Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата

Според тях паниката около глобалното затопляне е поредният заговор
Обновена: 26 ное 2021 19:11 | 26 ное 2021 19:00, Нели Христова
256
Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата
Снимка: Pixabay

Част от онлайн движението на антиваксърите, разпространяващо дезинформация относно ваксините, измести фокуса си. Новата цел - изменението на климата.

Матю е убеден, че зад две от най-големите новини на нашето време се крият злонамерени сили и че не му се казва истината.

"Цялата тази кампания на страх и пропаганда е опит да се изгради някакъв нов дневен ред", казва той. "Няма значение дали е изменение на климата, вирус или нещо друго."

Родом от Обединеното кралство, Матю живее в Нова Зеландия през последните 20 години. Страната е една от няколкото, които имат за цел напълно да премахнат COVID-19 чрез изключително строги мерки.

Притеснен от подхода на правителството на Нова Зеландия, той се обръща към социалните медии за новини и подкрепа. Онлайн групите, към които се присъединява – срещу ваксините и маските – го излагат на напълно необосновани конспирации за зловещи глобални заговори, които стоят зад пандемията от COVID-19.

Потапянето му в този конспиративен свят е оцветило мирогледа му и е повлияло на отношенията му. Той говори с екипа на BBC чрез видеообаждане, докато е скрит в края на градината си, защото се страхува, че партньорът му - който не споделя някои от неговите възгледи - може да го чуе.

Напоследък групи като тези, от които Матю е част, споделят подвеждащи твърдения не само за COVID, но и за изменението на климата. Той вижда "COVID и климатичната пропаганда" като част от един и същ сюжет.

Мрежата "Бяла роза"

Това е част от по-голям модел. Групите за борба с локдауна и ваксините в Telegram, които някога се фокусираха само върху пандемията, сега инжектират дебата за изменението на климата със същите конспиративни разкази, които използват, за да обяснят пандемията.

Публикациите далеч надхвърлят политическата критика и дебат - те са пълни с невярна информация, фалшиви истории и псевдонаука.

Според изследователи от Института за стратегически диалог (ISD), мозъчен тръст, който изследва глобалните тенденции в дезинформацията, някои групи споделят подвеждащи публикации, че проблемът с изменението на климата се преиграва или дори е "измама", която има за цел да контролират хората.

"Все по-често терминологията около мерките срещу COVID-19 се използва за разпалване на страх и мобилизиране срещу климатичните действия", казва Джени Кинг от ISD. По думите й, тук не става дума за климата като политически въпрос. "Фактът е, че това са наистина чисти вектори за получаване на теми като власт, лична свобода, агентство, гражданин срещу държава, загуба на традиционния начин на живот – за да се предадат всички тези идеи на много по-широка аудитория.

Една група, която е възприела подобни идеи, е "Бялата роза" - мрежа с локално управлявани подгрупи по целия свят, от Обединеното кралство до САЩ, Германия и Нова Зеландия. Матю се натъква именно на нея.

"Тя не се управлява от един или двама души", обяснява той. "Това е нещо като децентрализирана обществена организация."

Матю споделя, че членовете й получават стикери, които разлепят из града, в който живеят. Тези стикери носят лозунги с антиваксърски послания, такива срещу маските и конспиративно съдържание, включително лозунги като "Съпротивлявайте се на новото нормално", "Истинските мъже не носят маски" и фалшиви изявления като "Няма пандемия". Матю за първи път се присъедини към местния канал на White Rose, след като вижда такъв стикер - и сега той поставя същите лозунги на стълбове около дома си близо до Оукланд.

Той говори за "Голямото нулиране" – неоснователна теория на конспирацията, че глобален елит използва пандемията, за да установи сенчест Нов световен ред и "суперправителство", което ще контролира живота на гражданите по целия свят. Въпреки че смята, че някои от теориите, публикувани онлайн, са твърде конспиративни, Матю наистина вярва, че има "сливане на собствени интереси, правителства, големи корпорации", управляващи шоуто.

Неговите възгледи оказват истинско влияние върху живота на Матю – отличавайки го от тези, които са му най-близки.

Напоследък, казва той, се чувствал неудобно, защото деветгодишната му дъщеря правела презентация за изменението на климата в училище. В същото време той съжалява, че е попаднал в конспиративна заешка дупка.

"Събуждах се всеки ден през последните три или четири месеца, чувствайки тревожност за света и онова, което се случва", казва той. "Честно казано, искаше ми се това да не бях попадал тук."

"Тя е напълно извън релси"

Кристин гледа на това от другата страна на монетата. Тя е медицинска сестра в Белфаст, която лекува пациенти с COVID-19.

По време на пандемията една от приятелките й започва да вярва в екстремни конспирации относно COVID-19 и ваксините. Тя дори започва да мисли, че Кристин е част от огромен заговор. Точно като Матю, тя се е присъединила към канала на "Бяла роза" за своя местен район. BBC се свързва с нея чрез Telegram.

"Това е лудост. Страшно е", казва Кристин точно преди да отиде в болницата за нощна смяна.

Изведнъж приятелката й започва да вярва и на фалшиви твърдения за изменението на климата - многократно публикувайки по темата в Instagram. Става толкова трудно, че Кристин трябва да прекрати комуникацията си с нея. "Тя сега вярва, че изменението на климата не е реално - и че всичко е схема за обезлюдяване на Земята и унищожаване на човечеството."

Новата линия на конспирацията

С напредването на пандемията, ваксините влизат в сила и много страни, особено богатите, се приближават до нормалността. А този поврат от COVID към изменението на климата е нещо, което изследователите наблюдават в редица онлайн пространства.

Един от начините, по които ISD засича тази промяна, е около термина "климатичен локдаун". Използва се за обозначаване на напълно неоснователната идея, че в бъдеще може да имаме блокиране в стил COVID, за да противодействаме на изменението на климата.

Терминът е популярен сред ютубърите, които търгуват с конспиративни теории - но учените по климата казват, че блокирането не би било сериозна стратегия за смекчаване на изменението на климата. Локдаунът заради COVID, например, само незначително намали емисиите на парникови газове.

Въпреки това, страданието, причинено от COVID и блокирането, както и лъжите, които се появиха около тях, положиха основата за разпространение на още повече конспирации. Нагласа е обхванала група хора, които обвиняват  за всички лоши новини сенчести заговори на влиятелни хора - вместо да приемат реалността за бъдещето на планетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
В коментарите из този електронен вестник също има феноменални мисли и логика-трепач, относно ваксини и антиваксини. Явно интелектуалния регрес не е само български приоритет. Спете спокойно !
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От десетина години очилатия влага пари в CRISPR той контролира и СЗО сега отъпква пътеката
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 156 До 156Живни бързо сега , че едва ли ще доживееш да посрещнеш коледата. Чао . Приятно пътуване към отвъдното
138
1
 
6
 
! Отговори
В преди 2 години
ромските общности 99% са антиваксъри, сигурно са прозряли конспирацията?
137
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето да запомните една конспирация, която ще стане ясна до дни. ..... Заради новия щам на вируса, който заобикаля ваксините, се анулират зелените сертификати на всички ваксинирани и остават само тези с антитела от преболедуване.
136
12
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Най-модерната антиваксърска теория на която поподнах преди няколко часа е отразена в немски чатарник, където антиваксърската младеж твърди, че кемтрейлите разнасят Ковид-19, заразявайки 7 милиардното стадо, за да намалят числеността му. Няма съмнение, че *** се размножават в математическа прогресия и ако Ковид може да действа само върху тях, то с положителност светът ще се превърне в прекрасно място за живеене.
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вироса се скапа като Герб. Сега трябва да импортират чак от пустинята Калахари. Ха ха ха
134
3
 
1
 
! Отговори
До 156 преди 2 години
Е начи прованса е 98% ***
133
4
 
13
 
! Отговори
антиВаксароГендар преди 2 години
До 151 АнтиваксъриНапротив, скъпи ми нежен другарюВаксарГендарски. ВиеВаксаргендарите сте само в софия и то една малка група. В провинцията 98 % са антиваксари и по добре мислещи от вас наркозавсимите
132
2
 
2
 
! Отговори
На Матю преди 2 години
антиваксъра партньора му. Значи антиваксърът е г*й или!? И проблемите са му много по-сериозни от климата, стерилитета или другите неща с които се занимава (и от които не разбира). Явно проблемни обществени единици има и в чужбина.....
131
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще те видим и теб, бе ваксър, скоро сертификата няма да е актуален хаха, ще се молиш за нова доза, наркомани ще ви направят
130
0
 
9
 
! Отговори
смях преди 2 години
Хахаха, абе ***, Грета Тунберг,книгите на Шваб и Гейтс,докладите на Римски Клуб,зелената зделка, Агенда 2030/ЕС програма,медиите след Ко само за Глобално Затопляне говорят.Само бълвате как милиони щели да измрът под водата,защото ледник вече няма.На кой да вярваме? На МЕДИИТЕ или на същите МЕДИИ? Някой от нас имат поне две седмици памет!
129
11
 
5
 
! Отговори
Антиваксъри преди 2 години
са малко в БГ, но много хора са с ниска здравна култура, а най големите им последователи са ромите.Което нещо говори!
128
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"неоснователна теория на конспирацията, че глобален елит използва пандемията"- не, кога се е случвало властите да използва криза, за да засилва влияние и власт. Това е напълно неоснователно. Знаем, че цел номер едно на елита, е грижата за хората.
127
13
 
7
 
! Отговори
Бay преди 2 години
глупави хора, които се смятат за много важни и всеки им прави злини. :D
126
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По новините, учените на заплатка при "елита", казаха така. Сега нека споделят защо хора милиони хора измират от глад, липса на вода, и елементарни медицински грижи, проблеми решими с пари? А тяхните господари имат парите да решат проблема, но са решили да се фокусират над ваксини и сертификати
125
1
 
10
 
! Отговори
Василев преди 2 години
От свръх секретният отдел на ЦРУ , сме длъжни да заявим, че пълководеца на армията ваксъри генералисимус Ангел Кънчев е смъртоносно тежко ранен от невидимия враг коронавирус , който е пробил двойната защита на най-добрата ваксина на най-добрата фармацевтична фирма!!!Агент Джесика Лоуренс!ЦРУ!!!
124
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми умря от ковид. Счупи си крака тества положителна в болницата и я "излекуваха"
123
0
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Аз се радвам с определението плоскоземец. По добре да съм плоскоземец, от колкото да слушам Бил Гейтс. Човек, който е с образование детска градина е идола на ваксърите. Нека да съм плоскоземец щом не слушам ***, необразован ва.мпир.
122
0
 
11
 
! Отговори
То си пише в гугъл преди 2 години
Co2 е приблизително 0, 04% в атмосферата, не е 4 или 0,4 а 0, 04%.Моларната маса на Со2 е по голяма от масата на азот, кислород и водород. Следователно Со2 няма как да се качи на 100 километра, поради факта, че много тежи.