Храни против косопад - на кои да наблегнете тази есен?

Време е да промените менюто си
27 сеп 2022 17:07, Иванка Гъркова
3
Храни против косопад - на кои да наблегнете тази есен?
IStockphoto

Косопад, изтъняване, липса на блясък, сухота. С тези проблеми се сблъскваме при смяната на двата сезона. На прага на есента променяме и хранителния си режим, като започваме да трупаме повече хранителни вещества за зимата. Точно сега е идеалното време да включим някои неща в менюто, с които да сме здрави и силни. А с тях ще се погрижим и за кожата и косата си. 

Ако не приемаме достатъчно витамини, минерали, протеини и антиоксиданти, това веднага си проличава по състоянието на наша коса. Ето защо с някои диетични промени има начин да стимулираме нейния растеж и предотвратим неприятния косопад.
 
Косопад - какво да ядете тази есен?
 
1. Протеини – те са основен хранителен елемент за подобряване структурата на косъма и здравината на фоликулите. Съдържат се в:
 
Яйца
 
Едно средно голямо яйце (50 г.)  съдържа 6,3 г. протеин, различни витамини и минерали. Всички те укрепват космените фоликули. От друга страна има доказателства, че яйцата могат да направят косата блестяща и силна. Те могат да се ползват и за домани маски - за предотвратяване на косопад, накъсване и намаляване на чупливостта. 
 
В протеините има серни аминокиселини, които са предшественици на синтеза на кератинов протеин в косата. Той спомага за нейното укрепване и предотвратява преждевременната загуба на коса.
 
Яйцата са пълни с витамин B8 или биотин. Те също са важни за растежа на косата вещества и намаляват сезонния косопад. По данни на International Journal of Trichology, дефицитът на биотин при жените си личи по по-честото капене на косата.
 
Птиче месо 
 
То е източник на протеини, витамини и минерали, които подхранват косата, предотвратяват косопад и оплешивяване. Според проучване, публикувано в Journal of Dermatology Practical & Conceptual, дефицитът на тези важни протеини влияе върху структурата на косата и нейния растеж. И причинява телогенен ефлувиум - временна загуба на коса.
 
Друго изследване сочи, че дефицитът на хранителни вещества може да доведе до андрогенна алопеция (загуба на коса поради хормонален дисбаланс), женска плешивост, хроничен телогенен ефлувиум и алопеция ареата (кръгли плешиви петна).
 
В птичето месо има омега-6 мастни киселини. Те стимулират цикъла на растеж на косата. 
 
Бобови култури срещу косопад
 
Грах, различни видове леща (най-вече червена), нахут и боб, са богати на фолиева киселина, желязо, фосфор, цинк, магнезий и фибри. Само при дефицит на минерали и цинк е налице дифузна алопеция (общо разпределение на косопада в скалпа) сред децата. 
 
Още храни срещу косопад ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И картофено пюре помага при косопад.
2
6
 
2
 
! Отговори
Чип преди 1 година
Косата пада по много причини, често стрес, кожни заболявания, хормонални проблеми. Не бях чувал, че с храна се лекуват ;)
1
3
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Така е. Откакто изкарахме Ковида, много хора се оплакват от оредяване на косата.