Светът на съветските часовници: Защо някои хора ги колекционират?

В повечето случаи те не са ценни, но носят парче история
16 май 2021 20:40, Нели Христова
97
Светът на съветските часовници: Защо някои хора ги колекционират?
Снимка: БГНЕС

С псевдоними като Копелето, Брокерът, Астронавтът и Вампирът, те се обединяват дълбоко в света на колекционирането на съветски часовници.

Тази кабала от почитатели на часовниците обхваща целия свят, макар и във виртуалното пространство, предоставяйки капка история на китките на хиляди с часовници, датиращи от дните на Сталин.

Дашил Оутман-Станфорд нарича себе си "съветски ботаник-часовник". Приятелите му го наричат ​​Каталога. Уебсайтът му "Часовниците на СССР" разкрива защо.

Той обединява акценти от изчерпателния архив от около 3000 броя. Някои идват, а други си отиват, докато той усъвършенства и ревизира колекцията си. Но въпреки че е започнал хобито си само преди седем години, Оатман-Станфорд е един от царете на колекционирането на историческите съветски часовници.

"Защо съветски часовници?" - пита той на уебсайта си. "Не съм колекционер на часовници, колкото колекционер на история и култура - фрагменти от живота, който някога е бил. И наистина, тези часовници имат невероятна история. Съветските часовници са функционални и полезни, но задълбайте по-дълбоко и ще откриете свят на мистерия и интриги, цветове и пица", пише роденият в Тексас Оатман-Станфорд, който сега живее в бившата съветска република Естония.

Оатман-Станфорд и неговите приятели, колекционери на съветски часовници, пренесоха тази мистерия и интриги в настоящата ера, образувайки онова, което те наричат ​​"Бюрото за руско разузнаване". Членството в тази тайна колекционерска група идва с покана, казва Улис Роза, която основа бюрото преди няколко години, като свързва хората, задаващи въпроси за руските часовници във Facebook. Ако сте се интересували от съветски часовници, той може просто да ви намери.

Жителят на Лансинг, Мичиган, се нарича Брокерът, а видът му може да ви накара да си представите как той продава часовници, скрити в шинела му. "Аз съм човекът, който постоянно свързва купувачите с продавачите", каза той във видео интервю пред CNN.

Други членове на групата на Вампира от Малайзия, който е буден по всяко време на денонощието и сключва сделки с часовници. След това е Астронавтът от Италия, който е специализиран в съветските часовници, свързани с космическите мисии на СССР. "Ниша, върху ниша, върху ниша", както казва Каталогът.

Копелето, най-младият от групата, живее в Холандия. Веднъж той намира съветски часовник от 1000 долара за 50 долара. "Той е "най-щастливият човек", казва Роза.

Междувременно Брокерът може да прави неща, които ще накарат челюстта ви да падне. Той си спомня, че е гледал третия сезон на хитовия сериал на Netflix "Stranger Things" и е съзрял появата на мисия. 14-годишният му син иска часовника, носен от Алексей - съветския учен в шоуто. Вглеждайки се в рамката, Брокерът установява, че това е модел Kirovskie, произведен от Първата държавна фабрика за часовници на СССР през 50-те или 60-те години.

"Отидох на лов веднага щом синът ми го забеляза", казва той. "Намерих го в рамките на две седмици за около 36 долара."

Историята илюстрира точно това, което кара съветските колекционери да гледат часовници. Това е хоби, което им дава относително евтин начин да се свържат с отминал свят. Работещ, запазен и вероятно автентичен часовник от съветска епоха може лесно да бъде намерен в интернет на цена под $100, а в някои случаи и под $40 или $50, обяснява Роза. "И това е нещото, което отличава съветските колекционери на часовници от обикновените любители на хорологията", казва Оатман-Станфорд. "Никой не купува руски часовници или съветски часовници заради причината, поради която повечето хора купуват часовници - като модно аксесоар или бижу", казва той. "Причината е в интереса и интригите, екзотиката, военната връзка."

Корени в Америка

Корените на съветската часовникарска индустрия стигат до тогавашната сърцевина на Америка.

Съветският лидер Йосиф Сталин иска да модернизира икономиката на страната и точното време било от ключово значение за ефективното протичане на нещата.

"За да координирате каквото и да е в съвременния свят, ви трябват надеждни времеви отрязъци, а хората на СССР не са имали нищо от този вид", казва Оатман-Станфорд.

Заради липсата на вътрешен производствен капацитет, съветското ръководство търси в чужбина и намера помощ в Кантон, Охайо.

Оборудването и ноу-хау за Първата държавна фабрика за часовници са внесени от Dueber-Hampden Watch Co. -  кантонска компания, която фалира в края на 20-те години, според местния вестник на града, "Кантонското хранилище".

В статия от 2016 г. във вестника се казва, че компания, представляваща търговските интереси на Съветския съюз в Съединените щати, "е купила часовникарските машини на Dueber-Hampden за 325 000 долара, натоварила ги е на вагони и ги е изпратила до Русия".

Тъй като на СССР му липсва и квалифицирана работна ръка са привлечени и американски работници, а заплатите за техните усилия са доста високи - средната годишна заплата е еквивалентна на 70 000 долара в днешната валута, а към нея са включени жилищни и пътни разходи. Един работник се хвали, че му се плаща "повече отколкото Сталин е печелил по това време", казва Каталогът.

С оборудването за стартиране на часовникарска индустрия в СССР допринасят и технологии от места като Франция и Швейцария, за да подобрят производството на часовници. Победата над нацистка Германия през Втората световна война също даде тласък на съветската часовникарска индустрия, обяснява Роза.

Съветският съюз копираха едни от най-добрите часовници, носени от германски войници, "Това са най-скъпите от руските часовници - тези, които са точно копие на тези на германските военни", допълва той.

Използвайки всички тези ресурси, бяха създадени повече фабрики в страната, които произвеждат стотици милиони часовници, преди Съветският съюз да се разпадне през 1991 г.

"Танк на китката ви"

Роза казва, че часовниците са се превърнали в символ на съветската устойчивост и гордост в страна, която се е събрала, за да победи нацистка Германия и да се превърне в световна суперсила.

Една от най-известните съветски марки часовници - Pobeda - е руската дума за "победа". Името е поръчано директно от Кремъл след Втората световна война, според уебсайта на неговия производител Raketa. Часовниците "символизират волята и героизма на руския народ", се казва в уебсайта.

"В часовниците им има усещане за грапавост", обяснява Роза, описвайки ги като "здрави". "Имаш чувството, че си слагаш танк на китката", казва той и признава, че военната връзка е това, което му е харесало първо. Но в събирането на съветски часовници има място и за онези, които не са военни ентусиасти.

CS Lee, известен още като Вампирът, казва, че военните модели не му се нравят. Той обича дизайни, базирани на полярни експедиции или космически полети. Те са гордостта от колекцията му от 500 часа съветски часовници.

Междувременно Оатман-Станфорд е привързан към машините с "прости и изчистени" дизайни.

"Смятам, че съветските дизайни са интересни, писмеността на кирилица е екзотична и примамлива, историята е безкрайно очарователна, цените на достъпни цени и броят на вариантите, изумителни“, пише той на своя уебсайт.

Подобно на Роза, Оатман-Станфорд е поразен от надеждността на съветските часовници. "СССР създаде часовниците си толкова умно и толкова добре", казва той. "Те стандартизираха компонентите, правейки ремонти и лесно обслужване. Ако част от един часовник се повреди, можете да вземете почти всеки друг часовник от тази фабрика и тази епоха и да я замените."

Възходът на "Франкенс"

Въпреки че тази взаимозаменяемост е била удобство в съветската епоха, тя може да бъде главоболие за съвременните колекционери.

Когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., той оставя икономиката в безпорядък. Гражданите търсят начини да получат пари и техните часовници предлагаха тази възможност. Лий казва, че съветските фабрики за часовници са произвеждали 30 милиона до 50 милиона часовници годишно и че полски контакт му е казал, че руснаците продават часовници на тегло - само за 5 долара за килограм.

Някои хора ровиха купища часовници, търсейки злато, което да се стопи и продаде. Други ги използват за части и ги сглобяват в нови часовници, които колекционерите наричат ​​"Франкенс" - препратка към Франкенщайн.

В Русия Оатман-Станфорд казва, че  тези часовници имат друго име. "Преводът за това е "котлет", като говеждо месо, казва той, "един вид смесица от части, които те са смачкали заедно"

За начинаещи и опитни колекционери "Франкенс" може да бъдат трудно забележими. Членовете на бюрото търсят улики, като думите на циферблата, формата на короната и машинните следи на вътрешната изработка. Но те посочват, че наистина няма един орган, който да определи откъде идват тези часовници - включително и те самите.

Въпреки че "Франкенс" може да не олицетворява съветската епоха, те могат да бъдат също толкова забавни за не толкова сериозния ентусиаст, на мнения са колекционерите, като същевременно дават усещане за Студената война.

"Изглежда модерно сега да се гледа към това, което е носталгично, и мисля, че много хора се интересуват от тези страхотни, уникални парчета от историята", казва Оатман-Станфорд. И дори ако часовникът се окаже фалшив, Лий казва, че цената - вероятно под $100 - си струва опита.

"Никога не можеш да имаш достатъчно приятели"

За англоговорящите, "Франкен"с и автентични оригинали могат бързо да бъдат намерени на уебсайтове като eBay и Etsy. Някои от десетките марки, които се търсят, включват гореспоменатите "Победа" и "Ракета", както и "Командирски", "Секонда", "Слава", "Стрела" и "Восток".

За да подобрите шансовете си да получите справедлива цена за автентичен часовник - и такъв, който действително ще се появи по пощата - Бюрото на руското разузнаване на часовника съветва да се обърне внимание на отзивите. Повечето членове на  бюрото пазаруваха онлайн, макар че след като стават сериозни колекционери, намерат по-добри и по-евтини източници.

Лий казва, че има контакти на места като Испания, Италия, Русия и Румъния, които обикалят битпазари за него, търсейки конкретни часовници, които иска да добави към колекцията си. "Никога не можеш да имаш достатъчно приятели", казва той.

Междувременно Оатман-Станфорд, който може да ремонтира и обновява собствените си часовници, заяви, че е създал мрежа от посредници, които му купуват евтини часовници на руския и украинския вътрешен пазар.

"Изпращам им пари и след това те ме изпращат на едро - 20, 50, сто наведнъж", казва той. След това може сам да сортира житото от плявата.

Когато Роза иска нещо, той често се консултира с мистериозна фигура, известна като Оракулът, украинец, който комуникира само по имейл. "Оракулът никога не разговаря лично с никого", споделя Роза, но "той знае всичко ... Няма човек, който да заблуди този човек."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сАвеЦките часовни съм чувал че са най-бързите в света.:D
45
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До 1 - не бъди толкова уверен. Повечето са на принципа на Черномирдин - "..хотели как лучше, получилось как всегда..". В колекционерството също има правила и тънкости. Не е достатъчно да е съветски, а има и сносни реплики които непрофесионалист не може да отличи. Да сравниш Фаберже с т.н. "mass productiron" само защото е съветски е крайно нелогично. Но за колекционерството си прав, ОК е. Има си тръпка в това. Може пък до извадиш късмет. Пожелавам ти го.
44
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Колекционерството е неразбираемо занимание за незнаещите. Руските часовници като произведение на механиката и дизайнерски особености сега не са атрактивни, но ще им дойде времето, може би след 40-50г., или по-късно. Яйцата Фаберже скъпи ли са-да, кога са правени, от какво са правени...всичко това вдига цената. Същото и тук. Съветската продукция до преди 30г. беше непозната на Запад, дето са големите акули на антиките. Който има, да пази и да остави на поколенията. Аз имам Кама, Заря, Мир и т.н.
43
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Чебурашка 79 - бъди малко по обективен! От Германия откраднаха всички. Вземи например ракетните програми - руснаците отнесоха целия полигон "Пенемюнде", но американците отнесоха Фон Браун. Който построи най успешните им ракети - Сатурн. За създаването на реактивни изтребители и руснаци и американци, че и англичаните за техния "Метеор" откраднаха от германските технологии. Примери безкрай. Не е добре да представяш нещата едностранчиво.
42
3
 
