Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата

Според тях паниката около глобалното затопляне е поредният заговор
Обновена: 26 ное 2021 19:11 | 26 ное 2021 19:00, Нели Христова
256
Антиваксърите подхванаха с теории и изменението на климата
Снимка: Pixabay

Част от онлайн движението на антиваксърите, разпространяващо дезинформация относно ваксините, измести фокуса си. Новата цел - изменението на климата.

Матю е убеден, че зад две от най-големите новини на нашето време се крият злонамерени сили и че не му се казва истината.

"Цялата тази кампания на страх и пропаганда е опит да се изгради някакъв нов дневен ред", казва той. "Няма значение дали е изменение на климата, вирус или нещо друго."

Родом от Обединеното кралство, Матю живее в Нова Зеландия през последните 20 години. Страната е една от няколкото, които имат за цел напълно да премахнат COVID-19 чрез изключително строги мерки.

Притеснен от подхода на правителството на Нова Зеландия, той се обръща към социалните медии за новини и подкрепа. Онлайн групите, към които се присъединява – срещу ваксините и маските – го излагат на напълно необосновани конспирации за зловещи глобални заговори, които стоят зад пандемията от COVID-19.

Потапянето му в този конспиративен свят е оцветило мирогледа му и е повлияло на отношенията му. Той говори с екипа на BBC чрез видеообаждане, докато е скрит в края на градината си, защото се страхува, че партньорът му - който не споделя някои от неговите възгледи - може да го чуе.

Напоследък групи като тези, от които Матю е част, споделят подвеждащи твърдения не само за COVID, но и за изменението на климата. Той вижда "COVID и климатичната пропаганда" като част от един и същ сюжет.

Мрежата "Бяла роза"

Това е част от по-голям модел. Групите за борба с локдауна и ваксините в Telegram, които някога се фокусираха само върху пандемията, сега инжектират дебата за изменението на климата със същите конспиративни разкази, които използват, за да обяснят пандемията.

Публикациите далеч надхвърлят политическата критика и дебат - те са пълни с невярна информация, фалшиви истории и псевдонаука.

Според изследователи от Института за стратегически диалог (ISD), мозъчен тръст, който изследва глобалните тенденции в дезинформацията, някои групи споделят подвеждащи публикации, че проблемът с изменението на климата се преиграва или дори е "измама", която има за цел да контролират хората.

"Все по-често терминологията около мерките срещу COVID-19 се използва за разпалване на страх и мобилизиране срещу климатичните действия", казва Джени Кинг от ISD. По думите й, тук не става дума за климата като политически въпрос. "Фактът е, че това са наистина чисти вектори за получаване на теми като власт, лична свобода, агентство, гражданин срещу държава, загуба на традиционния начин на живот – за да се предадат всички тези идеи на много по-широка аудитория.

Една група, която е възприела подобни идеи, е "Бялата роза" - мрежа с локално управлявани подгрупи по целия свят, от Обединеното кралство до САЩ, Германия и Нова Зеландия. Матю се натъква именно на нея.

"Тя не се управлява от един или двама души", обяснява той. "Това е нещо като децентрализирана обществена организация."

Матю споделя, че членовете й получават стикери, които разлепят из града, в който живеят. Тези стикери носят лозунги с антиваксърски послания, такива срещу маските и конспиративно съдържание, включително лозунги като "Съпротивлявайте се на новото нормално", "Истинските мъже не носят маски" и фалшиви изявления като "Няма пандемия". Матю за първи път се присъедини към местния канал на White Rose, след като вижда такъв стикер - и сега той поставя същите лозунги на стълбове около дома си близо до Оукланд.

Той говори за "Голямото нулиране" – неоснователна теория на конспирацията, че глобален елит използва пандемията, за да установи сенчест Нов световен ред и "суперправителство", което ще контролира живота на гражданите по целия свят. Въпреки че смята, че някои от теориите, публикувани онлайн, са твърде конспиративни, Матю наистина вярва, че има "сливане на собствени интереси, правителства, големи корпорации", управляващи шоуто.

Неговите възгледи оказват истинско влияние върху живота на Матю – отличавайки го от тези, които са му най-близки.

