Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата

Според тях паниката около глобалното затопляне е поредният заговор
Обновена: 26 ное 2021 19:11 | 26 ное 2021 19:00, Нели Христова
256
Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата
Снимка: Pixabay

Част от онлайн движението на антиваксърите, разпространяващо дезинформация относно ваксините, измести фокуса си. Новата цел - изменението на климата.

Матю е убеден, че зад две от най-големите новини на нашето време се крият злонамерени сили и че не му се казва истината.

"Цялата тази кампания на страх и пропаганда е опит да се изгради някакъв нов дневен ред", казва той. "Няма значение дали е изменение на климата, вирус или нещо друго."

Родом от Обединеното кралство, Матю живее в Нова Зеландия през последните 20 години. Страната е една от няколкото, които имат за цел напълно да премахнат COVID-19 чрез изключително строги мерки.

Притеснен от подхода на правителството на Нова Зеландия, той се обръща към социалните медии за новини и подкрепа. Онлайн групите, към които се присъединява – срещу ваксините и маските – го излагат на напълно необосновани конспирации за зловещи глобални заговори, които стоят зад пандемията от COVID-19.

Потапянето му в този конспиративен свят е оцветило мирогледа му и е повлияло на отношенията му. Той говори с екипа на BBC чрез видеообаждане, докато е скрит в края на градината си, защото се страхува, че партньорът му - който не споделя някои от неговите възгледи - може да го чуе.

Напоследък групи като тези, от които Матю е част, споделят подвеждащи твърдения не само за COVID, но и за изменението на климата. Той вижда "COVID и климатичната пропаганда" като част от един и същ сюжет.

Мрежата "Бяла роза"

Това е част от по-голям модел. Групите за борба с локдауна и ваксините в Telegram, които някога се фокусираха само върху пандемията, сега инжектират дебата за изменението на климата със същите конспиративни разкази, които използват, за да обяснят пандемията.

Публикациите далеч надхвърлят политическата критика и дебат - те са пълни с невярна информация, фалшиви истории и псевдонаука.

Според изследователи от Института за стратегически диалог (ISD), мозъчен тръст, който изследва глобалните тенденции в дезинформацията, някои групи споделят подвеждащи публикации, че проблемът с изменението на климата се преиграва или дори е "измама", която има за цел да контролират хората.

"Все по-често терминологията около мерките срещу COVID-19 се използва за разпалване на страх и мобилизиране срещу климатичните действия", казва Джени Кинг от ISD. По думите й, тук не става дума за климата като политически въпрос. "Фактът е, че това са наистина чисти вектори за получаване на теми като власт, лична свобода, агентство, гражданин срещу държава, загуба на традиционния начин на живот – за да се предадат всички тези идеи на много по-широка аудитория.

Една група, която е възприела подобни идеи, е "Бялата роза" - мрежа с локално управлявани подгрупи по целия свят, от Обединеното кралство до САЩ, Германия и Нова Зеландия. Матю се натъква именно на нея.

"Тя не се управлява от един или двама души", обяснява той. "Това е нещо като децентрализирана обществена организация."

Матю споделя, че членовете й получават стикери, които разлепят из града, в който живеят. Тези стикери носят лозунги с антиваксърски послания, такива срещу маските и конспиративно съдържание, включително лозунги като "Съпротивлявайте се на новото нормално", "Истинските мъже не носят маски" и фалшиви изявления като "Няма пандемия". Матю за първи път се присъедини към местния канал на White Rose, след като вижда такъв стикер - и сега той поставя същите лозунги на стълбове около дома си близо до Оукланд.

Той говори за "Голямото нулиране" – неоснователна теория на конспирацията, че глобален елит използва пандемията, за да установи сенчест Нов световен ред и "суперправителство", което ще контролира живота на гражданите по целия свят. Въпреки че смята, че някои от теориите, публикувани онлайн, са твърде конспиративни, Матю наистина вярва, че има "сливане на собствени интереси, правителства, големи корпорации", управляващи шоуто.

Неговите възгледи оказват истинско влияние върху живота на Матю – отличавайки го от тези, които са му най-близки.

Напоследък, казва той, се чувствал неудобно, защото деветгодишната му дъщеря правела презентация за изменението на климата в училище. В същото време той съжалява, че е попаднал в конспиративна заешка дупка.

