100 г. от първата експедиция: Еверест продължава да привлича алпинисти

Върхът на света остава най-голямото приключенско предизвикателство на нашата епоха
25 окт 2021 17:30, Нели Христова
15
100 г. от първата експедиция: Еверест продължава да привлича алпинисти
Снимка: БГНЕС

Това е факт, който всяко дете в училище знае: Еверест е най-високият връх в света.

Тази истина, която се чувства древна и неоспорима, привлича стотици катерачи да правят опити за изкачване на върха всяка година – защото, по думите на Джордж Малори, един от първите алпинисти, които го покоряват, "той е там".

Въпреки това, това очарование от планината, чието историческо тибетско име е Qomolangma ("Света майка"), е съвременен феномен и първата разузнавателна мисия до склоновете й е завършена само преди век, на 25 октомври 1921 година.

Това е историята за това как Еверест се превърна в най-голямото приключенско предизвикателство на нашата епоха.

Да се превърне в най-високият

През 19 век Британската империя е световна индустриална суперсила със стремеж към изследване и овладяване.

Места, хора и дори самото време (стандартизираната система за време, въведена за пръв път на британските железници през 1847 г.) - трябвало да бъдат категоризирани и измерени.

Голямото тригонометрично изследване беше 70-годишен проект на Източноиндийска компания, която приложи тази научна прецизност към индийския субконтинент, установявайки разграничаването на британските територии в Индия и височината на хималайските върхове.

Имаше редица бивши претенденти за титлата "най-висок връх в света" - Чимборасо в Андите, Нанда Деви и Канченджанга в Хималаите.

През 1856 г. бившият пренебрегван връх XV, който скоро ще получи името Еверест, бил официално обявен за най-високия в света, с надморското равнище от 8 839,8 метра. Официалната му височина днес е малко по-висока - 8 849 метра.

Придобиване на английско име

"Хората чакаха с години да измерят някои от тези върхове, защото тогава изглеждаше, че няма начин някой да стигне до тях, още по-малко да ги изкачи", обяснява Крейг Сторти, автор на "Ловът за връх Еверест".

Връх XV стоял на границата на Непал и Тибет (сега автономен регион на Китай). И били затворени за чужденци.

Височината на планината е изчислена чрез серия от триангулационни измервания, които са проведени на около 170 километра в Дарджилинг, Индия.

Андрю Уо, британският генерален геодезист на Индия, успешно аргументира, че тъй като двете страни са недостъпни, следователно не може да се намери местно име и че връх XV трябва да бъде кръстен на неговия предшественик - Джордж Еверест.

Еверест, който първоначално възразил срещу оказаната му чест, няма пряко участие в откриването на планината, нито пък е имал възможност да я види.

Отваряне за външни лица

"Смята се, че човешката история на Еверест е започнала около 925 година с построяването на манастира Ронгкук от северната страна на планината", пише Сторти. Но първият известен опит за изкачване е британската разузнавателна експедиция, която тръгва през 1921 г.

Конвенцията от Лхаса от 1904 г., след британската инвазия, водена от Франсис Йънгхъсбанд, е търговската сделка, която формира клин за възможността британците да влязат в Тибет.

Експедицията от 1921 г. е водена от англо-ирландския изследовател Чарлз Хауърд-Бъри и включва Джордж Малори, който ще умре по време на експедиция към Еверест през 1924 г., като останките му са открити едва 75 години по-късно.

Златният век на алпинизма

В Европа планинското катерене се заражда като спорт, а не като практическа, политическа или духовна дейност – през 18-ти век. До средата на 19-ти век - "златният век" на алпинизма - всички високи върхове на Алпите са били мащабирани, от Мон Блан до Матерхорн.

В края на 19 век вниманието се насочва към Америка и Африка също, но най-голямото предизвикателство остават Хималаите.

Англичанин на име Албърт Ф. Мъмери е западният пионер в Южна Азия, загинал на Нанга Парбат през 1895 г.

