Още едно италианско градче продава къщите си на цената на чаша кафе

Кастильоне ди Сичилия не иска депозит от новите собственици
26 апр 2021 21:36, Нели Христова
29
Още едно италианско градче продава къщите си на цената на чаша кафе
Снимка: Flickr

Пандемията бушува, правилата за карантина се променят от ден на ден и все още има несигурност кога отново бихме могли да се отпуснем, но едно нещо остава постоянно в света на пътуванията: къщите от 1 евро на Италия.

Този месец още един сицилиански град, Кастильоне ди Сичилия, реши да предлага къщи на цена на кафе.

По склоновете на връх Етна, близо до шикозната Таормина и плажовете на източния бряг на Сицилия, градът продава реколта от къщи: около 900 изоставени домове.

Повечето са разположени в най-старите части на града. Около половината са унищожени и ще бъдат раздадени на символична цена от € 1. Останалите, които са в по-добро състояние, ще бъдат разпродадени евтино, започвайки от €4 000 - € 5,000.

Кметът Антонино Камарда е предприел амбициозен проект за вдъхване на нов живот на селото си, където населението е намаляло от 14 000 в началото на 1900 г. до едва 3000 днес.

"Имаме огромно архитектурно наследство за спасяване, пълно с история. С течение на времето твърде много хора са напуснали селото, оставяйки след себе си куп стари, живописни къщи, много от които дори датират от Възраждането", казва той.

Кастильоне ди Сичилия оценява имотите според тяхното състояние. "Проведохме задълбочено проучване, като каталогизираме всеки имот въз основа на карти и данни от поземления регистър. Според условията им, сградите ще се продават на различни цени, започвайки от 1 евро", казва Камарда.

Ако има голям интерес към един и същи имот, ще се проведе търг.

Реколта от къщи

Схемата, стартирала през март 2021 г., е най-голямата по рода си, с поне 400 имота в града, които са в прилична форма и изискват минимален ремонт.

Искате да купите един? Потенциалните купувачи трябва да се свържат с подробен план за това каква къща биха искали и как биха я реновирали, за да отговорят най-добре на търсенето и предлагането и да помогнат за връзка между страните. Създадена е специална работна група за надзор на проектите.

"Движим се по два паралелни пътя: обръщаме се към стари собственици, които проявяват голям интерес да се отърват от семейните си домове, и нови купувачи", обяснява Камарда. "Вече получихме много имейли от инвеститори и хора от цял ​​свят. Тук има богат избор."

Но каква е уловката? Купувачите трябва да завършат ремонта в рамките на три години. За разлика от повечето други схеми, в други италиански градове, обаче няма депозит, който да гарантира, че ще се извърши работата. Вместо това те изискват от собствениците да сключат застрахователна полица в банка на стойност 4000 евро.

"Това би струвало на новия собственик 100 евро годишно, което изглежда по-справедлива сума, отколкото гаранция за депозит", казва Камарда.

Местните данъци са ниски в Сицилия в сравнение с останалата част на Италия. Купувачите могат да се възползват и от схемата на "супербонус" на италианското правителство, която предлага 110% данъчни кредити за ремонти, които правят къщите по-екологични.

Лава, лъвове и много вино

Кацнал на скала на северния склон на връх Етна, Кастильоне ди Сичилия гледа към спиращата дъха долина Алкантара, чиито дълбоки пропасти и каньони са наречени "gole" (което означава "клисури" на италиански).

Прорязани от бистри потоци, езера и водопади, те са образувани от втвърдена вулканична лава, създадена по време на минали изригвания от вулкана. Гори, маслинови горички, оранжеви овощни градини, лешникови плантации и лозарски имоти са осеяни с пейзажа.

На черните плодородни хълбоци на Етна от лозята се раждат първокласни бутилки с местно вино, включително carricante, catarratto и nerello. Кастильоне е наречен "градът на виното" - огромна скулптура на бъчва и чаша за вино стои на входа на селото. Организират се обиколки с екскурзовод по винен маршрут на Етна.

Етна е най-големият действащ вулкан в Европа и земята е осеяна с пещери от лава, борови гори и стари потоци от лава. Трекинг по реки, рафтинг, каньонинг, колоездене, конна езда и пътеки за разходка са осеяли пейзажа, а хълмовете му в тъмна лава са осеяни с разрушени гръцки крепости и византийски параклиси с тайни тунели.

