Отчаяна афганистанка: Не се страхувам от смъртта, просто искам да е бърза

Някога Сейди помага на деца в риск, но сега се крие от талибаните
16 сеп 2021 19:40, Нели Христова
47
Отчаяна афганистанка: Не се страхувам от смъртта, просто искам да е бърза
Снимка: БГНЕС

В едни по-щастливи времена Тераном Сейди спасява деца от насилие, а благотворителната си дейност финансира с парите от строителна компания, която самата тя е създала. Но животът й се променя - сега тя се крие от талибаните, притеснявайки се за живота си.

"Опитват се да ни заплашват и да ни екзекутират тайно", споделя тя пред CNN. "Именно това направиха с много от моите приятелки."

Престъплението в очите на талибаните, което Сейди и приятелките й са извършили, е протест за равни права за жените, който се състоя преди две седмици. Тогава Тераном е пребита. А сега, когато заплахите към нея зачестяват, тя се надява, че ако смъртта дойде, поне ще е бърза.

"Не се страхувам от смъртта. Но ако те ме намерят, надявам се да ме убият бързо. Ако ме измъчват, това ще е поругаване на честта ми. Всеки иска да умре с достойнство", казва Сейди.

Преди талибаните да завземат властта, тя е популярно лице в Афганистан. Дори се кандидатира за депутат в парламента и може би щеше да бъде избрана, ако не беше високата корупция в страната. Тя се е надявала, че известноста й ще я спаси, но вече не знае какво да прави. "Не знам колко още мога да съм смела и колко още трябва да се боря. Но да се боря с кого? С кого да дискутирам? С кого да говоря? В задънена улица сме, без път за изход", на мнение е Сейди.

Из цялата страна много жени, подобно на Тараном, се крият от талибаните. Те споделят клипове на насилие в социалните мрежи, но автентичността им трудно се доказва, а талибаните отричат да насилват жени.

"Сега всичко е заложено на карта", казва Махбоуба Серай, активист по човешките права от Афганистан. "Изправени сме пред ситуация, в която сме мразени от групата хора, която управлява страната. Те дори не мога да ни погледнат."

Серай е една от най-известните личности в борбата за правата на жените в Афганистан. Преди 20 години, когато талибаните са изтласкани, тя се прибира в родината си от САЩ. Сега е категорична - този път няма да си тръгне. Ще остане у дома, за да се бори за правата на жените и да привлече вниманието на света. "Ще предизвикваме проблеми, няма да оставим гласовете ни да затихнат", казва тя. "Какво ще направят, ще убият всички ли?"

На Сейди разчитат много хора, най-вече децата, които е спасила. "Трябва да съм силна, а това е ужасно трудно. Опитвахме се да имаме един по-добър Афганистан, да имаме по-добър живот, да имаме по-добро бъдеще. Всъщност, аз и моите приятелки не предполагахме, че ще бъдем принудени да напуснем страната ни. Но те не ни оставиха нищо", казва тя.

Какво ще е бъдещето й зависи от призивите й за помощ към САЩ, Великобритания и Канада. Дори и да напусне Афганистан, Сейди се заклева, че ще продължи да се бори.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
16
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До История дагеВ други източници съм срещал, че политическият ислям (всички мюсли в една държава) е измислен в Англия през 20-те на 20-ти век, като евентуален противовес на движениета за независимост на Индия, което е било ясно, че ще победи. Отцепването на Пакистан след независимостта на Индия от Британия е именно резултат на тези теории... А и Англия е единствената държава, която винаги е била съюзник на Османската империя, първообразът на тази единна ислямска държава
17
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не изглежда зле, мога да я взема в къщи да смазва пищова
16
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива хора като тази жена светът е вървял напред!!! Не заради ***, на които не им пукало!!!
15
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И к'во трябва дами пука.?
14
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните ако продължават така трябва да бъдат поставени под...културен отстрел...Отдалеч с дронове.Като иранеца Сюлеймани.Никой да не е спокоен да се пристеснява за живота си.Бавно и методично...
13
3
 
18
 
! Отговори
История даге преди 2 години
Бурките нямат нищо общо с исляма ,а са стара езическа арабска традидиця,но исляма прави компромиси за да оцелее сред арабските племена,никаде в писанието няма налагане на бурката има само един ред където пише слагайте я за всеки случай лато излизате да не ви нападат арабите езичници.Сегашния радикален ислям е създаден в Лондон през 19 век за да се радикализираат арабите срещу немците и османците в Първата световна война.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките афганки те са като вещ диван който ражда деца на тези животни афганите мъжете им, да не забравяме че и руснаците беха там 10 години.
11
7
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
Аз очаквам България Да сй върне дълговете Относно Афганистан Моля да се знае че Индия не е по добре Но е добре намерила във САЩ Направете сй сметката за тези расй Когато се къпете със тях
10
15
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Става ли за харема или е дърта талибанка :)))
9
3
 
17
 
! Отговори
Бурката е езическа преди 2 години
Покриването на жината с тея чаршафи е от няколко хиляди години преди исляма,първо са покривали с чаршафи едни блудници в езически храм.После арабите възприемат тая грешна представа за покриване.Пророка Мухамед казва на жените, че като излизат вън сред араби да се покриват за да не ги нападат ,но ако са сред мюсулмани няма нужда от този езически скверен ритуал.Арабите от племето Курейш налагат тая грешна представа.Дори след смърта на пророка избиват негови роднини за да запазят този обичай.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без афгански талибанив ЕС. Няма друго мнение - обединена Европа срещу налествениците, маскирани като имигранти.
7
4
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До xaxsasб Ко речи, ко?!
6
9
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Леша - Тва с тия ковид коментари е задъдена улица, всеки може да каже хората ги е страх от ваксината, по същият начин по който ти казваш, че страхливите се ръгат с ваксини. Пълна боза е тая пандемия, даже не можем да си се бъзикаме като хората с нея.Аре ве НАТО и Русия организирайте някоя войничка, тия новини с вируса омръзнаха, ще загубите накрая интереса на хората. Нещо в Южна Америка няма ли да правим скоро, Венецуела у-а, кога?
5
8
 
8
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
Търся някой да ми свири на гайда, докато мастурбирам. Моля, извратеняци да не ми пишат
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България трябва да се създаде политическа отделна система, която да помога на нас - българите !
3
15
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Никой нормален човек не се страхува от неизбежното. Ето, хората които ги е страх от ковид, ходят да си ръгат неизвестни коктейли в тялото.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са отчаяни ..а границата ни минават не законно брадати ромове ,а къде са им жените и децата ?като бягали от войната
1
7
 
12
 
! Отговори
Телибан преди 2 години
Благодарим ви НАТО и УСА.