Задава се тежка зима: Кои уреди да изключим, за да намалим сметките си за ток?

Домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди
15 авг 2022 14:00, Нели Христова
260
Задава се тежка зима: Кои уреди да изключим, за да намалим сметките си за ток?
Снимка: Pixabay/Pexels

Сметките за електроенергия не само могат да изпразнят портфейла ви, но и да ви замаят главата. За да намалите малко тези ефекти, е полезно да знаете кои домакински уреди консумират най-много енергия. За тях съобщава „Wirtualna Polska“, цитиран от БГНЕС.

Днес домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди, без които ежедневието ни би било много по-сложно. Това удобство обаче води до високи сметки за електроенергия. Някои уреди, като например хладилник, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време. Въпреки това има някои, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате. Пример за това е електрическа кана.

Електрическа крушка

Обикновената електрическа крушка консумира повече ток, отколкото бихте очаквали. Осветлението на апартамент от около 60 m2 може да струва доста. Помислете дали да не замените традиционните си крушки с LED и енергоспестяващи крушки или да намалите малко количеството изкуствена светлина в дома си. Така ще се спести електроенергия и съответно - пари.

Зарядно за телефон

Зарядното устройство за телефона често се оставя в контакта, след като е зареден напълно. Измервания, направени от Яцек Блонярц от Научния център "Коперник", показват, че неизползваните зарядни устройства, включени в контакта, консумират 0,1-0,5 Вт. И макар че тази цифра може да изглежда малка, в зависимост от броя на зарядните устройства в дома, количеството изразходвана енергия може да е по-голямо. Зареденият смартфон, който остава включен в електрическата мрежа, също консумира значително количество ток. Обикновено това е 2/3 от консумацията на зарядното устройство по време на зареждане, т.е. около 2,45 Вт.

Хладилник

Хладилникът е част от оборудването, която не можем просто да изключим от електрическата мрежа. Той може да консумира около 300 кВТ/ч годишно. Въпреки това има неща, които можете да направите, за да намалите консумацията на енергия. Например, намалете малко температурата вътре. В края на краищата не всички храни трябва да се охлаждат прекалено много. Разбира се, не трябва да прекалявате, за да не се развали храната. Друго решение е да намалите количеството на храната вътре.

Индукционни котлони

Индукционният плот изисква най-много енергия от всички кухненски уреди. Той трябва да бъде свързан от квалифициран електротехник. Годишното потребление на енергия може да достигне до 750 кВт/ч енергия.

Фурна

Фурната е още един от най-енергоемките кухненски уреди. Годишното потребление на енергия може да бъде около 500 кВт/ч.

Електрическа кана

Електрическата кана е уред, който консумира значително количество енергия, несъразмерно с размера си. Тя може да консумира до 240 кВт/ч годишно.

Съдомиялна машина

Една съдомиялна машина, която се използва ежедневно, може да увеличи годишната ви сметка за енергия. Основното нещо, което трябва да запомните, е да я включвате само когато имате наистина голямо количество мръсни съдове. Това ще спести не само вода, но и електроенергия.

Пералня

Пералната машина е малко по-икономична и годишните разходи за енергия за нейната експлоатация могат да бъдат н толкова големи.

Лаптоп

Лаптопът често е центърът на домашния ни офис. Особено в днешно време, когато много хора работят дистанционно. Ако приемем, че е включен по 8 часа на ден, годишното му потребление на енергия може да бъде около 140 кВт/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ксенофобията води до това добре че не е насочена към някои части на България иначе има потенциял този конфликт психо профила на потенциялните разпалвачи на конфликта е един и същ
151
4
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Спомняте ли си редовните читатели на Днес Бг какво пишеше бай ви SS от май месец ?
150
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От нищо няма да се откажа, да правя кефа на Урсула. Ще си ползвам каквото ми е необходимо. Не съм роб на чужди интереси.
149
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Новото нормално в ЕС ...
148
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да кажете в прав текст,че сметките за електроенергия на всеки един Българин до 2025 година ще се повишат ЧЕТИРИ пъти,някой се опитва да дава акъл как със изключване на зарадните на смартфоните да направим икономия от тях,смешни сте бре!
147
27
 
11
 
! Отговори
3M преди 1 година
преди всичко трябва да изключим преZидента, след това и останалите *** и тогава ще тръгнем напред! А сега само ни плашат
146
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите европейски ценности - стойте на студено, тъмно, мръсни и гладни в името на светлото бъдеще, което ни чака като санкциите срещу Русия проработят след около 50 години.
145
0
 
22
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Преди години така бяхме - икономии, икономии но сметката расте. Накрая се оказа че електромера отчита двойно. Дойдоха, смениха го, възстановиха за 3 месеца мисля, обаче това не се знае от кога е било. Така че и да икономисвате, пак може да надписват.
144
0
 
26
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Какви са тези потготвителни статии? Стигне ли се до там от зарядното на телефона да пестим не ми се мисли. Вярно от тук от там ще спестиш,за какво? Да дадеш после тези хартийки на алчните вериги.
143
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората почти не се хранят но в статията се вменява вина за това че човека преклява със храната и трябва още по- малко да се храни , абе ако може и въобще да спре да се храни .. Така като чете човек Зелените обратни искат да ни върнат в пещерите като преди 5000 г ((( Липсата на Законно притежаване на калашници от народа ни доведе до положението във което се намираме сега !
142
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да изключим всяко правителство, което ни връща в дивотията. Не може цял един народ да страда, защото някой решил да прави наколенки на ЕС и вероятно получава тлъсти хонорари заради тези си действия. Радев като гледам нищо не предприема в тази насока
141
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2023 до 2025 година според плана за възстановяване трябва да отпадне регулираният пазар на електроенергия,което означава три-четири пъти поскъпване на тока за битови нужди!
140
1
 
28
 
! Отговори
пена преди 1 година
България е един от най-големите износители на ток в ЕС. Тая зима ако решим да не пестим ток, на тъмно и студено ще останат само сърбите и македонците :-D
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно имам изгоряло масло няколко варела от сервиза бях далновиден и не ги продадох дървата минаха двеста лева монтирах си и горелка за маслото
138
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телевизора, телевизора изключете. Да не слушате просто тии по цял ден.
137
0
 
14
 
! Отговори
Вместо да ' преди 1 година
ток от крушките искайте по-високи заплати от шефовете си.
136
1
 
24
 
! Отговори
ученик 9 клас преди 1 година
Е това със зарядното на телефона е най-голямата глупост. Когато не е включен телефон 0.5W e годишно потребление от 4,38кW - да кажем 2 лева или фурната за два часа. По-лесно е да спестите от зареждане, ако не се цъка безцелно във фейса или тубата.
135
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да изключа, спрете прадажбата на е-енергия. Газта няма общо с тока. Да бяхте мислили като ни вкарахте в тая криза. Киро пр*стото и компания ще си изключват ли хладилниците или хората трябва да плащаме техните безумия?
134
3
 
9
 
! Отговори
до №144 преди 1 година
Кел файда като е фиксирана ако има режим на тока. Тогава ще видиш фиксирана цена, примерно като в Северна Корея, да спира веднъж на ден за няколко часа. Или да ти треснат режим на тока от 23 до 6 сутринта.
133
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България намалява продажбата на лошия ток от лошия АЕЦ и не изключва никакви уреди. Това естествено се прави с извинение към нашите партньори от ЕС, тъй като нашата единствена цел е независимост от Газпром и Русия, а за това ни трябва евтина ел. енергия от независещи от газ източници. :)