Туристите масово крадат пясък от Сардиния, не ги плаши 3000 евро глоба

Това, което най-много дразни местен кмет, е дързостта на туристите
20 авг 2021 18:00, Нели Христова
17
Туристите масово крадат пясък от Сардиния, не ги плаши 3000 евро глоба
Снимка: БГНЕС

Това, което най-много дразни местен кмет, е дързостта на туристите, които се опитват да прикрият престъплението си на белоснежния плаж Синис по западното крайбрежие на остров Сардиния.

Една сутрин в края на юли посетителите - двойка с дете, от континентална Италия - са забелязани от друг плажуващ да пълнят пластмасова бутилка с пясък. Свидетелят на деянието незабавно се обадил в полицията.

"Когато полицията пристигна, двойката отрече престъплението и дори се опита да скрие бутилката под кърпа за плаж", разказва Андреа Абис, която е кмет на Кабрас, град и община, която може да се похвали с 20 мили девствена брегова ивица. "За съжаление това не е рядко явление."

Двойката е глобена с 1000 евро на място.

Всяко лято тонове пясък се ограбват от плажовете на Сардиния, въпреки че от 2017 г. е незаконно да се взимат пясък, черупки и камъчета от средиземноморския остров.

Глобите варират между 500 и 3000 евро, а заловените хора, които са се опитвали да напуснат острова със значителни количества пясък, са заплашени от затвор.

По-голямата част от виновните са чужденци, които не могат да устоят да донесат вкъщи сардински пясък за спомен, да го положат в аквариумите си за или да го продават онлайн.

Северните европейци са особено склонни да пълнят своите кемпери с пластмасови бутилки, пълни с пясък, всяка от които е обозначена с името на плажа, откъдето е откраднат.

През 2019 г. полицията хвана френска двойка с 40 кг пясък, съдържащ се в 14 големи пластмасови бутилки в багажника на колата им, докато те се канят да напуснат острова с ферибот.

"Това беше най-поразителният случай досега", казва Карло Лазари, командир на групата на финансовата полиция в Олбия. "Двойката искаше истински сардински пясък за да украси аквариума им."

Лазари е част от специално полицейско звено, което наблюдава трите летища и пристанища на острова. Всеки ден през лятото те намират бутилки с пясък, при проверки на багажа на туристите. Екипът също претърсва интернет за незаконни продажби.

"Има подходящ онлайн пазар и търсенето на пясък от Сардиния е голямо. Повечето купувачи са колекционери на пясък", обяснява Лазари.

Само през този сезон са издадени глоби на стойност хиляди евро. Лазари казва, че мнозинството от хората не осъзнават, че са извършили нарушение, и обикновено плащат глобата бързо, за да избегнат правни последици.

Информационна кампания в телевизията, радиото и социалните медии бе засилена това лято, подчертавайки престъплението и колко вредно е за околната среда на Сардиния. Патрулите  и указателните табели на плажовете ясно предупреждават, че кражбата на природни ресурси е строго забранена.

"Не искаме да тероризираме туристите, които за Сардиния са ресурс, а да информираме хората", казва Лазари. "Повече от всичко, нашата цел е да опазим околната среда."

С течение на времето природозащитниците в Италия се опасяват, че отстраняването на пясък може да доведе до намаляване на плажовете, особено тези като Sinis, който е покрит с бял и розово оцветен кварцов пясък, който се получава от ерозията на скали.

"Наричаме го изкопаем пясък, защото от геоложка гледна точка зърната не се възпроизвеждат и затова всяко загубено зърно не може да се възстанови", казва Абис.

През 2015 г. служители на летища и пристанища в цяла Сардиния се събраха, за да създадат Sardinia Robbed and Plundered - доброволческа група, която публично осъжда инциденти с кражби на пясък и прекарва по-голямата част от зимата, запълвайки плажовете, откъдето са били взети песъчинките.

"Това е трудна работа, но е и много удолетворяваща, тъй като знаем, че правим нещо добро за околната среда", казва Франко Муро, президентът на Sardinia Robbed and Plundered. "Ние сардинците сме много привързани към нашия остров."

Муро каза, че всяко премахване на пясък "създава смущение в екосистемата и нейната динамика".

