Хенри Кисинджър призова Украйна да даде част от територията си за да спре войната

Той е на мнение, че Западът трябва да принуди страната да преговаря
26 май 2022 07:00, Нели Христова
279
Хенри Кисинджър призова Украйна да даде част от територията си за да спре войната
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил на Форума в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да помогне за прекратяването на инвазията, което предполага позиция, срещу която огромното мнозинство украинци са против, съобщава The Washington Post, цитирайки The Daily Telegraph.

Кисинджър също така е призовал Съединените щати и Запада да не търсят срамно поражение за Русия в Украйна, предупреждавайки, че това може да влоши дългосрочната стабилност на Европа.

След като е посочил, че западните страни трябва да не забравят значението на Русия за Европа и да не бъдат "пометени" от моментните настроения, Кисинджър също е настоял Западът да принуди Украйна да приеме преговори със "status quo ante" или предишното състояние на отношенията.

"Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, преди това да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", е заявил бившият американски държавен секретар.

По думите му продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски подчерта, че част от условията му за влизане в мирни преговори с Русия ще включват възстановяване на границите преди нахлуването.

Коментарите на Кисинджър идват, когато световните лидери казват, че руската война в Украйна е поставила под въпрос "целия международен ред".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на световните лидери в Давос, че войната е не само "въпрос на оцеляването на Украйна" или "въпрос на европейската сигурност", но и "задача за цялата глобална общност".

Тя осъди "разрушителната ярост" на руския президент Владимир Путин, но каза, че Русия може един ден да си върне мястото в Европа, ако "намери пътя си обратно към демокрацията, върховенството на закона и зачитането на международния ред, основан на правила... Защото Русия е наш съсед".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
10
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Кисинджър е почти на 100 години. Мъдър човек, видял много през дългия си живот, наясно е, че Господ скоро ще го прибере. Но и той е загрижен за бъдещето на човечеството като цяло, защото вижда, че с това рязко противопоставяне НАТО - Русия опасността от трета световна война нарасна рязко. Така че в думите му има смисъл.
151
6
 
8
 
! Отговори
До 166 преди 1 година
Само ти си разбираш какво точно искаш да кажеш?!
150
15
 
15
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Той що не си даде имотите и парите на руснаците а с чужда пита иска помен да прави тариката?
149
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективно - Други пък виждат обективността по друг начин ! Украина НИЩО НЯМА да спечели , защото никой няма да я споменава повече когато войната спре ! Русия ПЕЧЛИ МНОГО , а "демокрацията " ще осъзнае че само с голи лозунги за " свобода и демокрация " , НО НЕДОВОЛНИ И НЕЩАСТНИ хора доникъде няма да стигне ! Хората искат : Работа , нормални доходи , сигурно бъдеще и спокойствие за себе си и децата си - Това насила НЕ става , и не можеш да оправадаваш всяка мерзост с " демокрацията " !!
148
7
 
25
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ХЕНРИ КИСИНДЖЪР СИ ОСТАВА НАЙ- ВЕЛИКИЯТ ДИПЛОМАТ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА. ОЗВЕРЯВАНЕТО НЕ Е РЕШЕНИЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО. СЕГА УКРАЙНА МОЖЕ И ДА ЗАГУБИ ТЕРИТОРИИ, НО В ЩЕ СПЕЧЕЛИ ДОБРО БЪДЕЩЕ. А РУСИЯ СЕГА ЩЕ СПЕЧЕЛИ, НО В КРАЪНА СМЕТКА ЩЕ ЗАГУБИ ДРУГО. СПРЕТЕ ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ!!!
147
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този дърт еврей е прав в случая. Друг е въпросът защо съдбините на света трябва да бъдат решавани от хора на такава възраст. И на някакви полулегални събирачки.
146
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато украина не стане неутрална русия няма да се откаже---там е люпилника на фашистите
145
12
 