"Събуждах се всеки ден през последните три или четири месеца, чувствайки тревожност за света и онова, което се случва", казва той. "Честно казано, искаше ми се това да не бях попадал тук."

"Тя е напълно извън релси"

Кристин гледа на това от другата страна на монетата. Тя е медицинска сестра в Белфаст, която лекува пациенти с COVID-19.

По време на пандемията една от приятелките й започва да вярва в екстремни конспирации относно COVID-19 и ваксините. Тя дори започва да мисли, че Кристин е част от огромен заговор. Точно като Матю, тя се е присъединила към канала на "Бяла роза" за своя местен район. BBC се свързва с нея чрез Telegram.

"Това е лудост. Страшно е", казва Кристин точно преди да отиде в болницата за нощна смяна.

Изведнъж приятелката й започва да вярва и на фалшиви твърдения за изменението на климата - многократно публикувайки по темата в Instagram. Става толкова трудно, че Кристин трябва да прекрати комуникацията си с нея. "Тя сега вярва, че изменението на климата не е реално - и че всичко е схема за обезлюдяване на Земята и унищожаване на човечеството."

Новата линия на конспирацията

С напредването на пандемията, ваксините влизат в сила и много страни, особено богатите, се приближават до нормалността. А този поврат от COVID към изменението на климата е нещо, което изследователите наблюдават в редица онлайн пространства.

Един от начините, по които ISD засича тази промяна, е около термина "климатичен локдаун". Използва се за обозначаване на напълно неоснователната идея, че в бъдеще може да имаме блокиране в стил COVID, за да противодействаме на изменението на климата.

Терминът е популярен сред ютубърите, които търгуват с конспиративни теории - но учените по климата казват, че блокирането не би било сериозна стратегия за смекчаване на изменението на климата. Локдаунът заради COVID, например, само незначително намали емисиите на парникови газове.

Въпреки това, страданието, причинено от COVID и блокирането, както и лъжите, които се появиха около тях, положиха основата за разпространение на още повече конспирации. Нагласа е обхванала група хора, които обвиняват  за всички лоши новини сенчести заговори на влиятелни хора - вместо да приемат реалността за бъдещето на планетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
25
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 189 --- Затова харесвам постулатите на Хегел --- ТЕЗА - АНТИТЕЗА - СИНТЕЗА, или с други думи трябва да се дава простор за мненията на ваксърите и на антиваксърите, за да се стигне до синтезата и всеки по своему да направи извод. Ленин също е обичал да чете Хегел, но това е Кремълска Бира.
160
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е пълна измислица. Исках да кажа поръчковата статия.
159
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тази статия ако не ви светне, че всичко е пропаганда, няма шанс за вас... Не дават аргументите на 95% от "антиваксърите", а се опитват да ги изкарат хипита, които вярват в чипиране и се готвят за апокалипсис, носят шапки от алуминиево фолио против 5G. Защо никоя медия не спомене имената Michael Yeadon, Robert Malone, Geert Vanden Bossche, Peter McCullough. Няма и да ги чуете...
158
0
 
19
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 183 ---- Да, кръвосмешение има сред домашните животни и някои двукраки. В природата - дивите животни, по инстинкт, НЕ допускат подобна проява. Следователно, кръвосмесителите трябва да изчезнат, но и това ще стане (ще се случи), когато на природата й писне от подобни.
157
3
 
15
 
! Отговори
Радж капур преди 2 години
какви антиваксъри и ваксъри уеее ДжОрналисти и драскачи наХакани?!?!...това къде пишете пропагандата и дезинформацията и участвате в геноцида против човечеството за жалките хартийки продавате душите си....мислите ли,че няма да си платите пХомии дрслиФи!!!....ако не тук като дойде време да излизате от това пространство като дойдат да ви приберат евтините душички,гаранция ще бъдете давени във фекХалии и ще бъдете къпани в езерото със сяра задължително!!!...вие пак си драскайте глупостите!!!
156
0
 
