Зад кадър

Всеки ден ново българско кино
10 фев 2010 12:12, Петя Славова
5

Актьорът Иван Бърнев. Снимка: София Филм Фест

Деветнайсет родни игрални филма, създадени след март 2009 г., ще бъдат представени на 14-ия София Филм Фест във Фокуса “България”.

За първи път тази година присъствието на такъв брой игрални български филми е толкова силно.

Девет от тях ще имат публични прожекции, а четири - и премиери в рамките на фестивала.

Освен фокус на кинофорума, българското кино ще бъде основна тема и на предстоящия 7-ми София Мийтингс.

Незавършените нови филми ще бъдат представени на закрити прожекции на гостуващите фестивални селекционери.

Избрани проекти за нови игрални филми ще бъдат представени публично с цел намиране на партньори и финансиране.

В рамките на програмата София Мийтингс, на закрити прожекции за фестивални директори, ще бъдат представени редица нови игрални филми в различна степен на завършеност.

Сред тях са „Мисия Лондон” на Димитър Митовски, „Аве” на Константин Божанов, „Цахес” на Анри Кулев, „Тилт” на Виктор Чучков.

Още по темата

Списъкът с български продукции продължава с „Подслон” на Драгомир Шолев, „Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров, „Къща без прозорци” на Ивайло Христов, “Още нещо за любовта” на Магдалена Ралчева и “Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков.

Започваме с представянето на първия филм, с който започват прожекциите на българско кино в рамките на феста. Това е филмът на Светослав Овчаров „Зад Кадър“.

Световната му премиера е на 5 март в Зала 1 на НДК.

Идеята за филма тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел „Осъдени души”, „Адаптация”, „Константин Философ” и „Суламит”.

Съпругата му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат.

Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори на България, е унищожен.

Героят Антон Кръстев се играе на младини от актьора Иван Бърнев, а в по-зряла възраст - от Стоян Алексиев.

„Финалът в миналото е трагичен, а в настоящето е оптимистичен - доколкото хората могат да си простят един на друг и да се погледнат отново в очите”, коментира Светослав Овчаров.

Операторът Христо Тотев, заедно с режисьора на тази семейна драма, също участва в написването на сценария.

Снимките се поделят между София и Берлин, а оператор на филма е Рали Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
зрител преди 14 години
На българското кино му липсва добър маркетинг, за да стане отново гледаемо. Филмите ни не са лоши, разбира се, хубаво е да има и по-комерсиални филми, за да се увеличат приходите от такива продукции и за да дойдат сериозни инвеститори в този бранш, а не като прошляците от Ню Лайн, които правят боза след боза.
4
1
 
5
 
! Отговори
n9koi преди 14 години
Много любопитно е когато още жива жертва на Държавна сигурност ,а и негов служител направи публична равносметка за себе си!бих гледал този филм с очакване за откровенност ,а и обнадежден от добрия кастинг от който мога да откроя младата Гергана Плетньова и много различното лице Касиел Ашер.Като че ли Бърнев малко се изчерпа напоследък,но все пак е добре да гледаме филма!
3
3
 
6
 
! Отговори
Lichev преди 14 години
До 2 ти гледал ли си наскоро бг филми последния беше на косъм от оскари "Дзифт" също беше подобаващо оценен трейлъра на "Мисия Лондон" е мн обнабейдаващ . Първо гледай после коментирай :)
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В 99% от случайте всичко направено в Българското кино е пълна отврат.Толкова години само се бълват простотии и идиотизми които никои нормален киноман не би удостоил с вниманието си.Трябва ония от Холивуд да учат нашите нонстоп как се прави кино за да постигнем нещо.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
дано да са и хубави тези филми