Психолозите различават цели 6 вида любов

Прагма, мания, агапе, лудус...
29
Психолозите различават цели 6 вида любов
Снимка: Pixabay

Казват, че можете да обичате по различни начини. Това всъщност е точно така. Психолозите различават цели 6 вида любов! Най-известните изследователи на стиловете на любовните отношения са американските съпрузите Клайд и Сюзън Хендрик. Те предложиха интересна класификация на видовете любов. Психолозите твърдят, че любовното чувство на определен човек може да включва параметрите на различни видове любов.

1. Ерос

Този тип включва страстно чувство, което бързо ви обхваща. Преди го наричахме любов от пръв поглед. Струва ви се, че мъжът до вас е вашата сродна душа, вашата съдба. Когато човек е обхванат от такова чувство, емоциите му са интензивни и силни.

2. Лудус

Любовта като източник на удоволствие, което не предполага сериозни и дълбоки чувства и емоции. По-скоро дори не става дума за любов, а за леко влюбване. Ако изпитвате подобно чувство, вие лесно, без никакво угризение, започвате няколко интриги наведнъж, наслаждавайки се на емоциите, които комуникацията с предмета на любовта ви дава.

3. Storge

Това е дълбоко чувство, базирано не толкова на физическо привличане, а на общ поглед върху живота, мирогледа, ценностите. Когато се чувствате така, на преден план излизат приятелски чувства. Такава любов дава спокойствие и вътрешен комфорт.

4. Прагма

Името говори само за себе си: човек подхожда рационално към избора на партньор, като претегля всички плюсове и минуси, оценява психологическата съвместимост и обмисля план за съвместен живот.

5. Мания

Любовта като мания е най-странният, най-изтощителният стил на любовни отношения. И най-опасният, тъй като лесно можете да станете зависими от партньор, да загубите вяра в себе си и да натрупате много комплекси. Този тип любов обаче дава незабравими емоции, както положителни, така и отрицателни. Понякога желанието отново да изпитате такива мощни емоции води до взаимозависими отношения.

6. Агапе

Този вид любов е най-безкористната и алтруистична. Човек, изпитващ подобни чувства, се стреми да задоволи не собствените си нужди, а нуждите на любимия човек, дори да жертва собствените си интереси. Въпреки че този стил не е често срещан в чистата си форма, във всяка здравословна любовна връзка трябва да има доза такава любов. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: любовпсихолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Бае Цанко преди 2 години
Па многу сте изтънчени ва. От бае ви Цанко да знаете. Има само ДВА вида любов. "Кърска" любов, дека требе да постелеш слама или на магарето покривалото , като не пропуснеш да изтупаш на дамата галошите да не ви падне пръста по главите, като и надигнеш краката.... И другия вид - "по граждански" . У вазе на леглото и сред бели чаршафи ... ако ви се намират такива . Лашкаш дорде обекта на вашата любов призове всички известни светци и ангеле божии ПОНЕ 3 ПЪТИ . Всичко останало са некви глезутии....
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме зодии!
16
1
 
0
 
! Отговори
голям конморт преди 2 години
отдавна съм рехабилитиран, а имам наследствена обремененост за липса на температурни отклонения, край мен има доста счупени хора, но това няма да е вечно за ваше голямо разочарование, разни злоради
15
3
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Абе има си три вида либофф: идеалистична, това си Ти със своето Аз под формата на Жената, платонична - това е гато обичаш жена вън от теб и въображението, с което конструираш бъдещето си с нея, ти работи на 6. Само дето, си знайш, че тва въображаемото, нивгаш, нема да се случи и че ти си Лузърът! И третата либофф - реално-материална: богат или на власт, всяка жена е твоя и с моногамията в предните два вида е свършено;)))
14
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чае шукарие 50 бона Айшето :)))
13
2
 
4
 
! Отговори
30 - 40 вида преди 2 години
Големи умници са психолозите.Имам познати психолог и психиатър, които са и съпрузи.Та психологът все препоръчва на психиатъра електрошокова терапия и казва,че добре се отразявала. Забавни са.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860-----------------------тя със сигурност го е увредила умствено непоправимо.
11
4
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе признаам само плътската либоф. Сичко друго е напразно арчене на пари !
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, които все още си търсят сродната душа...
9
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
smesnicii
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, тия психолози не са ли чували и за френската?
7
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Точно пък психолозите да говорят за любов. Психолози и психиатри нямат грам любов в сърцата си. Един познат живя с една психиатърка два месеца и я хвърли през прозореца в една локва.
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, айде ся... Две уши, уста и ваджайна. Аз за други не се сещам? Не ми казвайте, че и в ноздрите може!
5
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Има само два вида любов : Егоистична и Алтруистична. В егоистичната има разни подвидове. Егоистична е всяка лбов в голяма степен, защото ценим собствените си чувства и комфорт. Дори приятелската любов е в голяма степен егоистична, защото ценим собственото си спокойствие и хармония с този човек. Алтруистичната е в повечето случаи платоническа. Среща се мнооооооого мноооого рядко. Единични хора са способни на това и не са особено щастливи, защото такъв вид любов често е несподелена.
4
1
 
4
 
! Отговори
Представи си, преди 2 години
До Анонимен 7Теб са те забравили.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък казвам ме има 7, ха сега де. Как се доказва любов че и видове? Това е го измислил някой без работа.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за г.лупост е тази статия?! Не психолозите (хеле пък хамерикански), а елините са разграничили типовете любов. Като се замисли човек, от древна Елада насам само предъвкваме онова, което те са ни завещали.
1
6
 
2
 
! Отговори
зодии преди 2 години
Не сме зодии