Жените в Афганистан няма да работят, момичетата - без средно образование

Стотици хиляди дами бяпа станали част от работната сила на страната
20 сеп 2021 20:19, Петя Славова
104
Жените в Афганистан няма да работят, момичетата - без средно образование
Снимка: БГНЕС

От днес в Афганистан талибаните затегнаха контрола върху правата на жените, намалиха достъпа им до работа и отказаха на момичетата правото на средно образование. Това предизвика допълнителни страхове сред местното население, пише АФП.

Още по темата

След като обещаха по-мека версия на своя брутален и репресивен режим от 90-те години на миналия век, ислямските фундаменталисти премахнаха свободите един месец след завземането на властта.

"Можеше и да съм мъртва", споделя жена, уволнена от високия си пост във външното министерство.

"Аз отговарях за цял отдел и много жени работеха с мен ... сега всички сме загубили работата си", каза тя пред АФП, настоявайки за анонимност поради страх от репресии.

Изпълняващият длъжността кмет на столицата Кабул заяви, че на всяка общинска длъжност, заемана понастоящем от жени, ще бъдат назначени мъже, предава БГНЕС.

Новите управляващи все още не са обявили официална политика, която изцяло забранява на жените да работят, но разпорежданията на отделни високопоставени лица са равнозначни на уволнение.

Това стана, след като образователното министерство нареди на учителите и учениците да се върнат в гимназията през уикенда, но не спомена за милионите учителки и ученички в страната.

Съставеното изцяло от мъже правителство закри в петък Министерството по въпросите на жените на предишната администрация и го замени с такова, което по време на първото им управление си спечели известност с налагането на религиозна доктрина.

Много жени от Афганистан се страхуват, че никога няма да намерят смислена работа.

В понеделник генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус кацна в Кабул за разговори с ръководството на движене „Талибан”, тъй като вече обеднялата здравна система на страната се бори да функционира след спирането на помощта.

Макар и все още маргинализирани, афганистанските жени са се борили и са придобили основни права през последните 20 години, превръщайки се в законодатели, съдии, пилоти и полицаи, макар и ограничени най-вече до големите градове.

Стотици хиляди са станали част от работната сила на страната, отчасти и по необходимост, тъй като много жени са овдовели или сега издържат неработоспособни съпрузи в резултат на продължилия две десетилетия конфликт.

Но откакто се върнаха на власт на 15 август, талибаните не проявяват склонност да спазват тези права.

При натиск, талибаните признават, че на жените е било казано да останат вкъщи заради собствената им сигурност, но ще им бъде позволено да работят, след като се приложи подходяща сегрегация.

"Това се случи миналия път. Те непрекъснато казваха, че ще ни позволят да се върнем на работа, но това никога не се случи", споделя учителка.

Жените в столицата остават силно подозрителни.

"Талибаните ни казаха да не идваме на работа до второ нареждане. Но изглежда, че не искат жените да работят отново", каза юрист от висшия съд на столицата.

Тя се опасява, че тъй като в миналото е съдила бойци на талибаните, няма да й бъде позволено да работи отново, но е забелязала някои промени в режима.

"Те не са като преди, но не знаем дали тази тенденция ще продължи. Преди трябваше да бъдем придружени от мъж, днес можем да дойдем сами", добави тя.

По време на първото управление на талибаните от 1996 до 2001 г. жените бяха до голяма степен изключени от обществения живот, като включително им беше забранено да напускат домовете си, освен ако не са придружени от роднини от мъжки пол.

В петък в Кабул бе поставена табела на Министерството за насърчаване на добродетелта и превенция на порока в сградата, в която се помещаваше преди министерство по въпросите на жените в столицата.

Заместник-министрите са известни с това, че наказваха всеки, за когото се смята, че не следва стриктното тълкуванията на талибаните за исляма.

Бизнесдама разказва, че магазинът й в Кабул, където се продават дрехи в западен стил, е затворен бързо, след като талибаните поемат контрола.

"Казаха ни, че жените не трябва да работят като търговци или да правят бизнес", каза 34-годишната Халеди.

Жените застанаха начело на редица малки, изолирани протести, но талибаните потушиха несъгласието, разпръснаха тълпите с огнестрелно оръжие и издадоха нови правила за провеждане на демонстрации.

В Херат служител в образованието настоя, че въпросът за връщането на учителки в средното училище е въпрос на време, а не на политика.

"Не е съвсем ясно кога ще се случи това: утре, следващата седмица, следващия месец - не знаем", каза Шахабудин Сакиб, подчертавайки, че това не е негово решение.

Десетгодишната Марва отиде на училище, но сестра й, която е шест години по-голяма, е принудена да остане у дома.

"Искам новото правителство да отвори отново училищата. Това е моята молба към талибаните", каза тя.

