Може ли кафето да причинява акне?

Каква е връзката между кофеина и появата на пъпки
26 яну 2022 18:08, Илияна Николова
11
Може ли кафето да причинява акне?
Снимка: istock

Кафето е една от най-консумираните и предпочитани напитки от милиони хора. За мнозина денят не може да започне без кафе, но не може и да завърши без да сте пили поне още едно. Кофеинът в кафето е антиоксидант, известен със своите качества и ползи за здравето. Кофеинът се свързва с намален риск от инфаркт, рак на дебелото черво, болест на Алцхаймер и Паркинсон, инсулт, според учени от Института „Джонс Хопкинс“.

Въпреки всички безспорни полезни ефекти от кафето, то може да е потенциална причина за появата на акне. Влошаването на акнето и нарастващият брой гнойни пъпки, които се появяват по лицето ви, може да се дължат на любимото ви кафе.

Какви могат да са причините кафето ви да предизвиква акне?

Съдържа кофеин.
 
Въпреки че кофеинът е антиоксидант, който се счита за полезен за кожата в борбата с възпаленията и стареенето, той все пак е стимулант. Като такъв, той повишава стреса в организма, а като един от резултатите от това са повишени нива на стресови хормони. Високите им стойности могат да влошат съществуващото акне или да предизвикат появата му.

Какво може да се случи с кожата, ако спрете да пиете кафе?
 
Кофеинът стимулира секрецията на андрогени – мъжки полови хормони, заради високите нива на стрес. Ако се консумират големи количества кафе, вероятността тялото да изпитва постоянен стрес е голяма. Съществува връзка между високите концентрации кофеин в кръвта и повишените нива на стрес, пише Livestrong.com. Това показват данни от проучване от 2013 година, публикувано в Stress and Health.
 
Кофеинът повишава и друг хормон на стреса – кортизол. Той е един от хормоните, които предизвикват повишена секреция на мастните жлези, което води до запушване на порите, възпаления, акне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: кофеинакнекафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Навремето ми беше излезнало акне по гърба ! Изкъпах се и седнах гол на една табуретка и жена ми ( азиатката) го махна ! После мъдро заключи !Трябва прави повече sex ! Станах грабнах я на ръце и я понесох към спалнята ! Казвам и ,Знаеш ли ,че си права ! Лежахме двамата голи и потни и тя пак попита ? Довечера прави ли пак sex ? Аз повдигнах рамене ! Тя плясна ядосано по възглавницата Трябва прави ! Иначе повече пъпки няма стиска ! Повече такова нещо по тялото ми никога не се появи !
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замених кафето с чая понеже чая е по-полезен
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акането ти го причинява цигарата а не кафето,пробвай някоя сутрин само кафе без цигара и ще се увериш..
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да причинява акне, но със сигурност причинява и акане :D
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само знам че без цигари и сутрешно кафе е много тежък и сурав живота..
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро причинява акане