Пердаздефогу - малкият град, в който живеят 10 столетници

Пиуча Лай е срещала 10 папи - от Пий X до Берголио
14 фев 2022 09:32, Нели Христова
40
Пердаздефогу - малкият град, в който живеят 10 столетници

Виторио Лай, по прякор Пистолетът, все още кара кола и ловува диви свине, а в събота стана последният човек в Пердаздефогу, отдалечен планински град на италианския остров Сардиния, който постави световен рекорд за дълголетие, отпразнувайки 100-ия си рожден ден.

Тази седмица към него ще се присъедини още една весела столетница, Пиуча Лай (без роднинска връзка), която не се притеснява да се качи на самолет, за да посети синовете си в Милано, с което общият брой на над 100-годишните в града става 10 сред населението от 1765 души.

Сардиния е определена като един от петте региона в света, в които има висока концентрация на хора, които са преминали крайъгълния камък на века. На целия остров има 534 души, които са на 100 или повече години, или 33,6 на всеки 100 000 жители.

Но Пердаздефогу, град, скътан високо в скалистите планини на югоизточна Сардиния, до който се стига само по тесен, криволичещ път, е уникален, тъй като броят на столетниците в град с неговия размер е 16 пъти над средния за страната.

"Присъствието на 10 столетници потвърждава изключителното дълголетие на жителите на Пердасдефогу и издига летвата още по-високо", казва Луиза Саларис, професор по демография в университета в Каляри.

Пердаздефогу се прочу през 2012 г., когато семейство Мелис, съставено от девет братя и сестри, влезе в Световните рекорди на Гинес като най-старите живи братя и сестри на Земята, с обща възраст към 818 г.

Най-дълго оцелелият гражданин на града досега е Консолата Мелис, най-големият от братята и сестрите, който почина през 2015 г. на 108 години. Антонио Брунду, който навършва 104 години през март, е най-възрастният жител в момента.

Виторио Лай печели прякора си, след като убива първата си дива свиня на 13-годишна възраст. "Взех пушката на баща ми, ръководител на ловната група", разказва той пред вестник La Nuova Sardegna в статия, написана от историка Джакомо Мамели. "В онези дни ловът освободи града от глада".

Целият град обикновено се събира, за да отбележи 100-ия рожден ден, но поради ограниченията на коронавируса, Лай празнува, като почерпи семейството и няколко приятели на обяд. Той казва, че е работил на "стотици" работни места през живота си. "Бях овчар, работник, складов работник и готвач, но без да знам как да готвя. Съпругата му Мария е на 97. "Тя искаше да стане монахиня", споделя Лай. "А аз й казах: "Добре тогава, ще стана свещеник или монах".

Пиуча Лай празнува рождения си ден на 21 февруари в Милано, където ще се срещне с кмета Джузепе Сала. "Преживях глад и война, по време на фашизма и демокрацията и гласувах като жена за първи път на 2 януари 1946 г.", казва тя. "Срещнах 10 папи, от Пий X до Берголио."

Няколко учени са изследвали Пердаздефогу, опитвайки се да обяснят дълголетието на града. Причините варират от  чистия въздух и активния начин на живот до диетата, съдържаща много пресни зеленчуци. Лай казва, че никога не напуска масата с пълен стомах, яде малко месо и пие малко кафе.

За Мамели ключът е чувството за общност на града. "Тя е сплотена. Има някои изключения, но всички се обичаме и се грижим един за друг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами така си е, имаше доста столетници сред строителите на социализма, а сега са малко сред разрушителите на България.
31
1
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
не ми казвйте че тези са ходили на ленински съботници и са строили социализъм и са станали столетници благодарение грижата на ПАРТИЯТА И че на 1 май 1986 са марширували на манифестация под радиоактивния дъжд
30
2
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
Защо тва градче се газва педеразгого ?
29
0
 
1
 
! Отговори
УчЕн от БАН преди 2 години
Интересното е че дълголетниците живеят на големи височини - обикновенно в планините. В Непал казват че има хора на по 120 и кусур години, доста от възрастните хора не си знаят рожденната дата. Това може да се обясни с ниските нива на кислород, нямам представа как липсата на кислород удължава живота, също така има космическа радиация в малки количества, което обива бактериите. Ниските температури също спомагат за стерилната среда.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 година и в България имаше много столетници. Според НСИ в края на 2020 година столетниците са били 332, но това е много съмнително, защото за българите в чужбина НСИ нищо не знае и част от тези 332 човека може и да са починали.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където хората живеят задружно и няма злоба, коварство и кражби си живеят дълго. Не може вечно да си под стрес и да очакваш да изкараш 100 години, както и липсата на здравеопазване е голям проблем.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Граматиков, "Пистолета" е прозвище и следва да е с пълен член. Ти само до втората дума в заглавието ли четеш бе, Киро?
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на бай Тошо старите хора живееха дълго. Баба и дядо живяха до 97 години. Незнаеха какво са лекарства и доктори. Нямаха никакви ваксини каквито на нас са ни слагани като деца.. При настинки се лекуваха с греяно вино и чер пипер. В тях нямаше злоба и завист това чувство им беше чуждо. Живееха и помагаха на всеки изпаднал в беда. Такъв народ в днешно време няма. Всички са изпълнени със злоба и завист а това съкращава живота. Тези столетници са живяли по същият начин.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Било каквото било преди ликьорите с РНКто
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонинимен преди 2 години
Това ли е най-голямата и важна новина?
22
1
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Има изследвания, които сочат, че уединеността и отдалечеността на някои групи ги предпазва от преносими инфекции, които могат да убият отслабения застарял организъм. Съшото е обяснението на дълголетниците в Родопите, на изолирани острови и др. Ясно, че храна, вода и др са ключови, явно е съвкуоност
21
2
 
7
 
! Отговори
Граматиков преди 2 години
До АнонименДумата "малкият" в конкретния случай е прилагателно име към *** на изречението и правилно е написана с пълен член.Колкото до дълголетниците, вероятно освен гените и храненето, има огромно значение липсата на злоба и завист у жителите на това градче. Нещо, което на нас ни липсва.Самоизяждаме се от злоба и завист!
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сардиния живеят здрави хора, със здрав ген, не са прокажени мъpши като нас.
19
6
 
10
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
Щото немат партия столетница затуй си живеят хората!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гаранция, че думата "ваксина" е непозната за тях.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бърже ги ваксинирайте!
16
1
 
4
 
! Отговори
Ъхъ, Педеразоглу преди 2 години
Помислих, че е в Анадола.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-далеч от "цивилизацията", толкова по-добре живеят хората. Бас държа, че нямат и 5G да ги облъчва денонощно.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше такива и едно време в България!
13
8
 
0
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Та то извършели се Декомунизация и Лустрация и всички без работа, на Соц грижи. Държавата бе с "девет милиона ченгета как се пее в една песен . То затова свестните отидоха на Запад , които разчитаха на продукта ,които могат да дадат. Както каза Б. Б. тук остана *** а. И МВн.Р се видео в чудо 1990г. Остави СТАРИЯ Сталински Закон от 1950 г. Българите без статут извън България. Винаги да се пита Москва по Външната Политика.

Спонсорирани публикации