ООН заяви, че е "дълбоко притеснена" за бъдещето на образованието на момичетата в Афганистан.

"От решаващо значение е всички момичета, включително по-големите девойки, да могат да продължат образованието си без допълнителни забавяния", заявиха от УНИЦЕФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези талибани бяха родени и възпитани точно от афганистанските жени от ниските и средните слоеве, които 70-те носиха къси поли, ходиха на училище и в университетите и развяваха червените знамена със сърпа и ***. Това, което се развива сега в Афганистан е изборът на афганистанските жени. Те не искат да работят!
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
I KO SCHTE QDAT ALAXOVIQT LI?????
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябваше направо да анексирата Афганистан и да не ги избият тия до крак. Нямат право да същевствуват държави като Афганистан, Пакистан, Индия и подобните клоаки на планетата.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че тедрос е отишъл там да провери ковид как се развива. Нищо друго няма значение, жени , мъже и зелени човечета. Ако има ковид, ще ги оставят да си правят каквото искат.
69
0
 
0
 
! Отговори
Еми преди 2 години
До анализатор Богатите разведени старци си плащат добре за масрафа, не го мисли толкова.
68
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ако някой е вярвал, че талибите ще бъдат други, наивник е бил ...
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък се чудя за следното:Ако жените нямат право на образование и работа ,следователно няма женски медицински персонал.Е ако жената има нужда от гинеколог или нещо друго как се случват нещата?
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Предположение - Китайската армия я бият на всеки завой. Индийците ги спукаха от бой само за загрявка.
65
0
 
2
 
! Отговори
Предположение преди 2 години
В момента се преразпределят територии. След падането на британската империя, САЩ наследи влиянието в почти всички бивши техни колонии. Сега САЩ си тръгват от тях. Те се провалиха с Афганистан, СССР се провали също, британците бяха първи. Сега обаче идва Китай и те вече ще разчистят тази ***, защото са фанатизирани колкото тях.
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще се върнат в каменната ера.
63
7
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Поне няма да има условия за уруспийство .Доказа се,че жената разбира свободата си,само като възможност да създава безразборни сексуални връзки.И за нищо градивно.
62
0
 
14
 
! Отговори
помашки мелез преди 2 години
не сме мръднали на йота от 13 ти век.
61
1
 
0
 
! Отговори
Лол преди 2 години
До 83: Хахха само това ли успя да измислиш. Я пробвай да кажеш поне две думи другия път.
60
28
 
12
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Чудесно - ще бъдат съпруги и майки, вместо феминизирани, безполезни, индоктринирани в безумията на Западната образователна система, татуирани, нагли ***, които никой нормален мъж не би докоснал и които са обречени на старини да живеят с котка, която евентуално да заръфа трупа им, когато умрат.
59
3
 
10
 
! Отговори
Лол преди 2 години
До 78: Няма значение какво смяташ ти, бледолики. Ако искаш прави по 20000 на месец, ако жена ти (тази, за която беше от първостепенна важност за аргумента ти, да споменеш, че е от "жълтата раса") иска да работи за 800лв и това я прави щастлива, ти нямаш никакво право да забраняваш, изискваш и тям подобни. Радвай се, че на нея явно ѝ харесва да е домакиня, че с такива назадничави разбирания, не са много тея дето ще те търпят.От Консервативен.
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом никой в Афганистан не прави нищо, не противодейства, не протестира, не се бори за демокрация, значи му харесва и е доволен от режима на талибаните.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко в живота има начало, разцвет, и край. Сега предстои разцвета на талибаните, но после ще дойде и края. Това е закон.
56
37
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Вчера (понеделник) празнувах 27год щаслив брак с жена от жълтата раса. От както се е омъжила за мен не е работила и ден.Аз не позволявам. Считам че един мъж трябва да може да си издържа семейството.По документи ,,работи" в моята фирма.Иначе си стои в къщи и ми готви. Няма феминизъм ! И аз считам ,че жената не трябва да работи,а мъжа да получава достатъчно за да може да осигури достоен живот за семейството си !
55
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете талибаните.Страшното е ,че вече и в Бг трябва да спрем жените да учат,ако искаме да оцелеем.Стигнали сме уникално дъно с жени управленци-пример НС на републиката.Женкте са лоши учители,лекари ,инжинери,политици,адвокати и тн.
54
6
 
16
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Всяко действие има равно по сила противодействие. Не може в ислямския свят да налагаш насила разбиване на семейния модел, трансджендър операции на деца, разнообразни полове и разни други "ценности" и да не очакваш противодействие. Какво им пречеха Сирия, Либия и Ирак та ги разбишкаха. Там беше спокойно за тамошните стандарти. Така създадоха ИД. Тръмп разби ИД и обеща да не се меси с "ценности" в района. Но го махнаха и сега пак създадоха ИД-2 в Афганистан.