Сторти казва: "Сливането на съзряването на алпинизма и присъствието на Великобритания в Индия доведе до неизбежността хората от малка островна държава да доминират в хималайския алпинизъм в продължение на много години.“

Разработване на маршрута

През първите три десетилетия от експедициите на Еверест алпинистите се приближавали до върха от северната страна, което е значително по-трудното изкачване.

Първата разузнавателна мисия тръгва на марш от Дарджилинг на 18 май 1921 г. за петмесечно пътуване и полага основите планинарите, които ги следват пред следващия век.

Днес авантюристите се приближават от юг, където, казва Сторти, по-голямата част от пътуването е "доста лесно изкачване в планината, а не технически трудно изобщо. Поне докато времето е хубаво и шерпите се грижат за алпинистите."

Лу Дзиерзак, главен редактор на експертите по приключения на открито Outforia, казва пред CNN Travel, че "голям напредък е било създаването на екип от висококвалифицирани непалски катерачи, известни като Icefall Doctors през 1997 г."

"Докторите установяват маршрут през ледопада Кхумбу, който е един от най-опасните участъци от популярния маршрут South Col. Без тях броят на търговските експедиции на Еверест всяка година нямаше да бъде толкова голям, колкото днес. Въпреки това много непалски лекари, водачи и хамали са загубили живота си през последните години, докато работят в този опасен участък от планината."

Изследвания как хората се справят на височина

Един от мъжете в експедицията от 1921 г. е шотландският химик Александър Келас, чиято предишна пионерска работа по физиологията на голяма надморска височина е от решаващо значение за бъдещето на хималайското инженерство.

"В началото на 20-ти век се знаеше много малко за ефектите върху тялото, защото все още никой не е бил толкова високо", казва Сторти.

Келас, опитен катерач, беше част от разузнавателната мисия до Еверест, но почина от сърдечни проблеми само един ден преход преди да достигне планината.

Сторти казва: "Той просто си вършеше работата тихо, стана експерт по височината и ефектите върху човешкото тяло, и направи някои от най-зрелищните изкачвания на своето поколение".

Дзерзак казва: "Най-голямото физиологично предизвикателство за изкачването на Еверест са негативните ефекти, които катеренето на височини има върху човешкото тяло.

Продължителното изкачване може да причини замайване, главоболие, умора, гадене и задух, наред с други признаци и симптоми. Дори когато не се чувстват особено зле, повечето алпинисти трябва да спрат за няколко вдишвания след всяка стъпка, докато се изкачват по най-високите склонове на Еверест.

Алпинистите изобщо не са използвали кислород в първите експедиции, но днес те "имат достъп до подобрени дизайни на маски и регулатори", казва Дзирзак. "Но дори и тогава алпинистите все още имат проблеми със замръзването на кислородните маски и регулаторите, което прави изкачването на високи височини рисковано. Другото голямо физическо предизвикателство за изкачването на Еверест е огромното време, необходимо за изкачване. Повечето алпинисти прекарват месеци в планината, като създават междинни лагери по маршрута си."

Разработване на специализирано облекло и оборудване

Говори се, че когато ирландският драматург Джордж Бърнард Шоу видял снимка от разузнавателната експедиция от 1921 г., облечена в простите им дрехи от вълна, памук и коприна, той ги описал като хора на "пикник на Конемара, изненадан от снежна буря".

Сторти разказва: "Оборудването за катерене беше много примитивно, дрехите също. Ботушите бяха платнени, а не кожени. И така, ако се появят бури - основният риск на Еверест е времето, а не терена, освен от север - рискувате сериозно измръзване."

Дзирзак казва, че е имало редица големи технологични разработки в оборудването между 20-те години на миналия век и сега, предимно в облеклото и екипировката за катерене. "Модерният напредък в дизайна на тъканите и синтетичната изолация наистина промениха играта в алпинизма. Водоустойчивите дишащи материи, които приемаме за даденост днес, бяха наистина революционни, когато за първи път се появиха на пазара в края на 60-те години на миналия век“.