1
 
! Отговори
A3 преди 2 години
shtoto tolkowa im e akala
41
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Съветските часовници, най-бързите часовници в света :))))))))))))))))))))))))))))))))))
40
2
 
3
 
! Отговори
комунист преди 2 години
До БългаринНа изтог гледа и на запад бега! Що е то? -може би Герб...,Радев или друг от БКП
39
1
 
3
 
! Отговори
АлекСЕЙКО преди 2 години
До Анонименруска направа
38
6
 
7
 
! Отговори
мародерство! преди 2 години
До Джендърьо300 завода демонтираха и откраднаха от Германия в т.ч. часовник Победа
37
3
 
5
 
! Отговори
краят на БКП настъпи преди 2 години
До Ей Комне!Изчезвай по-скоро в небитието! Няма ги вече червените ескадрони и болшевикете!
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото отброяват края на демонокрацията
35
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че България нищо не произвежда в момента.Напусната от повече от 2 милиона жители, които предпочитат да чистят клозетите на запад, отколкото да мизеруват тук.Раздута държавна администрация, 10 пъти по-голяма отколко през соца.Ако има производство е или някаква допотопна манифактура или бясна експлоатация на всички нива.Тъй хваления ИТ сектор правят някакви доработки или черната работа прикачени към някаква западна фирма.Селското стопанство е пълна скръб, дори доматите са от Турция
34
2
 
9
 
! Отговори
Бойко от БКП преди 2 години
Комунистите ми пречат, защото ги няма, за да ми помагат.Пречат с явното си отсъствие.
33
4
 
10
 
! Отговори
21-ви век преди 2 години
Какъв трябва да си, за да дудняш по цял ден как комунистите ти пречат, а ти не си направил дори една система брънка от електронно правителство?Демократ? Капиталист?Айде моля ви се. Живеем в 21-ви век. АМАН !!!
32
3
 
10
 
! Отговори
До 58: преди 2 години
Ти си неграмотен.Подлогът в изречението приема пълен член. ПроблемЪТ е твоя акъл.Лоши или добри часовници, еми произвеждани са. ПроблемЪТ е нашето производство СЕГА, а не съветското ПРЕДИ 33 години.
31
2
 
5
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Хората колекционират всичко, което може да се колекционира !
30
1
 
13
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До АнонименДиванът ми във Варна от 82-ра е 10 пъти по-здрав от купен от "Зоната" в София преди година и половина.
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвтеските часовници не са просто часовници, а бетониран "Сейко-Сергейко".Времето се измерва по съветските часовници и колкото да не е вярно се приема за най-точното време, по способа на най-големите джуджета.Купувайте съветски часовници, съветските телевизори и грамофони дори съветски китари под формата на балалайки. ;)
28
1
 
9
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Поредната неграмотно написана статия.***,мила,далеч си от истината. Казвам ти го като колекционер на часовници.
27
2
 
7
 
! Отговори
Фитнес гривна преди 2 години
"Польот", 29 рубина, златна баня, херметичен, противоударен, самонавиващ се механизъм, може би затова.