10 топ заблуди за отслабването и фитнеса

Не само че могат да забавят прогреса ви, но може и да ви наранят
Обновена: 19 сеп 2021 17:25 | 19 сеп 2021 17:17, Дарена Найденова
54
10 топ заблуди за отслабването и фитнеса
Снимка: iStock

Благодарение на диетичната култура, фитнес индустрията е пълна с дезинформация за това какво е необходимо, за да бъдете наистина здрави. И тъй като много спортни зали вече работят с намален капацитет, а повечето от нас все още не искат да посещават фитнеси заради пандемията, в интернет все повече се появяват домашни тренировки, виртуални фитнес класове и програми.

Но тъй като има толкова много противоречиви съобщения, може да е трудно да разберете какви видове упражнения ще бъдат полезни за вас и дали точно те ще ви осигурят желаните резултати. Затова на помощ идват няколко фитнес треньори и диетолози, които разбиват 10 мита за отслабването и тренировките, в които не трябва да вярвате.

Ето кои са те

1. Коремните преси са най-доброто упражнение за корем
Когато чуем думата „преса“, повечето от нас се сещат за корема. Именно затова коремните преси, които атакуват коремните мускули, са толкова популярно упражнение.

Истината: Трябва ви повече от коремни преси за стягане на корема
„Ще почувствате коремните си мускули най-стегнати, когато правите коремни преси, но за да имате стегнат корем, също така трябва да тренирате напречните коремни мускули, мускулите на таза, бедрата и долната част на гърба“, казва треньорката Мейв Макуен пред InStyle.

Някои от любимите ѝ упражнения за стегнат корем включват коремни преси в изправено положение, мост и планк. Според нея, коремните преси все още са едни от най-ефикасните упражнения, ако бъдат изпълнявани правилно, но все пак резултатът няма да дойде само от тях.

2. Може да загубите мазнини само в една част от тялото
Според треньорката Марги Клег, намаляването на мазнините в определена част на тялото е най-големият мит, който може да съществува във фитнес индустрията. Твърди се, че ако правите достатъчно упражнения за корем, ще премахнете излишната мазнина от тази зона, или пък ако се фокусирате върху вътрешността на бедрата, само те ще намалеят.

Истината: Не може да намалите само една част от тялото
„Губим мазнина от различни части на тялото с различна скорост и независимо колко много се опитваме, не можем да контролираме коя част от тялото ще отслабне първа“, категорична е Клег. Ако искате да се фокусирате само върху една зона, треньорката препоръчва да започнете добре подготвена кардио и силова програма. Съсредоточете се върху упражнения като клекове, напади и лицеви опори, които атакуват малки и големи мускулни групи.

3. За по-бърз прогрес, тренирайте всеки ден
Някои фитнес инфлуенсъри промотират мантрата „без почивка“. Но експертите казват, че тренировката всеки ден може да ви навреди повече отколкото да ви помогне.

Истината: Трябва да почивате

Тялото ви се нуждае от 24 до 72 часа, за да се възстанови от тренировка и именно тогава прогресът се случва. Според треньорката Емили Хътчинс, ако тренирате през този период, имате по-голям шанс да се контузите и да спрете развитието си. „Ако не си почивате и не се възстановявате правилно, тялото ви ще откаже“.

4. Дългите тренировки са ключът към целта
Според Райли О'Донъл, този мит произхожда от поверието „количество пред качество“. Той казва, че хората смятат, че повечето тренировки ще ги изстрелят към върха, но това не е точно така.

Истината: Кратките тренировки също вършат работа
С други думи, не трябва да прекарвате цял час в трениране всеки ден. „Ако правите упражнения в продължение на 30 минути, не се обвинявайте. Фокусирайте се върху качеството на тренировката и ще видите огромни промени във физическото и здравословното си състояние“, казва той пред InStyle.
 