Напоследък, казва той, се чувствал неудобно, защото деветгодишната му дъщеря правела презентация за изменението на климата в училище. В същото време той съжалява, че е попаднал в конспиративна заешка дупка.

"Събуждах се всеки ден през последните три или четири месеца, чувствайки тревожност за света и онова, което се случва", казва той. "Честно казано, искаше ми се това да не бях попадал тук."

"Тя е напълно извън релси"

Кристин гледа на това от другата страна на монетата. Тя е медицинска сестра в Белфаст, която лекува пациенти с COVID-19.

По време на пандемията една от приятелките й започва да вярва в екстремни конспирации относно COVID-19 и ваксините. Тя дори започва да мисли, че Кристин е част от огромен заговор. Точно като Матю, тя се е присъединила към канала на "Бяла роза" за своя местен район. BBC се свързва с нея чрез Telegram.

"Това е лудост. Страшно е", казва Кристин точно преди да отиде в болницата за нощна смяна.

Изведнъж приятелката й започва да вярва и на фалшиви твърдения за изменението на климата - многократно публикувайки по темата в Instagram. Става толкова трудно, че Кристин трябва да прекрати комуникацията си с нея. "Тя сега вярва, че изменението на климата не е реално - и че всичко е схема за обезлюдяване на Земята и унищожаване на човечеството."

Новата линия на конспирацията

С напредването на пандемията, ваксините влизат в сила и много страни, особено богатите, се приближават до нормалността. А този поврат от COVID към изменението на климата е нещо, което изследователите наблюдават в редица онлайн пространства.

Един от начините, по които ISD засича тази промяна, е около термина "климатичен локдаун". Използва се за обозначаване на напълно неоснователната идея, че в бъдеще може да имаме блокиране в стил COVID, за да противодействаме на изменението на климата.

Терминът е популярен сред ютубърите, които търгуват с конспиративни теории - но учените по климата казват, че блокирането не би било сериозна стратегия за смекчаване на изменението на климата. Локдаунът заради COVID, например, само незначително намали емисиите на парникови газове.

Въпреки това, страданието, причинено от COVID и блокирането, както и лъжите, които се появиха около тях, положиха основата за разпространение на още повече конспирации. Нагласа е обхванала група хора, които обвиняват  за всички лоши новини сенчести заговори на влиятелни хора - вместо да приемат реалността за бъдещето на планетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 2 години
До Пия ракия и коняк Преди години имаше един филм Американски върколак. За един дето папкаше хора...
200
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 2 години
До Анонимен То се скапа да вали - нямало било валеж?!? Дрън, дрън! А това че няма вода в язовирите е друга тема. Всички властимащи си направиха електроцентрали и продават "зелен" ток скъпо и прескъпо!
199
0
 
1
 
! Отговори
Вася преди 2 години
До дежа вюСкоро ще почнат. Поръчали са и са изпратили 30 000 гилотини по цял свят. Дори са измерили колко души могат да бъдат обезглавени с една титанова гилотина за един час - 100. Приготвили са и пластмасови ковчези. Всеки един от тях побира по 4 души. Григор Симов още преди 8 години предупреждаваше за тия неща и показваше снимки.
198
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 2 години
За пореден път се внушава, че антиваксъри е равно на анти-КОВИД-ваксъри!!! Не, НЕ Е! Стига грозни манипулации!
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Природата си знае работата.Чисти се от неграмотници.
196
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, сега антиваксърите им виновни за лъжите. Много ми е интересно за какво глобално затопляне плямпат политиците, когато научната общност твърди вече от няколко години, че все повече се отдалечаваме от слънцето и в следващите 100 години се очаква да влезем в студена епоха. Т.е. според тях колкото повече отдалечаваме тенджерата от печката, толкова по-бързо яденето се нагрява. Ей, затова всички мислещи хора им се смеят с глас! А конспирация ли беше, че Бил Гейтс искаше да хвърля прах по Слънцето?
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксинирането трябва да е върпос на личен избор, а не принуда. аз лично не смятам, че ваксините са толкова опасни. но не смятам, и че са толкова ефективни. просто навсякъде цъфнаха окрадените здравни системи и политицте си скубят косите какво да обясняват. и ваксинацията, и локдауните не са за спасяване на вашия живот, а за уж връщане към 'нормален живот', но никой не ви обяснява какво се случва с икономиките, с потъналите в кредити хора и фалитите. администрацията не се интересува от това.
194
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
глобалното затопляне и ковид 19 са неоспорими факти. нняма конспирации. въпросът обаче е, дали ако всички спрат да ядат месо или пък се ваксинират, планетата ще се самоохлади, а ковид 19 ще изчезне. тук малко им куца аритметиката на 'учените'.
193
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Жалко че на авторката за това и плащат да пише такива глупости и да заблуждава хората умните хора нямат нужда да им казвате кое добро кое е зло те са се научили да го разпознават.
192
1
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До ГейшонЧакайте, но няма да дочакате - ще гибердясате!
191
5
 
