Котките обичат не само истинските кутии, но и въображаеми

Те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство
16
Котките обичат не само истинските кутии, но и въображаеми
Снимка: Pixabay

Котките обичат да седят не само в истински, но и въображаеми кутии. Това заключение е направено от учени от университета в Ню Йорк. Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в списанието Applied Animal Behavior Science, съобщи БГНЕС.

За да тестват визуалното възприятие на котките, експертите проведоха експеримент. Собствениците на котки трябваше да поставят на пода специалния квадрат Каниши, който създава илюзията за тази геометрична фигура с помощта на четири ъгъла. До него имаше обикновен квадрат с плътни страни, направен от тиксо. От наблюденията стана ясно, че котките подбират еднакво двете фигури и седят вътре в едната толкова често, колкото и в другата.

Изследователите стигнаха до заключението, че котките, подобно на хората, са способни да допълват психически фигури, като прокарват невидими линии. Това доказва, че те се чувстват в безопасност дори в почти затворено пространство, сякаш са в прикритие. Учените смятат, че подобни открития дават по-добро разбиране за това как животните взаимодействат с хората.

Преди това учени от Токийския университет установиха, че котките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказа, че те не смятат за необходимо да отговорят. Експертите проведоха експеримент върху 20 котки, като им позволиха да прослушат запис на гласа на собственика и трима непознати, за да разберат как ще реагират животните. Котките бяха най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърдиха хипотезите, според които тези домашни любимци разбират, че говорят с тях, но не смятат за необходимо да отговорят.


16
Още по темата: коткакутия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Харесвам котките,защото са грациозни и независими животни.В къщи имам картина-авторска,рисувана от художник-на която се вижда черна котка в зелената буйна трева,а в далечината-огнен залез.Очите на животното светят като изумруди,а движенията му са гъвкави и предпазливи.Забелязала съм,че който дойде в къщи,все в тази картина се заглежда.А иначе и котките си имат своите недостатъци,като всички живи същества.Но аз предпочитам да виждам в тях красотата и грацията,на които се възхищавам!
9
0
 
4
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 месец
Има една теория за котешкия интелект - котките се пазят да не разберем всичко, което умеят, защото тогава ще ги накараме да работят. Научили са това от горчивия опит на кучетата...Засмейте се де! Няма по-готини животни.
8
0
 
7
 
! Отговори
Гарфилд преди 1 месец
Котките обичаме да проверяваме периметъра за места от които може да се направи засада. Ние сме дебнещи животни, такава е същността ни. Като добавите един нов обект в стаята, веднага го обследваме.
7
2
 
2
 
! Отговори
Чувал преди 1 месец
Котките обичат да спят, да плюскат и ... тези три работи.
6
7
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Обичам едно куче,щото и то ме обича,иначе нанай.Котките ги понасям.И дотук..
5
4
 
9
 
! Отговори
До пияница мистик преди 1 месец
Ти пък кога си имал жена бе?Нали Бойко е всичко за теб?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Котките всичко разбират.Моят котарак като кажа нещо сложно, по поведението му виждам, че всичко е разбал.Най-милите животни.И кучетата също.
3
6
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
"Преди това учени от Токийския университет установиха, че котките са в състояние да различават гласовете на своите стопани. В същото време се оказа, че те не смятат за необходимо да отговорят."===Брей, тези учени без да познават бившата ми жена колко точно са я описали :)))
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говорещ папагал съм виждал ама говореща котка - не
1
15
 
14
 
! Отговори
Боромир преди 1 месец
значи, като зема едно въображаемо дръво...