Казва се, че Кастильоне ди Сичилия е основана върху пепелта от праисторически селища през 403 г. пр.н е. от бежанци от морското селище Наксос, близо до съвременната Таормина, когато е била завладяна от тиранин.
Името му произлиза от "Замъкът на лъвовете", а в герба на Кастилионе все още има два лъва, стоящи на стража. В продължение на векове това е била жизнена и мощна феодална власт и един от стратегическите и най-проспериращи аванпости на Сицилия, наречен "огненият" град от Фридрих II, император на Свещената Римска империя от 13 век и цар на Сицилия.

Градът е член на I Borghi Più Belli d'Italia, асоциация на някои от най-красивите исторически градове в Италия. Пътищата и стените са направени с калдъръм от тъмна лава, докато аристократичните имения са съпоставени със скромни жилища. "Нашата територия е обширна и се простира от покрития със сняг връх Етна чак надолу, близо до морето. Има много неща за вършене и красиви места за разглеждане", казва Камарда.

Призрачни градове, търсещи нова кръв

Разположен по склона, градът е разделен на няколко района, разположени на различни височини. Старият център представлява лабиринт от сводести калдъръмени улички и сгради с украсени портали с гарги. Джудека, еврейският квартал и един от най-старите райони на града, е пълен с купчини изоставени каменни къщи с дебели, макар и разрушени стени.

Повечето празни сгради в този район имат уникален вид, оформени като малки кули, с различни входове от различни улици за многобройните семейства, които са живели в тях. Къщите за продажба се нареждат по главния път, който се извива нагоре към величествения замък, който увенчава града, и панорамна площада, покрита с камъни от лава.

Има набор от имоти за продажба. Домовете от 1 евро обикновено са полуразрушени вили, които някога са били собственост на овчарски и фермерски семейства, докато по-скъпите варианти включват елегантни малки палацота, където е живяла селската буржоазия. Растителността излиза от прозорците и през покривите на разрушените къщи, а праговете са покрити с мъх и бодливи клони. Декорираните врати се люлеят от пантите си, а балконите от ковано желязо с шарки от цветя показват славата на минали времена.

Много бивши жители на града мигрират в Австралия и Южна Америка в търсене на по-светло бъдеще. Потомците им така и не се връщат, позволявайки на семейните домове да изпаднат в забрава.

"Въз основа на популацията и поземления регистър ние проследяваме много наследници от уста на уста, чукаме на вратите на възрастните хора, които все още са в контакт или знаят къде са мигрирали тези семейства. Това е малко място - хората се познават помежду си", казва Микеле Ла Роса, член на специалната работна група на кмета.

Нощният живот, изпълнен с вино

Най-близкият плаж е Марина ди Котоне, на 40 минути път с кола, с дълга ивица пясък и дюни, идеални за семейства с деца.

И има храна, която да отговаря на това страхотно вино. Местните специалитети включват паста от макерони със сос от свинско рагу и печена рикота и паста от таггиани с коприва и див заек. Любителите на месото могат да се отдадат на барбекюта с агнешко и свинско месо. Има и чудесни десерти: sciauni (вкусни палачинки, пълни с рикота), бисквити от смокиня cuddureddi и кифлички от ориз zeppole.

Вечер местните жители изпиват чаша вино Етна, придружена с местни лешници, бадеми и шам фъстък.

Междувременно летните фестивали на храната и виното привличат гурметата. На всеки 10 август градът провежда вечер за дегустация на вино "Чаши от звезди" с топ производители, за да отпразнува прочутата ясна нощ на Свети Силвестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Тано Кариди преди 2 години
Откакто гледам "Октопод" по БНТ2, няма желание да живея по тези места. Там мафията коли и беси. Човек не може да бъде сигурен, дали утре няма да го застрелят на улицата случайно при опит за убийство на някой мафиот.
18
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Силно съветвам, ако родителите ви не са мързеливи потомствени текезесари, а идейни хора, да купите такава къща. Ние имаме две- една за моите родители и една- за жена ми. Едната дори върви с лозе. Задължен си да вложиш в нея определена сума на година за реставрация, като тази сума е нищо на фона на едни добри доходи. ИНвестицията си струва. Едната вече я даваме под наем през онлайн платформите. Данък 1000 евро?! Доста далеч от истината. Данъкът е 0 през първите години на реставрация.
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на имотите в еврогейския съюз е два за лев ;) Това е извода от еврогеизма
16
6
 
3
 
! Отговори
Жега! преди 2 години
За тоя дето живеел в измисления си свят няма да говорим ... Внимавай какво говориш за другите да не се окаже, че говориш за себе си. Носи северният вятър малко пролет и дъжд.А един много ама много зъл човек ще го намерите на север, а в състоянието в което е няма да ви хареса, обаче ....
15
5
 
