Как хората остават да живеят на летищата с месеци, а понякога и с години?

Много от тях не желаят терминалите да са техен дом
Обновена: 9 апр 2021 22:02 | 9 апр 2021 21:58, Нели Христова
35
Как хората остават да живеят на летищата с месеци, а понякога и с години?
Снимка: БГНЕС

През януари местните власти арестуваха 36-годишен мъж на име Адитя Сингх, който три месеца е живял в международното летище О'Хеър в Чикаго. От октомври той обитава сигурната страна на летището, разчитайки на любезността на непознати да му купуват храна, спи в терминалите и използва многото бани. Едва когато служител на летището поиска да види личната му карта, нарушителят беше хванат.

Сингх обаче далеч не е първият, който прекарва продължително време на летището. Оказва се, че има множество истории за лица, които са успели да се настанят в терминалите в продължение на седмици, месеци, а понякога дори и години.

Интересното е обаче е, че не всички, които остават да живеят на летище, правят това по свое желание.

Смесване с тълпата

Независимо дали става въпрос за видео игри като "Airport City" или лекции по теми като "летищен урбанизъм", често хората казват, че летищата са като "мини градове". В края на краищата те имат места за поклонение, полиция, хотели, изискани заведения, магазини и масов транзит.

Но ако летищата са градове, те са доста странни, тъй като техните власти ппредпочитат никой да не живее там.

Въпреки това е възможно да се живее на летищата, защото те предлагат много от основните удобства, необходими за оцеляване: храна, вода, бани и подслон. И макар не всичко да работи непременно 24/7, терминалите на летищата често се отварят много рано сутринта и остават отворени до много късно през нощта.

Много от съоръженията са толкова големи, че онези, които са решени да останат - като човека в О'Хеър - могат да намерят начини да не бъдат разкрити за доста дълго време.

Един от начините потенциалните жители на летището да избегнат да бъдат заловени е просто да се слеят с тълпите.

Преди пандемията американските летища са обработвали 1,5 милиона до 2,5 милиона пътници за всеки ден.

След като пандемията удари, броят им спадна драстично - под 100 000 по време на първите седмици на кризата през пролетта на 2020 г. Мъжът, който живееше в О'Хеър малко повече от три месеца, пристигна в средата на октомври 2020 г., когато има отскок на броя на пътниците. Той е открит и задържан едва в края на януари 2021 г. - точно когато броят на пътниците е спаднал значително след празничните пътувания и по време на възраждането на коронавируса.

Да живееш в лимбо

Не всички хора, които се налага да спят в терминал, непременно искат да бъдат там.

Ако пътувате достатъчно по въздух има шансове, че по едно или друго време ще попаднете в категорията на неволевите краткосрочни жители на летището.

Докато някои хора могат да резервират полети, които ще изискват от тях да пренощуват на летището, други се оказват блокирани на летищата поради пропуснати връзки, отменени полети или лошо време. Тези обстоятелства рядко водят до пребиваване на повече от ден или два на летище.

Но има и такива, които неволно се оказват в продължителен, неопределен престой. Може би най-известният неволен дългосрочен жител на летище е Мехран Карими Насери, чиято история вдъхновява филма "Терминалът" с Том Ханкс в главната роля.

Насери, ирански бежанец, е на път към Англия през Белгия и Франция през 1988 г., но губи документите, удостоверяващи статута му на бежанец. Без тях той не може да се качи на самолета си за Англия, нито му е позволено да напусне летището в Париж и да влезе във Франция.

Скоро той се превръща в международен "горещ картоф", тъй като делото му се прехвъря напред и назад сред служители в Англия, Франция и Белгия. По едно време френските власти му предлагат да му разрешат да пребивава във Франция, но Насери отказва предложението, защото иска да стигне до първоначалната си дестинация - Англия.

И така той остава на летище Шарл де Гол близо 18 години. Насери напуска едва през 2006 г., когато влошеното му здраве изисква хоспитализация.

Други дългосрочни жители на летищата включват Едуард Сноудън, лидер на НСА, който прекара повече от месец на руско летище през 2013 г., преди да получи убежище.

Санджай Шах пък беше пътувал до Англия през май 2004 г. с британски задграничен паспорт. Имиграционните служители обаче му отказват влизане, когато става ясно, че той възнамерява да имигрира в Англия, а не просто да остане там няколкото месеца, както неговият тип паспорт позволява. Изпратен обратно в Кения, Шах се страхува да напусне летището, тъй като вече беше предал кенийското си гражданство. Най-накрая той успява да напусне след летищна резиденция от малко повече от година, когато британските власти му предоставят пълно гражданство.

Съвсем наскоро пандемията от коронавирус създаде нови дългосрочни неволни жители на летището. Например естонецът на име Роман Трофимов пристига на международното летище в Манила с полет от Банкок на 20 март 2020 г. По времето на пристигането му филипинските власти престанаха да издават входни визи, за да ограничат разпространението на COVID-19. Трофимов прекара над 100 дни на летището в Манила, докато персоналът на естонското посолство най-накрая успя да му осигури място в репатриращ полет.

Бездомните намират убежище

Докато повечето неволни жители на летището копнеят да напуснат временния си дом, има някои, които доброволно са се опитали да направят летището свой дългосрочен дом. Големите летища както в САЩ, така и в Европа отдавна функционират - макар и до голяма степен неформално - като приюти за бездомни.

