Руско гей семейство бе принудено да напусне страната след участие в реклама

Те получили многобройни заплахи за смърт
7 авг 2021 20:19, Нели Христова
218
Руско гей семейство бе принудено да напусне страната след участие в реклама
Снимка: VKUSVILL.RU

Семейство лесбийки, което участва в противоречива реклама за здравословна храна, казва, че се е наложило да напусне Русия, след като е станало жертва на онлайн заплахи за смърт.

Майката Юма пише в Instagram "в безопасност сме, почиваме".

Семейството бе залято от вълна от омраза, след като се появи в реклама за веригата хранителни стоки VkusVill. По-късно фирмата се извини и замени снимката с такава на хетеросексуално семейство.

Дъщерята на Юма - Мила, написа в онлайн публикация, че сега са в Барселона.

И Юма, и най-голямата й дъщеря Алина, са в еднополови връзки.

"Сега моето семейство и аз наистина трябва да се установим в Барселона, това не са лесни времена за нас и имаме нужда от приятели", пише Мила.

Публикацията на Юма е придружена със снимка на членовете на семейството й, изглеждащи щастливи в парк с палмови дървета и развяващи ЛГБТ флаг. Тя благодари на последователите си в социалните мрежи, които ги подкрепят, и казва, че бягството от руската кампания на омраза ги е разтърсило.

"Това беше тежко изпитание за всички нас, всички сме в крехко психологическо състояние", споделя тя.

По-късен пост ги показва на това, което изглежда е метростанция в Барселона, като текстът към публикацията обяснява, че те е трябвало да напуснат Русия, "за да може дъщеря ми да се ожени за приятелката си". Юма изразява собствената си болка, че е била отхвърлена от родителите си защото е лесбийка“.

"В Русия ни е отказано основното право да имаме семейство. Без значение кои сме, всички трябва да имаме това право!"

Миналия месец VkusVill се извини, след като първоначалната му реклама, показваща еднополовото семейство, предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

"Рекламата нарани чувствата на много от нашите клиенти, персонал, партньори и доставчици", заявиха от веригата за органични здравословни храни. Закон от 2013 г. в Русия - широко осъждан на Запад - забранява всякакво популяризиране на гей ценности и начин на живот сред непълнолетни.

Хомофобията е широко разпространена в Русия, където много поддръжници на президента Владимир Путин и Руската православна църква идентифицират ЛГБТ+ активистите със западните либерални ценности, считани за противоречащи на руската традиция.

В интервю в YouTube, записано точно преди заминаването им, семейството описва кампанията на омразата, насочена срещу тях.  "Току-що бях прочетох коментари към внучката си, в които някои хора казват, че искат да я изнасилят, убият, да намушкат дете, което просто седи и се усмихва на снимката. Най -много се страхувам за внучката си".

Тя каза, че са преживели предишни хомофобски атаки, включително такива, насочени към международния филмов фестивал на LGBT Бок о Бок (рамо до рамо) в Русия.

"В Москва беше ад, имаше засада, химикали бяха хвърлени по нашите доброволци", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари