Фестивал по време на пандемия? Силна полемика след експеримент в Амстердам

Толкова е сюрреалистично, казват участници
23 мар 2021 22:00, Нели Христова
33
Фестивал по време на пандемия? Силна полемика след експеримент в Амстердам
Снимка: БГНЕС

Измина цяла година без големи музикални събития. Сега столицата на електронната музика, Амстердам, ще се опита да събуди отново клубния живот. 

В Бидингхуизен, съвсем близо до Амстердам, бе организиран двудневен музикален фестивал. Той има за цел да установи дали подобно събитие, където хората танцуват и пият на едно и също място, може да се проведе безопасно, както и да се тества ново COVID приложение.

1500 души получават билет за фестивала, но преди да влязат, те трябва да предоставят негативен PCR тест. Според правилата, всеки трябва да носи предпазна маска за лице, но почти никой не спазва това правило. "Или не го осъзнават, или просто не им пука. Разбира се, рискът при такива събития идва в момента, в който хората започнат да не спазват правилата", казва журналистът на BBC Ана Холиган.

"Всички тези хора са имали отрицателен тест за COVID-19, но това не е нормална обстановка. Те трябва да бъдат възприемани като експериментални мишки", казва  Андреас Вос, професор по контрол на инфекциите.

Много хора приемат използването на толкова млади хора в експеримент като неетично. Но по думите на проф. Вос, всички те са наясно, че има минимален риск. "Ако планираш всичко правилно, това може да бъде безопасно събитие. Това не е опасна обстановка", добавя експертът.

Всеки участник получава устройство, което проследява динамиката му, а експериментът е финансиран изцяло от правителството на Нидерландия.

Разбира се, събитието предизвика и вълна от възмущение, особено след като Нидерландия, както и съседните й страни, все още са под локдаун. По целия свят развлекателната индустрия е спряна, за да бъдат ограничени социалните контакти на хората. Този застой ощети много бизнеса, но и психическото здраве на хората.

"Липсваше ми толкова много, защото наистина обичам да танцувам", казва една от участничките.

"Много се радваме, че може да се срещнем отново по този начин. Толкова е сюрреалистично. Както и да срещнем други хора, да се прегърнем, да си стиснем ръцете", споделят двама приятели.

В последната седмица нивото на инфекциите в страната на лалетата също е скочила с 25%. Участниците във фестивала ще бъдат тествани отново следващата седмица. Ако той не се превърне в огнище на COVID-19, останалите държави ще могат да го използват като пример, за да върнат отново музиката на живо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
не ми стана ясно преди 3 години
Всички влизат с негативен PCR тест. Следователно, никой не е заразен в момента на събирането. Или поне процента на заразените зависи от грешния резултат на теста.Ако има заразени след това, те не са се заразили по време на събирането.Тука нещо ни гъбаркат.
15
1
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Маските са за ОВЦЕТЕ ! Не съм вярвал, че човечеството може да стигне дотам да си прави измислени тестове за да го допуснат на концерт ??? Що за изварщение, 2 години вече няма концерти и спортни събития с публика ??Що за гав.ра и нарушаване на човечките права??2022г ще е повратна за човечеството - или ще има масови протести и гражданско неподчинение, или овцете ще се примирят и приемат ''новото нормално''. От нас зависи- дали сме хора или овце !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете физиономиите на снимката. Това е бъдещето. Празни погледи и усмивки. Дори няма нужда да им слагат чипове.
13
3
 
4
 
! Отговори
Taню преди 3 години
с ковид тест и лилаво апче с пиле. Тия по електрониките, по принцип, не умеят се веселят. Ходат кат бастисaни пилци и се чудят кво да консумират - бургери, редбули и секви подобни лa*на. Не е ообен купона на подобни места... Чакаме резултатите с интерес...
12
11
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 123А другарят джудже Убиец знае ли? Или и той е измамник, дето е разработил цели 3 ваксини. Свинската противошапна Спутник V му е най-известната измама. Кажи бе, другарю 123. И Вожда ти ли лъже? Затова ли ходи с американски скафандър за открития космос из болниците. Чакам отговор :)))
11
4
 