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 25 - Браво на теб. Не висчки имат нужда от тази мотивация, но познавам хора, които обещават, че с редовни и не толкова стресиращи тренировки, ще станеш като тях, а истината е, че ако му видиш снимакта на 15-6 години, то не мяза на момче, а не голям мъж, отделно са с яките спринцовки и думкат по 5 часа на ден.
29
0
 
6
 
! Отговори
От лично мнение до ) преди 2 години
Ами аз съм точно на 40 и си се чувствам идеално в своето тяло в момента няма храни които да избягвам даже алкохол употребявам и не мисля, че можем да разделим храните на вредни и полезни важно е да има баланс между хранене физическа активност и почивка.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти в крайна сметка какво искаш? Да ставаш спортист и да чупиш рекорди или просто да изглеждаш и да се чувстваш нормално? Тези културисти с големите мускули са точно толкова зле колкото и тези с големите шкембета! И двете са ненормални състояния на организма. Първото се прави с химия и силови тренировки, а второ с мързел. И двете са вредни. Намерете някоя стара снимка от преди 100 години и вижте как изглеждат хората! Няма един дебел! Да не би да са ходили на фитнес? Или са спазвали диета?
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момчета не се карайте проблема е в ХРАНАТА. Тренировките вече са нещо индивидуално и за всеки действа различно. Но трупа нето на мазнини говори само едно- ядете повече, отколкото организма се нуждае. Яжте малко и качествено.
26
0
 
3
 
! Отговори
)_+ преди 2 години
До От лично мнение до18 Ако искаш, ще ти препоръчам 2-3 книги, в които се говори за хранене и кое е модерно, но и зашо е модерно. Истината е, че много неща, не са полечни, особено в дните, в които да си на 40, не си старец, а да живееш над 65, не изненада, а нормата.
25
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Все отнякъде трябва да се започне и трябва да се мотивират хората. Аз като почнах да тренирам имах огромен тумбак, а сега имам 8 плочки.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е много просто. Обаче повечето от вас са необразовани, както във всичко. Ако искате да слаби следвайте няколко лесни неща - яжте малко въглехидрати, повече протейн и омега мазнини. Не яжте късно вечер и гладувайте 16 часа . Това е. Глада премахва натрупаните мазнини, оправя процесите в организма и изчиства мн Стари клетки. През останалите 8мчаса си хапвайте по чиста храна. Чиста. Махнете всипки сладки помии , готови храни и измишлютини. Не е сложно.
23
0
 
9
 
! Отговори
)_+ преди 2 години
И съм съгласен, че мног неща се правят за пари и има яки лъжи. Идва някакъв инструктор, 190 сната, наяден с химия и ми говори, как ще тренираме заедно и за 5 месеца ще стана като него ... ама ако баща ми Дани де Вито, късмет! Или с жените - идва супер стегната секси 24-5 годишнамацка, дето Микеланджело сигурно я е дялкал, почва да "преподава" йога на 45+ годишни жени, които не са били толкова красиви, дори и на 20, ама ... няма проблем. Вярват, че ще станат като нея и дават по 20 лева на час.
22
0
 
2
 
! Отговори
От лично мнение до18 преди 2 години
Съгласен съм с теб, че всичко е индивидуално според човека аз съм ходил и на фитнес и си спортувам от дете но все пак претоварването с излишни упражнения и изключването на храни от всекидневното меню само защото е модерно според мен повече вреди отколкото помага. От около 5 години нито спортувам нито ходя на фитнес но успях да сваля около 20 килограма които бях натрупал след като се бях запуснал доста така, че за мен важен е баланса.
21
0
 
5
 
! Отговори
)_+ преди 2 години
Нека ти го кажа така: Нямаш ли генетиката, НЯМА НИВО НА ТРЕНИРОВКА, което може да преживееш, за да постигнеш топ резултати, дори и да си с "нормална", т.е. средностатистически физически данни и заложби. А сега си представи, че си от другия край на кривата. Че си в долните 10-20%? Или искаш да ми кажеш, че всеки може да изглеждда, като Брат Пит, като яде мюсли и бяга по 20 минути в парка? Или че можеш да стигнеш ранка на Болт, ако тренираш здраво, без заложбите? Сори, ама го няма това.
20
2
 