29
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Зеленски, не го интересува Украйна и украинците като цяло, той и неговата група от хора са си уредили животите за няколко поколения напред.Той е добре подбран, подготвен и избран за ролята, буквално, след като популярността му идва от сериала в който е комик който става президент.То е толкова в очите на всички, че е просто актьор, че не зависи нищо от него, че не се ръководи от интересите на Украйна.
144
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко да устоят украинците, чакаме Путин да иде в санаториум.Тридневната война, вече е три месеца, може и три години. И без това нищо не е останало на територията, завзета от Русия, там хора скоро няма да живеят, по-добре да се съпротивляват и да не си дават територията. Това не ти е алъш-вериш.Да напомня, че Крим също е отнет незаконо и трябва да се върне.Кризата за Русия тепърва предстои!
143
13
 
27
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Всъщност, Украйна се оказа един плацдарм на който големите се проучваха един друг. На никой не му дреме дали държава Украйна ще я има или не. НАТО трябваше да проучи "на терен" доколко руснаците имат проблем с логистиката. И да, такива проблеми лъснаха. Обаче се оказа, че Русия без дори да включи авиацията си активно, успя да се разгърне. Общо взето, НАТО претърпя поражение.
142
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното доказателство, че това е война НАТО срещу Русия. И ще бъде прекратена когато една от двете страни пожелаят това. Тук нито Украйна, нито Зеленски има каквато и да е дума. Украйна е длъжна единствено да осигурява месото за руската месомелачка. И това много добре трябва да го видите, защото нашите евроатлантици и психодесни се опитват да докарат и България до такова положение - донор на пушечно месо!!!
141
1
 
10
 
! Отговори
. преди 1 година
В един глобализиран свят - какъвто е днешния - войните влошават, а не решават проблемите. Даже и да не е в най-горещата си фаза, този конфликт носи симптомите на III WW - всеобща криза, икономически упадък, усещане за хуманитарна катастрофа. Всяко "локално" лесно може да се радикализира и да премине в "глобално" противопоставяне и в това е отговорността на великите сили - да не са съучастници на едната, или на другата страна, а да са арбитри в решаването на споровете.
140
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е Кисинджър...ако слушаш нашите медии, украинската армия е пред Москва, Путин е в бункер и всеки го дебне да го убие...
139
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая, всички ще клекнат на задни лапи - особено ,като дойде есента, студа,глада и недоволството . А за българските храбреци, ще остане пъченето на гол корем и купуването на руска газ, през посредници ....
138
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна може да е съсипана държава(вече), но Русия е тотално пропаднала.
137
9
 
31
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Всъщност се оказва, че никой не е гледал сериозно на Украйна като самостоятелна държава. Дори и поляците. Нямам представа как Зеленски се е вързал на тази клоонада /все пак му е професия/. На практика видяхме директен сблъсък НАТО-Русия в конвенционална война /в мини-вариант/. Е, НАТО май губи на тоя етап. Та Кисинджър се опитва да минимализира щетите. Зеленски ако не проумее и това .... ми то няма какво друго да се направи.
136
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кое говори Хенри - Руско - Полската граница ли?
135
27
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Дедо Хенри одъртя и почна да говори глупости. То ако става така, да дадат малко на поляците, малко на молдовците, на румънците и накрая да си стоят в Киев град държава. Дедо Хенри да си гледа старините и да не дава акъл по форумите.
134
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бързат, защото скоро Урките няма да имат територия която да контролират XD
133
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже се интересувам от история,няма как да не правя сравнения с 1938г. Англия и Франция умиротвориха ли Хитлер слез Мюнхенската конференция?На агресора колкото повече отстъпки се правят,той толкова повече иска, ТАКА ли е. Че сега като му мине номера на Путин, след 3 години като се пооправи и хората забравят - ще почне пак война.В Русия го подкрепяли, Че то и германците през 1939г. са 97% на страната на Хитлер. Докъде доведе това.На никой ли не му направи впечатление, че през 2014 ЛНР и ДНР има