Фондация на името на Ане Франк разкритикува разкритието на предателя й

Нямало достатъчно доказателства по случая
Обновена: 31 яну 2022 10:20 | 23 яну 2022 18:05, Нели Христова
21
Фондация на името на Ане Франк разкритикува разкритието на предателя й
Снимка: БГНЕС/EPA/Anne Frank Fonds Basel

Ръководителят на фондация, създадена от бащата на Ане Франк, критикува разследването, което уличи нотариус евреин като предател на момичето на нацистите, с аргумента, че то е "пълно с грешки"и не предоставя никакви доказателства, съобщи Ройтерс, като се позова на швейцарски вестник.

Ане и семейството й заедно още четирима евреи са открити от нацистите на 4 август 1944 г., след като се крили почти две години в скривалище в къща в Амстердам. Всички те са депортирани, Ане умира в концентрационния лагер "Берген-Белзен" на 15 години. Дневникът й е издаден от баща й Ото Франк, който е единственият оцелял от семейството.

Екип, включващ пенсионирания агент от ФБР Винсънт Панкок и близо 20 историци, криминолози и други специалисти миналата седмица представиха резултати от разследването си, според които сравнително неизвестния нотариус Арнолд ван ден Берг е основният заподозрян за предателството и разкриването на скривалището в Амстердам пред нацистите. Във вторник бе издадена книга, в която е представено разследването.

"То допринася не за разкриване на истината, а за объркване и освен това е пълно с грешки", каза Джон Голдсмит, председател на базираната в Базел фондация "Ане Франк", основана от баща й Ото Франк, в интервю за швейцарския вестник "Блик ам зонтаг".

Някои експерти изтъкват, че доказателството срещу Ван ден Берг не е категорично. Според Голдсмит екипът изследователи, който според него е по-скоро комерсиално, отколкото академично обединение, не предоставя доказателства в подкрепа на твърдението си.

"Доказателство така и не бе показано. Просто да разпространяваш твърдение, което в публичната дискусия се превръща в нещо като факт, граничи с конспиративна теория", каза Голдсмит.

"Сега основното твърдение е, че един евреин е предал евреи. Това остава в паметта на хората и е обезпокоително", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
17
 
! Отговори
Христо Ботев преди 2 години
Както е казал великият български поет: От чифyти добро за България не очаквайте!
11
1
 
21
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
Може да е обезпокоително за вас, но не е изключено по принцип - кой гарантира, че само евреите са застраховани срещу вътрешни предателства, когато имаме пред очите си примерите с Юда и цар Ирод?
10
4
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Га.дно племе! Те направиха революцията и унищожиха Руската империя. Впоследствие и с тяхно активно съдействие бяха избити милиони хора в СССР, от глад, разкулачвания, чистка и т.н. . Сталин само им беше съучастник в злодеянията.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали доказаха, че писанията на тази са фалшификат! Кво ни занимават още?
8
1
 
23
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Евреите и виновни да са, не си признават, а търсят вината у невинните. Тая раздута история за Ането писна на всички. Правилно са посочили издайника. През Априлското въстание евреите и *** са посочвали на турците къде са се скрили българите. За да гепят нещо, наред с турците.
7
1
 
7
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Бройката от Холокоста съвпада с бройката от 1948 година...28
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невяена информация има за биографията и тъй като т едвм оживява и 15 г възрт в 2 световна война до като не е приключила,семейството и се премества далеч от Германия щото са евреи пък и дневник как на такава малка възраст ще води и пише
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да е невъзможно евреин да предаде евреин? Нима няма българи предадени от българи, германци от германци, и така нататък? Само за 'богоизбраната нация' това е невъзможно ли? Има сведения че богати евреи са финансирали Хитлер!
4
3
 
26
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Точно! Ами то иначе не случайно прозвището на еврей е Юди!! От Юда Искариотски произлиза!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 години са минали. Дали всички хора вярват в това което се пише за едно време, някога си? Гледайки сегашните еврей в Израел по вероятно е те сами да са си били спринцовките. Със бой и съд ли ще ни убеждават, че е било, както те казват.
2
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите скачат като ужилени понеже предателя е евреин, ако беше друг щяха да гонят родата му до девето коляно.
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що публикувате статия за предатели и геноцид? Бутате масло в огъня.