Що се отнася до оборудването, "Малори и неговите колеги алпинисти използваха конопени въжета, ботуши с пирони, дървени брадви за лед и метални бутове, за да се катерят", казва Дзиерзак. "Това бяха най-съвременни съоръжения през 20-те години на миналия век, но те не могат да се представят толкова добре, колкото найлоновите въжета, котките и металните брадви, които използваме днес."

Еверест през 21 век

Въпреки че експедицията от 1921 г. не е направила опит за изкачване на върха, тя със сигурност проправи пътя за първото успешно изкачване през 1953 г., водено от Тензинг Норгей и Едмънд Хилари - и за много други, които последваха.

"Еверест сега е една от най-популярните дестинации за изкачване в света и с това идва приток на пари и инфраструктура в региона", казва Дзиерзак. "Въпреки това, популярността на Еверест има свои собствени предизвикателства. Пренаселеността по маршрута South Col Route е истински проблем, както и големите количества боклук в планината."

Твърде много хора, скупчили се на Еверест в миналото, са довели до трагедия. На 11 май 1996 г. 12 души загиват, след като снежни бури застигат алпинистите, някои от които били забавени в изкачването си, тъй като трябвало да чакат на опашка.

Близо 900 души достигнаха върха през 2019 г. - рекордна година, но и година, в която загинаха 11 души. Тази година също създава запомнящия се образ на дълга опашка от катерачи, чакащи да се изкачат.

Изменението на климата също създава притеснение. Дзиерзак казва: "Вече има опасения за това как покачващите се температури могат да дестабилизират още повече ледопада Кхумбу, което го прави по-опасен за преминаване“.

Въпреки опасностите, очарованието на катерачите на Еверест не показва признаци на отслабване 100 години след първата експедиция. Смъртоносната му привлекателност без съмнение ще вдъхнови поколения авантюристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
За 100 години...мотане по Хималаите,експедициите поне да бяха...открили входа на чудодейната земя Шамбала.Легендите говорят,че там са събрани всички достижения на човечеството и се обитава от мъдри и живеещи по 300 години представители на всички раси и народи. .
14
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен13 Ти прочете ли статията?"Защото по думите на Джордж Малори,един от първите алпинисти,които го покоряват,той е там".
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не твърди, че Джордж Малори е покорявал Еверест. Джордж Малори загива при опит за изкачване на Джомолунгма по севрния склон през 1924 г.
12
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Джордж Малори не е покорявал Еверест.
11
0
 
0
 
! Отговори
NIK преди 2 години
До kДали е копирана или не, не зная. Ако ти знаеш от къде е копирана, сподели линк. Ще се радвам да споделиш. Тук така написана статията ми хареса и информира. Различна и интересна на общият фон на останалите новини.
10
0
 
7
 
! Отговори
k преди 2 години
Много неграмотно копирана статия
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 100 години тогавашните българи са млатили турците че ф-тмаците даже са се крили по храстите,а сега има опастност да имаме президент Мустафа Карадайъ..
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото си спомням, Джордж Малори загива по време на експедиция за изкачване на Джомолунгма през 1924 г. по севрния склон /от север - Китай/.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете в училище знае, че Южната стена на Лхотце е стената на стените.
6
5
 
8
 
! Отговори
Говедо преди 2 години
Всяко дете в училище знае, че със сертификат ходи само дoбитъка.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете в училище знае за острия като нож гребен на върха на Гашербрум II.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете в училище знае, че Южната стена на Дхаулагири е най-опасната и най-ужасяващата в света. Лавините се вкопават в съзнанието. Лавините предизвикват Шок. Страх.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете в училище знае, че стената Рупал в Нанга Парбат висока почти 5 000 метра е най-високата в света.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете в училище знае, че Ама Даблам е несравнимо красив.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко дете в училище знае, че Джомолунгма е най-високият връх в света.