Дивите прасета не завладяват само Рим, но и Барселона

Местните жители се страхуват от тях
25 окт 2021 17:45, Нели Христова
40
Дивите прасета не завладяват само Рим, но и Барселона
Снимка: БГНЕС

Заради многото боклук, дивите свине завладяха Рим и дори започнаха да се разхождат из центъра му. Но италианската столица не е единствената, която има подобен проблем. Дивите свине причиняват хаос и в Барселона, като жител на един от най-пострадалите квартали казва: "Никога не сме претърпявали подобно нашествие."

44-годишната поп звезда Шакира бе нападната от глигани преди два месеца, докато се разхождаше през парк в града с осемгодишния си син Милан. Тя разказа за инцидента в профила си в Instagram, като каза на своите 70 милиона последователи, че "се изправи срещу дивите глигани" и си е върнала чантата.

Но жителите, уморени от нощните нахлувания в центъра на града, вече не виждат смешната страна. Куче на четиригодишно дете беше убито от глигани преди две години, докато се опитваше да го предпази от нападение. Пенсионерите са крайно уплашени, за да излязат след ухапване, а тревните площи са изкоренени от глигани, които търсят храна.

Смята се, че в Испания има повече от милион диви свине и популацията им нараства бързо, не на последно място защото мерките за контрол на техния брой бяха почти изоставени по време на строгия локдаун заради COVID-19 в страната.

Липсата на дъжд това лято забави растежа на традиционните източници на храна на глиганите, главно жълъди, каето добави фактори към кризата.

Поставят се електрически огради, за да защитят обществените места и да обезкуражават зверовете. Водени от глад, глутници глигани са загубили страха си от градската среда на Барселона.

Луис Санглас, жител на Педралбес, един от най-тежко засегнатите квартали, казва: "Никога не сме претърпявали подобна инвазия, с такава жестокост, както през последните няколко месеца. Неотложно е общинският съвет да предприеме драстични мерки възможно най-скоро."

През първите осем месеца на годината са регистрирани 728 инцидента с диви свине, в сравнение с 588 за цялата миналата година.

Изследователи от Автономния университет в Барселона, които работят с градските власти от близо десетилетие, предупреждават, че дивите свине стават все по-агресивни към хората и могат да предават болести. Те казват, че дивите свине в градските райони "могат да унищожат зелените площи и градските мебели, да причинят пътнотранспортни произшествия и директни агресии и да предадат зоонозни болести“.

Изследователите също така са открили, че глиганите са толкова свикнали да живеят на човешки хранителни отпадъци, че изоставят естествените източници на храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ох на батя прасенцата бря ! От не наминете кадя наше селу та да вийте ко ша ви съ случи.?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много интересно, на запад между другото е много трудно да заколиш животно, дори кокошка, може да отнесеш голяма глоба,аз бих се радвал да се върнат много животински видове но в градска среда е доста опасно за хората, имам познати, които са нападани от лисица, представям си мечка или вълк да се засели в градска среда, не-гърците изобщо не биха ме притеснявали
31
2
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
***, като пишеш за дивите прасета от Рим и Барселона, се огледай най - напред в ***, в която живееш. И вероятно от която няма и да излезеш
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах какви сладки коледни прасенца
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смисъла на статията е: човечеството отстъпва, завръща се дивата природа. Както, от векове си мечтаят депопулаторите.
28
1
 
3
 
! Отговори
Е па те дивите преди 2 години
прасета отдавна завладяха не само Рим и Барселона, ами цела Европа. Ама като нема кой да ги отстрелва, така ше е.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да викнат Стоичков да ги пре..пс..ува и прасетата ше се уплашат и ше избегат. :)
26
0
 
3
 
! Отговори
Къде са наште ора??? преди 2 години
Абе, толкова бразилци изнесохме за Италия и Испания. Толкова ли добре заработват, че тези прасенца така необезпокоявани се разхождат без никакви гонения??
25
0
 
4
 
! Отговори
Гоше преди 2 години
Другата събота с баджанака сме у Барцелона на лов. Тука понеже лово не го закриваме целогодишно нема кьораво прасе наоколо, фризеро е чисто празен. Срам!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ловжии нямат ли тези бе. Няколко хайки от по 10 човека ще свършат за един месец чудесии. Магазините ще се препълнят от глиганско месце. Тази популация от 1 000 000 глигана направо плаши. Тези животни като подивеят от глад и хора ще изядът.
23
0
 
6
 
! Отговори
До24 преди 2 години
А пък на мен ми се зави свят от "грамотните ти"забележки!
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завива ми се свят от неграмотно написани текстчета, особено с погрешни педлози, странни конструкциибез показателна наставка (как е детенце?; куче на дете ...), непознаване на възможностите на причастията (работещи, вместо "които работят") и т.н.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може да се появяват, защото средата е по-чиста след локдауните. Като рибата и делфините във Венеция. И в Бояна казват, че понякога слизат мечки напоследък, а ги е нямало дискоро. Това би било добър знак, но да ги ограничат някакси, защо пък не и отстрел, ако се налага. Това ще ги уплаши определено. Да не робуваме сляпо на опазването на животните.
20
2
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
Как пък не се намери някой да каже - само месо, при мен дошло! :
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стоичков да се връща в Барселона. Той нали е ловджия ? Дет ши ходи в Африка за жирафи .
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малките са много сладки :))
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в София има много глигани.Двукраки.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук защо няма? Това е дискриминация!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва малкото с лимонче в устата ще изглежда чудесно във фурната.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илияна Йотова да не е ходила натам