1
 
! Отговори
)_+ преди 2 години
До 14, С грешка си! - Аз? Аз съм в грешка? Тренирам от 8 годишен и знам много добре, за какво говоря. Това, което аз постигах, го постигах с 1/3 от усилието, което го постигаха други хора. А след тях, имаш текива, които протос не можеха да се мерят с нас, ама изобщо,колко и да се блъскат. Говорим за сила, говорим за бързина, мускулна маса, издръжливот и на последно място - добре изглеждащо тяло. Работата е, че и от мен имаше много по-надарени.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българина 2 - Ние сме една от най-затлъстелите нации в Европа. Ао някой не ми вярва, ок, но определено сме много по-дебели, отколкот бяхме преди 10, 20 и 30 години.
18
0
 
9
 
! Отговори
14, С грешка си! преди 2 години
Не ти трябва никаква специална генетика. Достатъчно е да си здрав и да имаш желание да се движиш. Да не те мързи. От там нататък ти трябва само истинска правилна тренировка! Но това да се забиеш във фитнеса и да блъскаш на щангите не е тренировка! Това е глупост направена за пари. Не ти трябва нито фитнес, нито каквито и да било уреди. Нито пък добавки, или специални диети. Вървете при някой истински спортист да ви покаже как се тренира! Не вземайте съвети от културисти!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шеумравечеотсмях - Освен ако не е от тея, дето започват деня с талека кютенца и лютеничка, а после с кафенцето думкат по един сникерс ... и от там само по-зле става.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лично мнение - За повечето хора е различно и зависи от целите ти. Аз с годни не бях спортувал и си мислех, че само разходка е добре за мен, но се оказа, че леки тренировки, както и една по тежка вднъж в седмицата, ми помага с ... ами всичко. Кръвно, сън, тонус, потентност, зпаочнах да се наспива по-качествено, дори нося повече на алкохол.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 - Човешкото тяло е устроено, да оцелява при много малко храна и вода. При нас няма "ненужни мазнини", поне не е имало само допреди стотина година. Нмяма механизъм, който "чисти мазнините". Предците ни никога не са живяли толкова дълго и охолно, че да развием подобно нещо, като вид. Аж ми по 6000 калории (дюнер с картофките е 2000). Трябва да вдигнеш щангата няколко хуляди пъти или да въртиш по 150 км с колелото, че да изгориш толкова. Късмет!
14
1
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 2 години
Всяко изпадане в крайности е вредно важно е да се води балансиран начин на живот с нормална физическа активност даже не е нужно и да ходите на фитнес и без изключване на видове храни от менюто ви това вреди повече отколкото помага.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 - Да, ако имаш яката генетика ще стане. Но не всички я имаме. Ако човек не е такъв късметлия, ще трябва да се озори.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със храненето изобщо не е вярно! Не ти трябват никакви режими и диети когато тренираш правилно. Даже може да ядеш колкото си искаш дори и най големите мазнотии и пак да си в добра форма. Когато организма е активен и работи както трябва той се чисти лесно от всичко ненужно. А когато не работи каквито и диети и режими да спазваш пак ще трупаш сланина.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фитнесист - Изчакай - не си видял другата тълпа - хорате, дето БЯГАТ като луди. Имаме една колежка, която става в 5:15 сутринта, тренира, бяга 9 километра до работа, къпе се там, в края на работния ден слага спортните дрехи, бяга 4 километра до един фитнес и бяга още 7 километра до тя. Всеки ден. Изключението е петък следобяд, когато оставя нова чанта с дрехи и взима старата, да ги пере. През уйкенда съм я виждал, да поства снимки от маратони. Ама нагъва сладко редовно ... луда работа.