Кен, който живее 40 години като отшелник в Шотландските планини

Животът му се променя на 26-годишна възраст
Обновена: 13 ное 2021 22:31 | 13 ное 2021 22:15, Нели Христова
40
Кен, който живее 40 години като отшелник в Шотландските планини
Снимка: Pixabay

В продължение на почти 40 години Кен Смит избягва конвенционалния живот и живее без електричество или течаща вода в ръчно изработена дървена колиба на брега на отдалечено езеро в Шотландските планини.

"Животът е хубав", казва Кен. "Всеки иска да може да го направи, но никой никога не го прави."

Не всеки би се съгласил, че изолираният, усамотен начин на живот, който Кен води, както и търсенето на храна, риболова, и събирането на дърва за огрев е идеален. Особено когато си на 74 години.

Неговата дървена хижа е на два часа пеша от най-близкия път на ръба на Раноч Маур, до Лох Трейг.

"Това е известно като самотното езеро", казва той. "Няма път, но хора са живяли някога тук, преди да построят язовира." Поглеждайки надолу към езерото от хълма, той казва: "Всичките руини са там. Резултатът сега е един и това съм аз."

Режисьорката Лизи Макензи за първи път се свързва с Кен преди девет години и през последните две години успява да го заснеме за документалния си филм на BBC Scotland The Hermit of Treig.

Кен, който е родом от Дербишир, разказва как е започнал работа на 15-годишна възраст. Той е строил пожарни станции. Но животът му се променя на 26-годишна възраст, когато банда главорези го пребива, излизайки от нощно заведение. Кен получава мозъчен кръвоизлив и е в кома в продължение на 23 дни.

"Казаха ми, че никога няма да се възстановя. Казаха, че никога повече няма да говоря", спомня си той. "Казваха ми и, че никога повече няма да мога да ходя, но го направих.  "Тогава реших, че никога няма да живея при ничии условия освен моите", казва той.

Кен започва да пътува и се интересува от идеята за пустинята. В Юкон, канадската територия, която граничи с Аляска, той започва да се чуди какво ще се случи, ако просто излезе от магистралата и "попадне в нищото". И точно това прави  - изминава около 22 000 мили, преди да се върне у дома. Но докато го няма, родителите му почиват. Той така и не разбира, преди да се върне вкъщи.

"Минало бе прекалено много време, за да ме удари", казва той. "Не усетих нищо".

Кен прекосява цялата Великобритания. Стига до танчо в шотландските планини, когато изведнъж се сеща за родителите си и започва да плаче.

"Плаках през целия път, докато вървях", казва той. Помислих си къде е най-изолираното място във Великобритания? Обиколих, където нямаше построена къща. Стотици и стотици мили от нищото. Погледнах през езерото и видях тази гора."

Знаел, че е намерил мястото, на което иска да остане.

Кен казва, че това е бил моментът, когато е спрял да плаче и прекратил постоянното си лутане. Той се заема да построи дървена колиба, като първо експериментира с дизайна с помощта на малки пръчки. Четири десетилетия по-късно в кабината има огън, но не и електричество, газ или течаща вода - и определено няма мобилен сигнал. А дървата за огрев трябва да се нацепят в гората и да се пренесат обратно в отдалечения заслон. Той отглежда зеленчуци и фуражи за горски плодове, но основният му източник на храна идва от езерото.

"Ако искате да се научите как да живеете независим живот, трябва да се научите да ловите риба", на мнение е Кен.

Десет дни след като режисьорът Лизи напуска кабината, през февруари 2019 г., опасностите от изолираното съществуване на Кен станаха реалност, когато той получава инсулт, докато е навън в снега. Той използва GPS личен локатор, който му е даден дни преди това, за да задейства SOS сигнал, автоматичноизпратен до център за реагиране в Хюстън, Тексас.

Служителите там уведомяват бреговата охрана в Обединеното кралство и Кен е откаран по въздух в болница във Форт Уилям, където прекарва седем седмици, за да се възстанови. Персоналът направи всичко възможно, за да се увери, че той може да се върне към независимия начин на живот, а лекарите се опитваха да го накарат да се върне в цивилизацията, където ще има апартамент и грижи. Но Кен просто искаше да се върне в хижата си.

Въпреки това, "двойното виждане", което получава след инсулта си, и загубата на паметта му означават, че Кен е трябвало да приеме повече помощ, отколкото преди. Така главният иконом на имението, който се грижи за гората, в която живее Кен, му носи храна на всеки няколко седмици, която той плаща от пенсията си.

"Хората тези дни бяха много добри с мен", казва Кен.

Година след първото му спасяване, Кен трябвало да бъде транспортиран отново по въздух, след като е ранен, когато купчина трупи се срутва върху него. Ала той продължава да твърди, че не се притеснява за бъдещето си.