Въпреки че бездомността и бездомните имат дълга история в Съединените щати, много анализатори виждат 80-те години като важен поврат, тъй като много фактори, включително съкращаване на федералния бюджет, деинституционализация на психично болните и джентрификация, доведоха до рязко нарастване на броя на бездомните. През това десетилетие можете да намерите най-ранните истории за бездомници, живеещи на летищата в САЩ.

През 1986 г. например Chicago Tribune пише за Фред Дилснер, 44-годишен бивш счетоводител, който от една година живее в O'Хеър в Чикаго. В статията се посочва, че бездомни лица са започнали да се появяват за първи път на летището през 1984 г., след завършването на влаковата връзка в Чикаго, която осигурява лесен и евтин достъп.

Вестникът съобщава, че между 30 и 50 души живеят на летището, но служителите очакват броят им да се стигне до 200 с настъпването на зимата.

Този проблем продължава и през 21-ви век. Новини от 2018 г. съобщават за увеличаване на броя на бездомните на няколко големи летища в САЩ през последните няколко години, включително на международното летище Hartsfield-Jackson Atlanta и на международното летище Балтимор / Вашингтон Thurgood Marshall.

Пандемията на коронавирус добави допълнителна грижа за общественото здраве за тази група жители на летищата.

В по-голямата си част служителите на летищата се опитаха да им предоставят помощ. Например на международното летище в Лос Анджелис служители са разположили екипи за кризисна намеса, за да работят за свързване на бездомните с жилищни и други услуги. Но също така е ясно, че повечето летищни служители биха предпочели решение, при което летищата вече не работят като убежища за бездомни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
Не минава ден, преди 3 години
без *** да ни залее с поредната неграмотно скалъпена публикация. Онзи ден беше за Хитлер - потрес! Днес бисерите са "отскок на броя на пътниците" и "по време на възраждането на коронавируса". По-нататък нямах сили да чета. Докога ***, неграмотнице, ще словоблудстваш с българския език? Колко книги си прочела през живота си, че да имаш претенцията да си журналист? Ако те глобяваха за всяка безумна писаница, щеше или да се ограмотиш, или да се откажеш от "работата" си.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типична публикация на ***! Гугъл превод! Поне,поне прочети което си превела,преди да го публикуваш!
26
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
За бъдеще време да им вземат някакъв месечен наем, та и летището да има някаква полза от тези нещастници.
25
0
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Прилича на Гугъл автоматичен превод, ама е безобразие да няма поне един редактор да го оправи малко
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоша работа, но така е създаден света - мъката човешка край няма.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
информацията е интересна, но преводът и стилът са покъртителни
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се ползват камери разпознаващи лицата,и ако някой се мота,алармите се включват.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧАЛГА ПОКОЛЕНИЕТО Е ПОКОЛЕНИЕ НА МУЗИКАНТИ, АКТЬОРИ, ХУДОЖНИЦИ, ЦИРКОВИ АРТИСТИ, ВЕГАНИ, СТОПОЛОВИ, ЦВЕТНИ И ВЪОБЩЕ ЛЕНТАИ
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Международен скандалЯсно е, че сам си си сложил единия плюс на безмозъчната идиотия която си написал, ама този който ти е сложил втория плюс е бил досущ на твоя безумен и шизофреничен акъл. А иначе по темата, най-хубавото летище, с най-големите удобства е холандското. В Мадрид е пълно с клошари, дето спят по скамейките
19
3
 
11
 
! Отговори
Международен скандал преди 3 години
Вярно ли Борисов е предал обикновени Български граждани като ги е дал на ЦРУ за тотално наблюдение 24/7 чрез сателити и кулите на мобилните оператори!?TARGETED INDIVIDUALS
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И На ГОРЕСТ ФАНК И Ханк Ханк, Дави гоначукамв чукалата!
17
3
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Всички към Англия били тръгнали.. ***, знаят, че ще им дадат жилища, пари и охолен живот като бежанци, а са едни долни престъпници и мързеливци.... Такива като тях бих ги изхвърлил на улицата да умрат от глад!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
варненски, и на Хийтроу е така
15
2
 
8
 
! Отговори
варненски преди 3 години
На парижкото летище е пълно с черни които спят там през нощта.
14
2
 
20
 
! Отговори
Горест Фъмп преди 3 години
Хом Тенкс е голям актьор
13
5
 
5
 
! Отговори
До Ханкс-Хенкс преди 3 години
От 20 години живея с англоговорящи. Когато кажа "Бългейрия" те отговарят, о-о Булгария.Следващото ми представяне ако кажа Булгария те отговарят "о-о Бългейрия" , и така. Нещо като феномена. Не те лъжа.
12
3
 
3
 
! Отговори
Няма новина преди 3 години
Те за такива хора се знае , гледат им сейра и в даден момент ги окошарват , дразнят и пътниците с исканията им за закуска и вода . Жалка история
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов и неговата хунта прогониха Бтлгарите и ги принудиха да живеят по летищата!!
10
1
 
11
 
! Отговори
Ханкс-Хенкс преди 3 години
На български си е чист Ханкс. То и България не е Бългериа, ама едва ли ще хукнеш да обясняваш на англоговорящите, че трябва да ползват българско произношение.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Летището все пак е социална база,искатили не ,летищните власти.Малко е неудобно,да си сменят чорапите и т.н.,но това е работния подход за човечност.На" Киевски вокзал",българско семейство бе блокирано за седмица сдруги пътници.Какво му беше на бащата,трудно е за писане.Лъскавият живот сеявява бедствие,спрямо истинския.