Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва

"Събираме се да покажем на властта, че няма да забравим"
Обновена: 27 фев 2021 20:39 | 27 фев 2021 20:37, Веселина Йорданова
196
Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва
Снимка: БГНЕС

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде "Франс прес".

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориалът заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения, предаде БНР.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия, продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Ставри/113И аз това им обяснявам, но някакъв русофил *** ми обяснява, как в България се продавало "невероятно кафе от Ангола" каквото "сега не можеш да намериш". Тва последното направо ме уби от смях, като се има предвид, че мога да си поръчам с три клика на мишката Блу Маунтън и други подобни.Тия хора, русофилите, са отчайващо неграмотни. Понякога даже ми е жал за тях.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 105 Ял съм френски пияни вишни, но нищо не струват пред нашите, а аерошоколад там няма и няма. И кафе като хората нямат.Аман от бокклучета депонирани от Коза Ностра в България, бокклучето бокклуче си остава. Направиха ни сметището на Европа.
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111Спомените ти от какво са по-пресни, ***?Ти си неграмотен. Не знаеш какво е било преди, а сега хич си нямаш идея. Аз посотянно пътувам по света. Буквално съм пробвал невероятно редки и луксозни неща, наред със масовите висококачествени. Като прочета някой русофил да ми се хвали с "невероятните" руски стоки и ме напусшва смях. През 2018 бяха за последно в Русия с жената на гости на нейна колежка: качествени стоки ли - масовите са ПЪЛЕН ***. Точно като у нас едно време.
96
3
 
2
 
! Отговори
бай Ставри преди 3 години
До 1 А кафето беше мляна ръж и леблебия, смесени
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110Колкото и да ти е тегаво, да, живеят си чудесно. Идеални общества няма, но в ранглистата на живеещите чудесно са на върха.:)))))))
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103 и 104 - Защо ме разсмивиш, бе, човече, ти ако имаш спомени от някой селски хоремаг от началото на 6О-те години, моите спомени са по-пресни. Ходи се гръмни, че както си се изкривил от злоба, само се мъчиш
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 99 И затова.... бой ,бой ,бой ...щото си живеят чудесно ли ?
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократВиж, вече те научих, браво.Сега остава да схванеш какво значат думите, иначе си точно като тия, които Павлов описва, когато си получава Нобеловата награда: за руснаците със слаба нервна система, за които има само думи, но не разбират какво значат те.:))))))
91
4
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Последните 30 години българите живеем добре, само просите и некадърни русофили живеят в мизерия.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 101/104Тия хора са нещо средно между маллоумни и отвратителни лъжци.Няма друго обяснение за простотиите, които дрънкат.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соцаилизма родителите не си колеха децата. Яжте банани и шоколад от кореком.
88
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До наблюдаващотдалеч.... марципан се прави от бадеми и пудра захар, но соца нямаше идея за това и понеже соца държеше хората неграмотни хората не знаеха, че това не е истински марципан. Спомням си 86та когато за пръв път пробвах истински марципан в Берлин, за всеки случай питах дали това е това,което казват.Търсил си **,даже и евтините вериги имат "пияни вишни" които са класи над ***, който продаваха в соца, с шоколад като дърво (щото соца не знаеше как се темперира шоколад, некадърните)
87
5
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 3 години
Айде стига с тоя "Малчика" и тия соц глупости.Много добре помня децата като опитаха от шоколада в Кореком отказваха да ядат български.Така беше и с "Работническо дело" - лъжи, лъжи и пак лъжи. И за тия лъжи зимаха заплати.Цяла България ако искаше да разбере какво става по света слушаше "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" щото си знаеха, е от нашите медии само лъжи бълват.
86
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 101"Навремето имах един приятел който много ги разбираше нещата и аз много ги разборам нещата"Класиката на руските ***, нищо не знаят, и нищо не са виждали, но понеже "един приятел" им е казал, и така ... Слушай сега, пич, като не знаеш не се обаждай.Да ти кажа И за марциапана: марципана в България се правеше от долнопробна смес между какао и цикория (същото от което, се правеше "кафето" Инка) и беше някакво мизерно изделие, което имаше вид на шоколад. Истинския ....
85
5
 
4
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 3 години
До Анонимен96 Прав си Много им вдигнаха заплатите ! 1рубла = 2 стотинки. И вярно е че е много евтино, даже и за българите. Дори и с малки, но европейски заплати. Но питаш ли мужика, на 20 клм от м00сква
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 95 Глей си вонящия *** доставян от италианската мафия в Бг, че ни превърнаха в сметището на Европа. Навремето имах един приятел, който държеше едно барче в един завод и беше много запознат с кафето. А за марципана - пълна глупост плямпаш, какъв аерошоколад с фъстъци правеше "Малчика" и какви шоколадови бонбони "пияни вишни" - такива сега няма да намериш и по Европата. Казвам го, защото съм търсил, но няма
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха,много американофенски тролчета тая вечер,направо ще са пукна от смех от техните драсканици
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европейски ценности:И като отидеш на Запад, всичко като по конец, направено, поддържано, хората гърбят яко бачкане, живеят си чудесно, семейства с деца навсякъде ... докато *** се залъгва с приказки за "***" и "фашизъм" в овехтялото си соц жилище.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96Тока на руснаците е почти колкото в България. Наскоро го проверявах защото тук с един друг промит русофил имахме спор. Връзва им се към 18 стотинки на киловатчас и това в страна която се къпе в енергийни източници. Неграмотен си, защото не ги знаеш тия неща.
80
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ручахте жабета 30 г.Последните 30 години е мизерия само за нещааастни русофили, които нямат никакви търсени умения (некадърния руски не върши никакава работа, даже и руснаците им се смеят на напъните да го говорят). Няма никаква причина да се съмняваме, че със същите тези ненужни умения (защото русофилите по правило не са мръдвали в развитието си) следващите 30 години ще са още по-мизерни за тях. Напълно заслужено.:))))))