21
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Саймън каза: 176 --- Логично разсъждавате. Поради стаден инстинкт, тълпата винаги е попадала в руслото на конспиративната река и се движила по течението, докато се "приземи" от някой водопад. Доста странна изглежда нагласата на масата да вярва на свободни съчинения: Томас Мор, Томазо Кампанела, а след това Маркс и Ленин, доказаха, че масите могат масово да бъдат заблуждавани, лъгани и 'водени за носа', но накрая, така или иначе, се стига до водопада. :)
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Саймън Лъжеш, че сред животните няма инцест. Зайци, кози, овце, говeда, коне, магарета не подбират. Сестра, сестра - каквото падне.
154
1
 
21
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 180 --- Няма как да изтрезнява човек, който НЕ пие. Битовият алкохолизъм е отдавна забравен български приоритет, но нямам нищо против колумбийското кафе на зърна и еспресо машината в кухнята ми. Нямам нищо против и срещу ваксинациите, които би трябвало да бъдат въпрос на личен избор: искаш да си ваксър - ваксинирай се, искаш да си антиваксър - не се ваксинирай. Демокрация раииш ли. ;)
153
0
 
19
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Саймън каза: ---- Така се развиха събитията и след появата на СПИН, или по библейски - "Нищо ново под слънцето".
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
177 Ти изтрезня, а? Сутринта на кафе, там.
151
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид фашистите не могат да обяснят как точно действа ваксината и за какъв период. Уж беше тествана и изпитана а пък се оказа друго. Удължиха и срока на годност и намалиха срока на ефективност. После признаха и ча боцнатите боледуват и го карат "леко" в болница. Сега пък трябвало да имат трета бустерна доза....ПИТАМ. Има ли някаква логическа мисъл останала в главата ви ?
150
6
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Унтерменшизмът продължава да пръска зараза из пространството на мрежата. Форуми, блогове, влогове, разни чатарници, че даже и лични уЙеб страници на водещи конспиратори са си дали среща в желанието да демонстрират пълното изпростяване в световен мащаб, подобно гейчовско-лесбосните паради. За разлика от последните вече става очевадно, че антиваксърските паради намаляват все повече и повече, докато изчезнат напълно по логиката на природата.
149
0
 
16
 
! Отговори
роу преди 2 години
ЖУРНАЛИСТКАТА /*** ХРИСТОВА/ ДА ПРОЧЕТЕ КАКВО КАЗВАТ КЛИМАТОЛОЗИТЕ ЗА ЦИКЛИ НА МИЛЕНКОВИЧ ,А НЕ ПОЛИТИЦИТЕ... СПОРЕД НАУКАТА ОТ 2012 г . е започнало ГЛОБАЛНО ЗАСТУДЯВАНЕ... И ПОРАДИ ТОВА ЩЕ ИМА НЕДОСТИГ НА ЕНЕРГИЯ И ХРАНИ...ТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ И МАНИПОЛАЦИИТЕ ОТ ПОЛИТИЦИ И ИКОНОМИСТИТЕ...ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА ЗИМИТЕ СТАВАТ ПО ДЪЛГИ И СТУДЕНИ..ТАЗИ ГОДИНА РОЗОБЕРА ЗАПОЧНА С 1 МЕСЕЦ ПО КЪСНО..ЧЕРЕШОБЕРА СЪЩО...НАС МОГАТ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ, ДЪРВЕТА И ХРАСТИ НЕ МОГАТ...
148
0
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Статията си е добре. Не е важно какво пише. Важното е какво казва. А казаното между редовете ме стряска.
147
2
 
2
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
умрял от повишените цени на интернет, защото нямал пари да ***. Новина от Россия 24.
146
3
 
2
 
! Отговори
Голяма работа преди 2 години
Това е, нямаш равностоен статут, нямаш икономически права.....ама айде на ти правото да не се ваксинираш, мри кат искаш, никой не го интересува.Това е нашата демокрация!
145
0
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Защо няма бустерчета на Шмайзер по магазините? Поне в Лидл да ги бяха пуснали. От 1 доза като се намазах и ми пораснаха 2 косъма на главата.
144
0
 
2
 
! Отговори
До 163 преди 2 години
Не знам каква е, но ми стига че болшинството лекари и учени са такива. Нищо, че другите са узорпирали ефира.
143
7
 
5
 
! Отговори
Срам преди 2 години
даже руснаците са с по малко антиваксъри от БГ. Народа на Распутин и всякакви вещери и врачки се ваксиншрат повече!
142
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо хора които се опитват да са свободни от статуквото ги наричате антиваксъри? Каква е дефиницията за антиваксър?