Стълпотворение в Одрин: Нашите пазаруват, турците празнуват

През уикенда градът буквално е претъпкан с туристи
14 апр 2024 10:25, Петър Бойчев
45
Стълпотворение в Одрин: Нашите пазаруват, турците празнуват
Снимка Марица

Истинско стълпотворение е през уикенда в Одрин. Освен традиционното пазаруване на българите, 9-дневният празник Шекер Байрам привлече и много турци от района.

Посетителите на джамията Селимие, шедьовър на османския архитект Мимар Синан, чакат на опашка с часове, за да могат да влязат вътре. Задръстване има на входа и на изхода на джамията. Заради течащата реставрация на Селимие, достъпът вътре става само в определена част от нея.

Трафикът в града е буквално парализиран. Образуват се дълги опашки започващи още от българската граница, пише Марица.

Местни туристи, както и немалкото дошли от България и Гърция, чакат с часове реда си, за да могат да влязат в историческите базари, места за пазаруване, ресторанти за ядене, джамии и църкви в града.

Освен джамията Селимие, голям наплив има и в районите, където се намират Старата джамия и джамията Уч Шерефели, наречени Златният триъгълник. Туристите първо посещават историческите точки и джамиите и пазаруват, а след това се присъединяват към опашката в ресторантите за Джигер тавасъ, за да опитат прочутия пържен черен дроб, специалитет на района.

Силите за реда следят в увеличен състав, за спокойствието на посетителите по време на почивните и ваканцинни дни в граничния град.

Каяогул, който е фотограф пред джамията Селимие от 42 години, сподели: „Никога не съм виждал толкова много хора в града, колкото през последните 2 дни. Тези дни има необичайно много."

Губернаторът на Одрин Юнус Сезер заяви, че има задръствания на граничните пунктове към Гърция и България по време на празника Рамазан Байрам. „Имаме интензивност при излизането и влизането от чужбина. От началото на седмицата има ръст от около 125 процента на заминаващите пътници в сравнение с нормалните дни“, допълни той.

Пазарът Улус преживя един от най-натоварените си дни вчера. Българските граждани, които по традиция пазаруват в Одрин, миналата и тази седмица отново препълниха пазара.

Пазарът Улус е център на вниманието на много българи. Той се пълни с хиляди купувачи от ранни зори, а търговците вече ги чакат. Те са много доволни от огромния брой посетители.

Българските туристи, които задоволяват много от нуждите си от храна, облекло, стоки за бита до мебели от Одрин, и този уикенд препълват пазара Улус. На входа от време на време има блъсканица, но това не отказва купувачите. Магазините в града също не могат да смогнат на огромното търсене през уикенда.

Бахри Динар, президент на асоциацията за черен дроб и посланик на туризма в Одрин, заяви, че в града има празнична активност.

Подчертавайки, че това е един от най-натоварените дни напоследък, Динар отбелязва: „Нашият красив Одрин е един от градовете, които привличат най-много туристи в Турция. Приемаме хиляди гости от страната и чужбина. Имаме трудности да се справим с търсенето и от време на време не можем да смогнем. Опитваме се да обслужим гостите си по най-добрия възможен начин, но черният дроб дори вече е на превършване", възкликна Динар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: одринтурципазар
Още от За да се разбираме
Цитати за трудните моменти, даващи ни сила
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 2 седмици
Помацитте, Селинджърите и пенсионираните комуно тъпири са отишли баш у родното си място у Дджамията СЕЛИМИЕ! Подмийте с ибрикуът втора употреба и не се връщайте никога обратно.
37
2
 
2
 
! Отговори
Aaaa преди 2 седмици
12 год ГЕРБ и българите са богаташи спрямо Турция. А през соца гледахме гладно натам и нямахме пари да си купим нищо. Даже стояхме на тъмно и им продавахме евтин ток.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До32 . Времената за които говориш бяха в Соца . Туристите бяха по колективно планувано пътуване.. Тези времена никога няма да се върнат . Сега е свободно и туризма е друг. Които го може го прави . Гърция и Турция са професионалистите на Балканите .
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лошото на Турция е , че навсякъде се чуват джамии. Бил съм, храна супер, обслужване супер, таман да ми дойде кефа и се чу джамия......Ами на 100 кола хубава манджа, един грам "+&$#@ я прави ***. Та и там така.
34
6
 
1
 
! Отговори
вашите преди 2 седмици
Кои са тези вашите ? Турските българи ли ? Дано ви плащат добре щото иначе сте зян.
33
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имаме достатъчно предатели които да си влагат парите в тази фашистка, неприятелска държава. Такива са нашите "съграждани".
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още помня времената, когато имаше наплив от туристи по нашите курорти! Но сега тука е тихо и пусто... Все още си помня времената, когото нямаше нужда да пазарува в Турция. Малее! Къде отиваме?
31
4
 
11
 
! Отговори
маалатъ преди 2 седмици
Ами след Пет Века, веке сме роднини, бе, кръвта вода не става! -)))
30
13
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 2 седмици
Ти не си добре с главата.Няма да пълня джобовете на турчулята за твоя кеф.И тук мога да си купя каквото си искам,на каквато цена си искам.
29
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Човешката глупост е безгранична.Нашите магазини са пълни със стоки,но в турските им било по-евтино.Нищо,че като се изръсят за транспорт и спане,ще им излезе три пъти по-скъпо.
28
7
 
11
 
! Отговори
опетков преди 2 седмици
Това, че българи пазаруват в Одрин и по други турски села означава едно: българите вече са по-богати от турците.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нашенците пазаруват,турците зяпат.И после ЕС загнивал.
26
6
 
8
 
! Отговори
истински българин преди 2 седмици
Разбира се,че сме много глупав народ.Направо го напишете в заглавието.
25
10
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Докато широкоскроени българи хапват и се забавляват в Одрин, нашите хейтъри онлайн редят глупости, пият ракия и търсят някоя промоция от магазина до тях защото ги е яд че нямат пари да мръднат по далече от селото си. Нищо че промоцията може пак да е на турска стока
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бг се потурчват а турците им се смеят.
23
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В цял Одрин сега има само 6 христаянски семейства, а е бил български и Цялата околия села и градчета български , четете история как са бягали българите ,клани,бити,изнасилвани и ограбени ,турците са им взели Всичко- земята ,къщите,златото ,добитъка и Никога не са платили и 1 лира обещетение ! Като им кажеш ,че тая къща и земя е на Баба ти ,да видиш как гледат злобно и колко те "обичат".
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е Платена турска реклама ! джамии,дробове,пазари ... и Нито дума за Българската църква там "Св. Георги" . Одрин е едно тъпо,грозно и скучно село, одринските турци са мн. ислямизирани и мразят българите ,а раята проста се тъпче при тях като безумно стадо овце - ГНУСОТИЯ !
21
6
 
9
 
! Отговори
оцелял преди 2 седмици
до До оцелял - На нашите мафиоти с бели престилки им пожелавам да им приседнат парите, дадени от моя познат...
20
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Одрин и околността е населен изцяло с българи, так турци са само полицията и общинските служби.
19
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това да ходиш да правиш оборот на окупатора и поробител, който се е гаврил с теб в продължение на пет века?!