовото масло е богато на витамините В и Е, а що се отнася до минералите, то е пълно с магнезий, калций, фосфор и някои протеини. Те правят по-издръжливи космените фоликули и намаляват косопада.
 
Кои са най-големите ползи от сусамовото олио за косата?
 
1. Подобрява растежа
 
Някои от нас правят какво ли не, за да имат по-дълга коса. Освен пръскането с хининова вода, маските с масла като сусамовото, са доста ефикасни.
 
Олиото от сусам съдържа омега-3 и омега-6 мазнини – известни полиненаситени мастни киселини, които подобряват растежа през всеки един сезон. Ако те липсват, то косопадът е налице.
 
Втрито в косата леко затоплено, сусамовото масло стимулира кръвообращението на кожата на главата и космените фоликули. То лесно попива в кожата и помага за излекуването на рани и раздразнения по нея.
 
Още ползи на маслото за косата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тази мас. Това не е червен лук за пържене. Ква мас?!? Свинска ли?:)
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мажи с мас и газ и немаш проблем.
1
1
 
3
 
! Отговори
9 преди 3 години
За косата само СЯРА. Кви масла :))) Минерална вода, жълтък от яйце, всичко което съдържа сяра. Кви масла, това да не е 8 цилиндров двигател?! Запознайте се косъма от какво е съставен, не работи с масло, ако ще и зехтин да е:))