Повече време у дома - как да пречистим въздуха?

Трябват ви някои растения
15 апр 2021 20:42, Дарена Найденова
10
Повече време у дома - как да пречистим въздуха?
IStockphoto

Напоследък се чувстваме като Моника Гелър в онзи епизод от „Приятели“, в който използваме по-малка прахосмукачка, за да почистим по-голямата. С настъпването на сезонните алергии и продължаващата пандемия, пролетното почистване става задължителна задача от тазгодишния ни план. Вече сме професионалисти в дезинфекцирането на ръцете и дрехите си, но рядко мислим за въздуха в стаята ни.

Но тъй като пандемията все още е тук и дърветата започват да цъфтят, е време да обърнем внимание на това, което дишаме докато сме у дома. Повечето от нас продължават да са хоум офис и да прекарват голяма част от времето си само в една стая, която рядко или недостатъчно се проветрява.
 
Според експерти, през последната година голяма част от световното население е прекарала 90% от времето си на закрито. Често замърсителите в тези пространства са два до пет пъти по-високи от тези на открито заради плесен, малкото „чист“ въздух, навлизащ през прозореца, който обаче често носи със себе си прах отвън, както и все по-честата употреба на мощни почистващи препарати, които са с тежък аромат.
 
поред д-р Джон Балмес, продължителното работене от вкъщи увеличава излагането на тези замърсители и влошава качеството на въздуха в стаята. Сега, повече от всякога, хората са изложени на и създават нови алергени и алергични частици, получаващи се от готвене, пушене и дори паленето на ароматни свещи.
 
„Качеството на въздуха, който дишаме, е свързано със здравето на цялото ни тяло“, казва д-р Шрути Махалингая пред InStyle. Това включва здравето на сърцето и белите дробове, но също така и мозъчната функция и дори репродуктивното здраве. Въпреки че по темата има само ограничени изследвания, лошото качество на въздуха е предполагаем рисков фактор за нередовна менструация, безплодие и преждевременно раждане. Освен това експертите смятат, че може да се увеличи рискът от респираторни сърдечни заболявания и дори рак.
 
Какви са симптомите от лошия въздух?
 
След като отворите прозорците си за проветрение, усещате ли сърбеж или сълзене в очите? Посягате ли към кърпичките, когато си играете с кучето? Или пък откривате обриви по кожата си, след като сте почистили кухнята? Всичко това са симптоми, за които трябва да внимавате, когато искате да определите дали имате алергия към нещо.
 
Според д-р Махалингая, запушването на синусите, появата на хрипове, умора, главоболие, замаяност и аномалии в усещането за вкус и мирис също могат да бъдат сигнал, че въздухът у дома не е на нужното ниво. Разбира се, някои от тези показатели са си признаци на коронавирус, затова е много важно да следите внимателно състоянието си и да се свържете с лекар.
 
Ако сте човек, който страда от сезонни алергии или астма, знайте, че тези симптоми може да се засилят от лошото качество на въздуха в стаята.
 
Специален пречиствател или някои растения, са идеалното средство за пречистване на въздуха. Още по темата ще откриете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за растенията НЕ работи, пробвано и тествано.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С депресия и у дома...Все едно си в ада !!!
1
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Като махнат маските и въздуха ще е чист.