Сорбите: Най-малката славянска етническа група, скрита в Германия

Те успяват да запазят традициите си близо 1000 години
17 юни 2021 21:30, Нели Христова
21
Сорбите: Най-малката славянска етническа група, скрита в Германия
Снимка: БГНЕС

Андреа Бунар има едно от най-необичайните работни места в Германия.

Почти всеки ден между април и октомври Бунар скача на 9-метрова лодка и спокойно се придвижва през лабиринт от малки водни пътища, за да достави писма до около 65 домове, до които иначе е много трудно да се достигне.

Бунар е местната пощальонка в Леде, тихо село на блатисти острови със 150 души, свързани с пешеходни мостове, сгушено в буйния биосферен резерват Шпреевалд, защитен от ЮНЕСКО. Разположена на около 100 км югоизточно от Берлин, тази огромна мозайка от ливади, гори и канали от 47 500 хектара има малко пътища, но може да се похвали с много туристически пътеки и е популярна сред туристите, които искат да избягат от суетата на германската столица.

Означавайки "гора на река Шпрее", Шпреевалд е обиколен от повече от 250 км плавателни канали и биологични ферми, много от които произвеждат най-известния продукт в региона: корнишона Шпреевалд. Веднъж обявени от The Guardian за "евентуално най-добрите в света", тези сладко-солени краставици, защитени от ЕС, се събират през юли и август и след това се продават от малки дървени сергии, облицовани с 260-километрова велоалея, кръстена на звездната туршия в региона.

Бунар се радва на спокойствието, което идва с работата й, и добре познава влажните зони на района. Всяка седмица тя доставя около 650 писма и малки пакети около Леде - а понякога й се налага да носи не само колети. Тя е транспортирала ябълкови дървета, косачки за трева и дори  телевизори с плосък екран чрез своята гондола, като ловко я маневрира през тесните канали с 4-метров стълб.

Сънливите водни пътища на Шпреевалд винаги са били неговата жизнена линия, като дървените лодки, наречени Kahns, се движат по плетеница от потоци, за да транспортират добитък, реколта и хора повече от 1000 години. Днес повечето ферми притежават малка лодка и също толкова малък док, а през последните 124 години тези канали се използват и за доставка на поща.

"Хубаво е, когато стари традиции като тези се продължават и възраждат", казва Бунар, преди да се отправи, за да достави дневната поща - нещо, което тя върши през последните 10 години. "Това обогатява селския живот."

Но въпреки че Бунар, която през по-голямата част от живота си е живяла близо до Шпреевалд, често разговаря на немски както с местни жители, така и с туристи, тя съжалява, че не владее втория език на региона, който формира важна част от уникалната му идентичност. Това е така, защото в допълнение към приютяването на 6000 вида животни и растения, Шпреевалд е дом и на сорбите: най-малката славянска етническа група в света и едно от четирите национално признати малцинства в Германия, заедно с датчаните, фризийците и германците Sinti и Roma.

Сорбите са потомци на славянски племена, живели на север от Карпатите в Централна и Източна Европа. Преди около 1500 години някои от тези племена мигрират в Лужица, исторически регион, наричан понякога Сорбия, който се простира в Източна Германия, Западна Полша и северния край на Чехия. С течение на времето европейските империи и нации идват и си отиват, но сорбите остават - славяноезично етническо малцинство, съществуващо в съвременна Германия.

Днес в Германия има около 60 000 сорби. Една трета живее в провинция Бранденбург, където се намира Шпреевалд, а останалите живеят по-на юг, в Саксония.

В допълнение към немския език, сорбите говорят свои собствени западнославянски езици: около 20 000 души в Саксония говорят горносорбийски (което има прилики с чешкия), докато в Бранденбург близо 5000 говорят долнолужицки (което има повече общо с полския). И двата езика са застрашени и са защитени и популяризирани на местно ниво.

Това означава, че докато посетителите бавно гребат по спокойните канали на Шпреевалд в наетите си гондоли или каяци, те вероятно ще забележат, че обществените табели са двуезични. Леде например е Lědy в Долна Сорбия. И ако попитате местните, мнозина ще напишат имената си както на немски, така и на сорбийски.

"За много хора езикът е изключително важен, това е основният начин да се идентифицират със сорбите като цяло", казва Фабиан Калфюрст, езиков експерт в Сорбийския институт, изследователски център, специализиран в историята и културата на Сорбия. Той е разположен в град Бауцен или Будишин в Горна Сорбия - който днес е известен като духовно и политическо сърце на сорбите.

Калфюрст гледа собствена градина в малкото саксонско село Паншвиц-Кукау или Панчици-Куков, едно от пет села близо до Бауцен, което обикновено се описва като крепостта на сорбите, разположена на около 100 км южно от Леде. Тук, както обяснява Калфюрст, на сорбийски език не говорят само по-възрастните поколения, но е и ежедневен език, използван в супермаркетите и сред 7000 жители на региона. Често се случва хората да се поздравяват с неформалното "Witaj" вместо с немското "Hallo".

"Тук все още имаме късмет, че има хора които смятат, че това е нормален език за общуване и не е нужно да се замисляте много много за това, а просто го говорите свободно", обяснява той.