"Не сме изпратени на земята завинаги", казва Кен. "Ще остана тук, докато дойдат последните ми дни, определено. Имал съм много инциденти, но ето - оцелял съм от всички. Някога ще се разболея отново. Ще ми се случи нещо, което ще ме отнеме един ден, както и с всички останали. Но се надявам да стигна до 102."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Кен Ли преди 2 години
кръстен на дядо си Брус
24
0
 
2
 
! Отговори
С коч преди 2 години
Събира горски плодове и си вари плодово бренди, а русалките от езерото му носят риба.
23
2
 
4
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 години
Как ли си прави пукницата?!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по наште планини зелени е пълно с кенчета
21
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът утре да заминава при Кен, ако не иска среща с бай Ставри!
20
4
 
32
 
! Отговори
Джони преди 2 години
Кен ако беше в България на никой нямаше да му дреме за него и щяха да си го оставят да си умре като куче.
19
6
 
9
 
! Отговори
И осъзнавам: преди 2 години
Че от социална държава се превърнахме във феодална религиозна колониална развалина разграбвана и мародерствана от който пожелае и че мародера е под защита, а не ние! И оттук да ви кажа не е по силите на един човек да се разправи с тях, но каквото можах направих!
18
12
 
9
 
! Отговори
И осъзнавам: преди 2 години
През дистанцията на времето, че онези дето пропагандата нарича комунисти са били много по-демократични, много по-загрижени, много по-отговорни за нас и пред над от тия дето се наричат "демократи" ... Защото ще се окаже накрая, че тия "демократи" са истинските терористи и озурпатори и душмани отколкото ония дето по тяхно време бяхме девет милиона население!И понеже не се отрекох от миналото ни през 1989-1989 ей ме в апартамент от дядо ми с цялото семейство ...
17
7
 
2
 
! Отговори
Не трябва да я има! преди 2 години
Защото ако ние не убием тях, те ще убият нас ....
16
11
 
9
 
! Отговори
Това е самата истина преди 2 години
За ситуацията, ние като народ водени от пропагандна машина по-силна от тази на Гьобелс се отрекохме от тези, които ни защитаваха и отгледаха през периода 1945 -1989. Не и аз - аз помня онова време на пет или шест години бях, когато то свърши и всичко се превърна в катастрофа от световен мащаб и разбрах, че не трябва да има капка милост към тия превратаджии и че те разбират само от смърт!
15
4
 
6
 
! Отговори
Аз открай време преди 2 години
Ви казвам, че единствената логика да се случва каквото се случваше и още се случва в България е, че някой е решил да превземе и унищожи тази държава и това население от картата и мотивите му са комплексни : за отмъщение, за пари, за власт и от откровена омраза с чувство за превъзходство и го е мислил тридесет години преди да го пусне в действие своя план!
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали се е ваксинирал?
13
3
 
1
 
! Отговори
Там е работата: преди 2 години
Че Банев доста по-отрано е почнал от 1997, но се е развихрил особено много след 1997 - и може да се каже някъде още от 1989 и по-рано .... Някъде 1981 година ги изпуснаха някой от поглед считани за маловажни поради смъртта на Живкова.
12
4
 
4
 
! Отговори
Като почнем преди 2 години
От ония номер с житото за което се знае, че единия е бил Пирински, ама понеже Сакскобургите работят винаги с трима съучастници - вероятно и Ветко (Вълчо) Арабаджиев и каква изненада Николай Банев .... Или както се казва трима п.ро.ст.и комунисти винаги вършат най-гадната работа на Сакскобургите .... Та след житцето Банев, Ветко и Пирински се оказват внезапно забогатели и безсмъртни и свещени за колониалния режим. И Банев решил да мине на Рамзес рекорда от двеста сина за 10 години...
11
3
 
2
 
! Отговори
Виж сега Нели преди 2 години
Ето една публикация " Българската общественост все още не в състояние да разбере пропорциите и последиците от Великата е.б.н.яяяя на Николай Банев, много по-късно ще осъзнаем пропорциите и последиците от Великата Сакскобурготска е...бббб.нннн.я! Смятай да си прави донорна семенна банка за свещеното му ДНК .... Може и да са колко на Рамзес - само тука бяха трима. Може и повече ...
10
15
 
7
 
! Отговори
Ваксъров преди 2 години
Всички неваксинирани трябва да идат при Кен
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, да вземеш наистина да поработиш по тия публикации все пак.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да не е Кен, приятелят на Барби?
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно се живее където няма радевци,дугановци и прочие...
6
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бройте ме и мен за отшелник ако чорапа спечели.