Храни, причиняващи камъни в бъбреците

Кои са те и защо да ги избягвате
28 авг 2021 08:48, Илияна Николова
6
Храни, причиняващи камъни в бъбреците
Снимка: istock

Камъните в бъбреците или в пикочните пътища са често срещан проблем, с който милиони хора по света се сблъскват. Те са малки минерални твърди формации, които обаче могат да причинят много болка, докато излязат. Понякога естественото им изхвърляне от тялото е невъзможно и се налага да бъдат извадени от лекар. Ако камък запуши бъбречните каналчета или пътищата на отделителната и пикочната система, това може да предизвика сериозни и опасни за здравето състояния. Невъзможността за отделяне на урина е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна лекарска намеса. 

 
Как да се предпазите от камъни в бъбреците
 
Според Web MD, храната и напитките, които консумираме всеки ден, могат да създадат условия за образуване на камъни. Някои храни имат по-голямо влияние в тази посока от други, защото са с киселинен характер. 
 
Повечето хора, които получават камъни в бъбреците, имат калциеви оксалатни камъни. Те са най-често срещаният вид бъбречни камъни. Образуват се, когато калцият в урината се комбинира с оксалат – химическо вещество, което се намира в много храни, най-вече в растителните храни. 
 
Склонните към такъв тип камъни в бъбреците може да се наложи да избягват растителни храни с високо съдържание на оксалати. Такива са спанак, бадеми, кашу, цвекло, сладки картофи, малини, трици, зърнени култури, кафе, газирани напитки, чай. Добре е да избягвате и храни с високо съдържание на натрий, защото натрият може да стимулира отделяне на излишъци от калций в кръвта и урината. Това води до допълнително повишен риск от образуване на камъни. 

Какво можете да направите, за да намалите риска от камъни в бъбреците?
 
Много е важно преди да започнете каквато и да е борба с камъни в бъбреците да се консултирате с лекар специалист, който да определи вида на камъните в бъбреците и според това да назначи подходяща диета. Изследванията на кръвта и урината дават яснота за състоянието на бъбреците и пикочната система. Според резултатите лекарят ви ще ви посъветва какви промени в храненето и начина на живот да предприемете. 
 
Прекалено тежките тренировки са предпоставка за образуване на камъни в бъбреците. Препоръчителни са леките, но редовни упражнения, с които да подобрите цялостното си метаболитно здраве.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
6
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
На първо място минералната вода .Това е основният създател на камани.
4
3
 
6
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Чиста изворна вода и движение също. При налични вече песъчинки - 10 дена само на праскови и домати правят чудеса.
3
3
 
4
 
! Отговори
а и преди 2 години
като накрая достигне6 до разврьзката е като да се губи част от тренинга и трябва повечевреме да влезе6 в час
2
3
 
5
 
! Отговори
пл преди 2 години
за солта нищо не се казва. идиотска статия
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И повече бира! Действа диуретично, което промива бъбреците.