0
 
! Отговори
ДВАТА ПРОЦЕСА: преди 3 години
ДИЗАЙН - НЕЩАТА ДА РАБОТЯТ, АНТИДИЗАЙН - НЕЩАТА ДА НЕ РАБОТЯТ ... ИЛИ РАСИЗМЪТ ИДВА ОТ ТОВА - НЕЩАТА ДА РАБОТЯТ ПРИ НАС ПОЧТИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ, НО ПРИ ТЯХ ДА НЕ РАБОТЯТ ...
10
5
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ ОТ ХОРАТА преди 3 години
КОЙТО СА НАПРАВИЛИ ТУК ДА БЪДЕ НЕЩО КАТО УЕСТУЪРЛД ТАКА И НЕ СА КАЗАЛИ НА СЕМЕЙСТВАТА СИ КАКВА Е ТЯХНАТА РАБОТА - САДИСТИ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА И СЕ Е ПЛАЩАЛО И ИМ СЕ Е ПЛАЩАЛО ЗА ВСЯКО ЕДНО АНТИДИЗАЙНЕРСКО КАМЪЧЕ СЛОЖЕНО НА ПРАВИЛНОТО МЯСТО И НЯКОЙ, НЯКОЙ Е КОЛАБОРИРАЛ ВСИЧКИТЕ ИМ САДИСТИЧНИ ПРАКТИКИ В ЕДНА ЕЛЕГАНТНА И СТРОЙНА СИСТЕМА КОЯТО ДА ИЗДЪРЖИ 40 ГОДИНИ ПОДЧИНЕНИЕ И ТОРМОЗ НАД ТОЯ НАРОД ... СКЪПО ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ... ОСТАВИ ПАРИТЕ ... С КРЪВ ЩЕ ПЛАЩАТЕ....
9
2
 
1
 
! Отговори
СТАВА НА ВЪПРОС преди 3 години
ЗАЩО СМЕ В МЕЛЕТО? ЗАРАДИ ЗАЛОЖЕНОТО СТРУКТУРНО НАСИЛИЕ В СИСТЕМАТА И ДАВИДОВИТЕ КАМЪЧЕТА В НЕЯ - АХА НЕЩО ДА СЕ СЛУЧИ ХУБАВО ИЛИ ДА СЕ ОТМЕНИ НЕЩО В ТУКАШНИЯ КОНЦЛАГЕР И ТРЯС КАМЪЧЕТО В ГЛАВАТА НА ВСЕКИ ....СЛОЖИЛИ СТЕ 40 ГОДИНИ СРОК ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ С ТОЗИ НАРОД И ТЕ СА РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА "ЗАБАВЛЕНИЕ" ЗА ВАС И ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД НАС ...ЗА КОЕТО ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ...
8
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бой наред, че ми писна 1 г да слушам запъръци които искали свобода. Ква свобода бе кавалиии всеки ден по 100 умрели...бой наред...тея анархисти да се научат на ред в едно общество!
7
3
 
5
 
! Отговори
Правоверен преди 3 години
Хубаво е човек да носи маска, гумена там долу, че като забие мацка оня долу да не се изкашля и да я опръска със "слюнка". То хубаво ама да не се излагаме ит първия ден на концерта!
6
14
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БРАВО САМО ТАКА!!!ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ НА МАСКА СЕРИОЗНО УВРЕЖДА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА !!!! ЛИПСАТА НА КИСЛОРОД ВОДИ ДО СЪРДЕЧНИ И МОЗЪЧНИ ПРОБЛЕМИ И СЪСТАРЯВАНЕ НА ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ!!!ПЛЮС СТРЕСА ЗА ОРГАНИЗМА!!!ЧОВЕК Е УСТРОЕН ДА ДИША СВОБОДНО И СПОКОЙНО А НЕ ПРЕЗ ПРОТИВОГАЗ!---------------------КОЙТО ИСКА ДА СИ СЕ ПАЗИ И ДА СИ СЕ ВАКСИНИРА И ПО 5 ПЪТИ НА ГОДИНА!!!ПО НИКАКЪВ НАЧИН НАСЕЛЕНИЕТО НЕ БИВА ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖАВАНО ДА НОСИ МАСКА БЕЗ ДА Е ПРОВЕДЕН НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ТОВА!
5
4
 
5
 
! Отговори
Two fathers преди 3 години
- Деца, колко от вас са тук с майка си, дигнете ръка, а кои са с баща си? А кой от вас има двама бащи? Не толкова много. Дирк има двама бащи и ще ви изпее песен за двамата си бащи. И Дирк излиза и почва да пее за неговите твее фашерс, и дечицата се радват и махат с ръцe, колко умилителноKinderen voor Kinderen song - Two Fathers
4
2
 
17
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Няма друг град като Амстердам!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая холандка с лилавата блузка... напрао моа са оженя за нея. Да идва у БГ-то и да види тя що е купон. Ама поне 3-4 деца ше тряа ми роди. Кат я гледам, може и повече да са. :D
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'преди да влязат, те трябва да предоставят негативен PCR тест'не ви трябва чипимате си окови
1
14
 
11
 
! Отговори
27507 преди 3 години
И Марсилия се бяха съббрали над 6000 на карнавал, ама сега имат известни затруднения да обяснят защо са пренебрегнали ограниенията.