Една от причините сорбите да успеят да запазят своята култура и език е, че тази слабо населена, силно католическа общност е заобиколена от полета и хълмове и е трудно достъпна с обществен транспорт. Тя е само на около 50 км от Дрезден, столицата на Саксония, но се чувства като съвсем далечен свят.

Тази уникалност се усеща и в село Кростуиц, известно на местно ниво като Chrósćicy. Тук около 90% от жителите са сорбинци, а съветниците говорят предимно на горнолужицки по време на месечните си политически срещи. Официалните документи се отпечатват и на двата езика.

"Това е често срещано тук, затова е важно", казна Марко Климан, кмет на Кростуиц, който също е сорб. "Това не нещо, което е някак изкуствено създадено, а сега се опитваме да поддържаме живо. Това е ежедневието. Това е ежедневният език", каза той.

За да продължат така, сорбите се фокусират върху бъдещите поколения. Около 5000 ученици учат сорбински в 41 начални училища, както и в дузина средни училища. А според Катарина Юрк, ръководител на Сорбийската училищна асоциация, всички 60 ученици в местното начално училище в Кростуиц учат сорбийски като свой майчин език и немски като втори език.

Със сигурност има големи предизвикателства като намирането на учители. Но, подчертава Юрк, младите семейства отдават все по-голямо значение на предаването не само на езика, но и на други сорбийски традиции на по-младите поколения.

Това е така, защото през цялата германска история сорбите са успели да запазят богатото си културно наследство. Те са добре известни в цялата страна със своите майсторски изработени великденски яйца, които семействата търпеливо украсяват и оцветяват всяка година през март и април. Те също така ценят своите карнавални обичаи, в които отблъскват злите духове и се сбогуват със студените месеци от годината. Bunar каза, че това е една от сорбийските традиции, които тя особено обича да практикува с децата си в Spreewald.

"Разхождаме се за един ден през селото", обясни тя. "Събираме яйца, бекон и пари, а след това, седмица по-късно, се обличаме в традиционните си костюми и след това зимата е изгонена и празнуваме пролетта.“

Бунар казва, че за нея е важно да допринесе, за да могат тези традиции да се запазят живи, "точно както предаването на поста с шлеп".

Това е доставка, която е белязана от "абсолютното спокойствие", което тя често изпитва във водата. По време на 8-километровия си маршрут тя гребе ритмично от една ферма до следващата в регион с непокътната природа и древни традиции, които има късмета да нарече свой дом.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
*** Ценов, Точно така си го оплел както Карадайъ за родина и прародина. Значи какви са? Сорби, сърби или не немци?
13
1
 
7
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Hikmet EfrahimНе е точно така Хикмет. През вековете, Османската империя е крала много християнски деца, и е имало много насилствено покръстване. С това не се различава по нищо от действията на БКП-то по смяна на имената на хората в населените с мюсюлманско население региони в България. Но да кажем БКП-то прави това 45 години, особено в последните 4 преди да падне режима, а Османската империя 500 години! Затова винаги ще имамт българите една вътрешна наследствена неприрязън към мюсюлманите
12
1
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До *** Ценови така и не така. Идват от Сърбия и езикът като звучене е много по-близко до сръбския. Но от Сърбия са минали през земи населени с полско и чешко население и от там са взели също доста заемки. Истината е, че като българин ги разбирам какво говорят на 70% и като писменост на 100%, защото пишат на латиница, но използват сръбски думи и граматика. И все пак, като облекло, обичай, имат доста заемки от Чехия и Полша.
11
0
 
2
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До vivomТака е, но само ела да видиш колко са интегрирани Синти-те и Ромите, и нищо нямат общо с тези от Столипиново Между другото, в Германия живеят 250 000 български роми, които са дошли от България в последните 10ина години. След 30-40 години и те ще бъдат добре интегрирани, нещо, което в България никога няма да се случи с тях
10
2
 
2
 
! Отговори
Ганчо Ценов преди 2 години
Сорбите са сърби. река Вар е Вардар а Кавказка Алвания е днешна Албания. Спрете да четете казионните истории, АЗ СЪМ ПРАВ.
9
1
 
2
 
! Отговори
vivom преди 2 години
Германците Синти и Рома ... в България това са българите синти и рома, които живеят в Столипиново, Факултето и подобни квартали. Синти и Рома ... звучи като Тимон и Пумба. Пуста политкоректност!
8
1
 
3
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Или пък кръвният данък Хикмете
7
5
 
1
 
! Отговори
Hikmet Efrahim преди 2 години
И никой не ги е закачал.../Както смяната на имената на небългарите в България...
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес няма народ славяни но са били в миналото няколко племена и едно от тях са сорбите. И прабългарски език е мъртъв и сега само гръцки историци или хипотези.
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога има етнос славяни? Разкажете ми една славянска народна приказка и ми кажете за някакви славянски обичаи.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те сите немци са си 'славяни', но римо-католиците упорито са работили това да е обвито в митове и легенди, за друг произход.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз живея в Лусатия - уникални хора, уникална природа, чистота, красота. Говори се Сорбски, полски, чешки, немски и английски. Най-доброто място за живеене
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 % от населението на Европа са славяни.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не открихме славяни в България, ще ги търсим в Германия.

Спонсорирани публикации