2
 
! Отговори
Жега! преди 2 години
150 години вие се отнасяте с нас като тия дето не трябва да ги има на тоя континент - след като няколко пъти през последните 1350 се опитайте доста качествено да ни затъркате.Моята роля вече е към края си, минаваме на второ действие.
14
5
 
2
 
! Отговори
Жега! преди 2 години
Седим си аз и ти като некви нормални типове и пием кафе:Понякога чувам гласовете на копилетията дето съм помогнал да очистим, а някой съм проявил инициатива, която е отишла някъде , заради нещо , което съм намерил и/или са направили. И осъзнавам, че не чувам гласовете им, а чувам вещите и предметите, които са оставили след смъртта си. Понякога ме обвиняват, друг път си признават, понякога мълчат в недоумение как сме ги хванали, понякога преди да са изиграли ролята си. Срещу целия свят уцелих .
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, като преписваш дословно статии от CNN, проверявай все пак къде се намира това и какво е! Не е град, а е община!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен ММА преди 2 години
До АнонимеНи аз съм разговарял бре драги ми смехурко.
11
2
 
30
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Всъщност съм виждал на живо една схема на италианските тарикати (не знам дали са мафия или не, но са тарикати с пари). Водят в едно малко градче до Неапол (мисля, че се казваше Кротоне) няколко хиляди *** от Румъния и България. Местните до такава степен полудяват от съжителството с мръсните си комшии, че продават имотите си на безценица, сещате се на кого. А Кротоне е на морето.
10
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеННаистина е така, мафията убива южна Италия!Много италианци са избягали в Германия и Англия, именно за да избягат от този беден район, а е беден,опасен и мизерен заради мафията! Мафията задушава Италия,просто не сте виждали документални филми какво се случва там,опасно е!
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да изригне тоя вулкан. Или по добре тоя в йелстоунСветът ще бъде съвсем друг
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1ВеселинъВ съвременна Италия папата няма икономическа и политическа власт ,за да е отговорен за положението в Италия.
7
3
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИСТОРИЯТА ИМ Е ЕЛЕМЕНТАРНА!!!КАК ОБЩИНАТА ЩЕ ПРИДОБИЕ НАД 1000 КЪЩИ!!!!--------------------------НИТО СЪМ ХОДИЛ НИТО СЪМ ПРОЧЕЛ НЕЩО!!!НО 2 И 2 ПРАВИ 4ДАНЪЦИТЕ ИМ СА НАД 1000 ЕВРО НА ГОДИНА !!! ЛЪЖАТ ВИ ДА СИ КУПИТЕ КЪЩА ЗА 1 ЕВРО ЗА ДА ВИ СМУЧАТ С ПО 1000 ЕВРО НА ГОДИНА В ДАНЪЦИ!!И АКО НЕ ГИ ПЛАТИТЕ ВИ КОНФИСКУВАТ КЪЩАТА ;D
6
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това прави мафията - убива хора ,села и цели градове!Южна Италия е много бедна именно заради мафията и се обезлюдява, а цяла Италия е зарината с токсични отпадъци, пак от мафията, когато няма законов ред, който да се спазва от всички, така става!В България е същото - мафията обезлюди селата,градовете,България,защото не ги интересува бъдещето и доброто на страната,добрия стандарт на живот на населението,а грабят,грабят,грабят,ненаситно и унищожават,дори българския бизнес задушават!
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно нормално за времето в което живеем.Пълнят се големите градове ,а селата умират ,трябва да стане някакъв световен катаклизъм ,та нещата да се променят!
4
5
 
42
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Купети си Апартамент за 200 000 в София, това Италия е бита карта!
3
5
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Веселинъ 7112136860РАЗГОВАРЯЛ СИ ТИ, С НА МАЙ-КА СИ ПУ-ТКАТА!!ТОВА Е ПЛАНИНСКО ГРАДЧЕ НАВРЯНО НА ТАКОВА МЯСТО, ЧЕ МИГРАНТИ Я ИМА 10 Я НЯМА!
2
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е най зле. Оставка на ГЕРБ веднага и на Бойко диктатора.
1
10
 
24
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Преди 3-4 дни разговарях с един приятел италианец. Човекът ми обясни защо се получава този ужас в Южна Италия. Окупация и своеволие мигрантско. Към това се добавя и мафията. И двамата сме на мнение, че с тоя клоун в рокля-папата италианците могат да стигнат до зловеща разправа. Франциско се оказа един аржентински мушмурок с претенции да е покровител на семитите,които изнасилват жени. На 14-ти декември Франциско предаде християните,съюзявайки се чрез договор с Ротшилдовата щерка. Позор !