Масло от шеа - кои са ползите му са кожата и косата?

Ето защо да го включите във вашата рутина
23 сеп 2022 18:16, Дарена Найденова
0
Масло от шеа - кои са ползите му са кожата и косата?
IStockphoto

Ако имате суха кожа, вероятно знаете, че маслото от шеа е една от най-добрите хидратиращи съставки, които трябва да използвате. Но това е само едан от причините дерматолозите да я препоръчват като част от рутинната ви грижа. Съставката, особено в естествената си и чиста форма, има множество предимства - от намаляване на преждевременните мимически линии и бръчки до успокояване на кожни заболявания като екзема. 

Освен за кожата, маслото от шеа е особено полезно и за косата. Ако не сте го използвали досега с това предназначение, нека просто кажем, че изпускате доста. Подхранващата съставка премахва всички спирки за подобряване на здравето на косата и скалпа. Това включва както обръщането на щетите, нанесени върху някога здравите кичури, така и помагане за предотвратяване на настъпването на нови проблеми. 
 
Какво е масло от шеа?
 
Маслото от шеа, познато и като масло от карите, е растителен липид, който се получава от ядките на африканското дърво шеа и е богат на мастни киселини, антиоксиданти и витамини. В съставката също така могат да бъдат намерени пет незаменини мастни киселини, фитостероли, витамините E и D, алантоин и витамин А. 
 
Ползи за кожата
 
Хидратира: Маслото от шеа е страхотно за хидратиране и успокояване на кожата. То прониква добре в нея и предпазва лицето от екстремни температури. 
 
Подхранва: Маслото от шеа се използва за овлажняване, подхранване и успокояване на кожата. То е страхно за сух тип кожа и може да създаде по-мека, хидратирана и плътна текстура, особено през сухите зимни месеци. Маслото от шеа също се намира в много балсами за устни, за да помогне при напукани устни, както и в овлажнители, които помагат за предотвратяването на стрии. 
 
Помага за избледняване на бележи както от акне, така и от причини, несвързани с акне. В допълнение към това служи за заздравяване на изгорялата от слънцето, напукана и лющеща се кожа. То успокоява алергии като отровен бръшлян и ухапвания от насекоми, както и кожни заболявания като контактен дерматит и псориазис. 

Как да го използвате?
 
Маслото от шеа може да се използва самостоятелно, но е също толкова често използвано и като съставка в козметиката, така че зависи от вас как точно ще го използвате. Дерматолозите отбелязват, че е най-добре да го включите в овлажнител с други съставки, така че да е по-лесно за разпространение, тъй като обикновено е гъсто твърдо вещество при стайна температура. 

Още за ползите от масло от шеа четете в материала на Тialoto.bg 

Източник: Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари