5 начина да се освободите от болката в раменете и врата

Работата на бюро може да причини неприятни болки
28 фев 2021 18:10, Дарена Найденова
1
5 начина да се освободите от болката в раменете и врата
Снимка: iStock

Областите, в които е вероятно да почувствате стрес или напрежение, свързани с тревожност, са във врата и раменете ви. С течение на времето това може да доведе до хронична болка, както и до други здравословни проблеми.

За щастие мускулното напрежение във врата и раменете ви реагира добре на стречинг, йога, релаксация и други методи за управление на стреса. Нека разгледаме няколко прости техники, които можете да използвате, за да освободите напрежението в раменете и врата, както и някои стратегии за управление на стреса, които помагат да успокоите ума и тялото си.

Как стресът причинява болка в раменете и врата?

Когато преживеете стресово събитие или пристъп на тревожност, мускулите ви се свиват, като понякога това става доста силно. Тази реакция се нарича автоматична или рефлекторна, като е известна още като реакция на стрес или „борба или бягство“. Това е начинът, по който тялото ви се подготвя да се изправи срещу възприеманата физическа заплаха, от която ще трябва да се преборите.

Наред с мускулното напрежение, може да забележите и други физически симптоми, когато сте под стрес или тревожност. Те включват бърз сърдечен ритъм, повърхностно дишане, студена кожа и изпотяване. Въпреки че реакцията на тялото ви към стреса е предназначена да ви помогне да се справите с физическите заплахи, то организмът ви реагира по същия начин и към психически проблеми. Мускулите ви могат да се стегнат, когато сте заседнали в задръстване, опитвате се да се справите с натиска на работния процес или пък гледате неприятни събития по телевизията.

Според експерти, мускулите и други органи могат да се отпуснат отново само след като приемете, че заплахата е отминала. Ако стресът продължава, тялото ви може да остане в повишено състояние на готовност да се изправи срещу невидимия враг. В резултат на това мускулите ви могат да останат напрегнати и стегнати много по-дълго, отколкото е необходимо.

Експертите добавят, че продължаващото мускулно напрежение във врата и раменете може да доведе до по-сериозни проблеми като болки в гърба и тялото, както и мигрена.

Какво да направите, за да се справите с болката?

Предотвратяването на напрежението във врата и раменете, свързано със стреса, невинаги е лесно, особено в днешния натоварен график. Все пак има техники и стратегии, които могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение, на болката и дискомфорта.

Ето пет разтягания и пози, които може да правите ежедневно, за да облекчите напрежението и стягането във врата и раменете:

1. Разтягане на врата

Разтягането на врата е дълбоко разтягане, което облекчава напрежението във врата и помага за подобряване на обхвата на движение.

♦ Застанете изправени, като лявата ви ръка е пусната до тялото.

♦ Поставете дясната си ръка на главата, като пръстите ви са насочени към лявата страна.

♦ Внимателно издърпайте главата си надясно, докато почувствате разтягане в лявата част на врата си.

♦ Задръжте така за 20-30 секунди и се върнете в изходна позиция.

♦ Повторете упражнението от лявата страна.

♦ Направете 2-3 повторения на всяка страна.

2. Отпускане на врата

Отпускането на врата е нежен начин за отслабване на напрежението, както в раменете, така и във врата.

♦ Застанете изправени, като и двете ви ръце са пуснати свободно до тялото.

♦ Наведете главата си напред и приведете брадичката си към гърдите.

♦ Внимателно наклонете главата си вдясно и задръжте така за 30 секунди. Трябва да почувствате разтягане в лявата част на врата си.

♦ Върнете главата си обратно в центъра и я повдигнете в изходна позиция.

♦ Повторете още веднъж преди да смените страните.

♦ Направете 3 до 5 повторения на всяка страна.

 

Какви са  другите начини да се освободите от болката в раменете и врата четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1 месец ми се контузи врата като се борихме с един който е тренирал борба,волтарен за мазане е рецептата..