8
 
! Отговори
Пия ракия и коняк преди 2 години
До една година ще разберем кои са прави и живи- ваксерите или антиваксерите.Лично аз смятам, че е възможно да има масови генни мутации и малформации.Възможно е да се появят същества със странни апетити-кръв,ликвор,лимфа,мозък,дроб мускули и др.С непонятно за момента поведение-бъдещето ще покаже.представете си шлосер да поправя авиониката на Ербус .Последствия ще има.
190
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и помия да хвърлят върху здравомислещите иде ви края на глобалните фашизоиди.
189
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХ тъи, тъи анти манти само вижте днес точно в Австралия колко хора са по улиците и тогава си драскаите безумните глупости за антиваксъри.Това, че не желая да си сложа НЕДОКАЗАНА ваксина пръкна та от вчера за днес не ме прави анти каквото и да е.А аз какво да кажа за фанатизираните ваксъри започват все повече да заприлича на мисюлмански братя абсолютни фанатици за каузата ваксина май са склони и животът си да рискуват и каква е разликата с ония дето сложи колан с динамит и се взриви на няко
188
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 224 Пич, аз през 1982 г. бях ученик в 11 клас в гимназията. Та се разхождах дори предишни години в София по днешната "Витошка", до паметника на Ленин, дето сега е Булбанк. И помня, бях по къси ръкави, щото беше над 20 градуса! Това на 31-ви декември де, точно за Нова Година, щото тогава Коледа нямаше.
187
2
 
5
 
! Отговори
дежа вю преди 2 години
Мрежата "Бялата роза" ли?! Случайно ли е това съвпадение? Добре, да не кажете че манипулирам, напишете в Уикипедия "Бялата Роза" или "The White Rose" на английски език, и вижте какво ще ви излезе! Това е мирна младежка организация в опозиция на нацисткия режим на Адолф Хитлер! Софи Шол е от най-известните жертви, обезглавена на гилотината.Е да, още не са почнали да ни убиват, но...
186
5
 
9
 
! Отговори
Гейшон преди 2 години
Анти идио тите чакаме и гледаме какво ще стане с опитните мишки. Чичо рак чака, а защо не и нещо още по доходно, като на абонамент. Живот с апаратче под наем от фармацията. И така всеки месец да им се плаща...
185
0
 
18
 
! Отговори
От Кочината преди 2 години
Две прассета си говорят: - Пешо, да знаеш имам чувството, че хората ни отглеждат с една единствена цел - да ни угоят и изядат на Коледа! - Иванеее, стига с тия твои теории на конспирацията бе - побърка цялата *** с тях!!!! :)))
184
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа масово изтрещява
183
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спекулантски климат - Ти на кой свят живееш. Твърдиш,че всичко е нормално с климата. Преди години всяка зима имаше сняг месеци наред,а сега да има най-много за месец общо време. Почти сме декември и няма един валеж. Едно е и преди да е имало аномалия да се случи така веднъж на 20 г. И съвсем друго е да има очевидна промяна всяка година. На такива като теб ли да вярваме или на очите си.
182
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е особено голяма тайна, че вярата в конспиративни теории е само симптом. Затова и тези, които вярват в такива, скачат от актуална теория на актуална теория, но никога не стоят без такава в ежедневието си.

Спонсорирани публикации