Сред най-желания пясък в Сардиния е този, който може да бъде открит на Будели - необитаем остров край северното крайбрежие, който е известен със своя розов плаж Spiaggia Rosa. Преди да бъде забранено на туристите да стъпват на ивицата през 90-те години, кражбата на пясък е редовно явление.

Има и хора, които съжаляват за прегрешенията си и връщат пясък в Сардиния. Изложени в музея на минералогията и дивата природа в Капрера, остров близо до Будели, са проби от пясък, а към тях са добавени признателни писма. В някои случаи кражбите датират от 80-те години на миналия век.

"Когато отидох в Карибите, се върнах с няколко снимки за спомен и нищо друго", казва Томазо Гамбони, управител на музея.

Гамбони и други доброволци ежедневно наблюдават плажовете на архипелага Ла Мадалена, за да гарантират чистота и да напомнят на плажуващите за правилата. "Понякога ние, природозащитниците, чувстваме, че битката е загубена", казва той. "Получаваме много обиди, когато се опитваме да образоваме хората на плажа."

"Всеки път, когато пясъкът се краде, се чувствам така, сякаш моето бъдеще, това на Идрен се отнема. Хората крадат нещо, което никога не може да бъде възстановено", казва Абис.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
До 12 коментар преди 1 месец
Как да съм част от вас ?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идея за почивка през октомври. Мерси.
15
3
 
2
 
! Отговори
Пъчи преди 1 месец
Бях у Сардения туй лято.Таман се прибрах и вещицата у която бях отседнал каза,че температурите са минали 45 градуса.Извадих късмет,че не се опекох жив.Инак не е лошо,има добри вина по кантинитината и маслинови горички за зехтин.Пекориното също е сносно.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това изобщо не ни интересува.
13
1
 
8
 
! Отговори
и кво преди 1 месец
тук па си крадат с камиони , и то не туристи .
12
0
 
3
 
! Отговори
Бичето преди 1 месец
Живко заповядай в нашата общност, ние ще те направим щастлив по всевъзможни начини.
11
2
 
0
 
! Отговори
До 10 коментар преди 1 месец
Може ли да ми уредиш живота в България и да съм шастлив и да имам приятелка пари и други удобства ! ?
10
7
 
5
 
! Отговори
Живчо преди 1 месец
Това са хора с джендърско поведение, не са мъже, като мен!
9
5
 
2
 
! Отговори
До коментар 8 преди 1 месец
Много ви моля престанете да се гаврите с мен ! Аз не съм гей ! Търся си приятелка ! Трябва да се уредя и аз в живота !
8
5
 
3
 
! Отговори
Живко преди 1 месец
Даваш ли в д.....то?Ако даваш може и да ти се получи!
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ауу окрали им песъка на тия.Ми да си наоравят нов.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхте ли колко хубаво е в България. Тук няма какво да се изнесе, всичко е окрадено и унищожено. Примерно пясъчните линии на Смокиня. Няма ги, няма проблем. Не им завиждам на сардиниянците, имат пясък - имат проблем.
5
9
 
6
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 месец
Аз съм Живко от Варна ! Желая да съм част от някое общество от хора ! Трябва да имам пари, приятелка, хора с които да поддържам приятелски отношения и да съм истински щастлив ! Можете ли да ми помогните ?
4
6
 
4
 
! Отговори
dakotabg преди 1 месец
Онези,с кемперите,явно им е омръзнало,да са с кемпери и са решили,да строят къщи,та зя това им е пясък
3
4
 
11
 
! Отговори
Микрон преди 1 месец
Северни европейци от африкански произход
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
която може да се похвали с 20 мили девствена брегова ивица. ~ Да това е с което България не може да се похвали, защото се нарича Бетономорие! Два пъти бяхме в Сардиния. Организира го мой служебен италиянски приятел и мога да кажа, че беше вълшебно. Втория път с агне на шиш както в България! А статията е писана от човек който никога не е бил там и по моя преценка сардиниямразец! И тъй!
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"пълнят пластмасова бутилка с пясък"... "Когато полицията пристигна, двойката отрече престъплението"... Абе много разтегливи взеха да стават дефинициите на "престъпление"...