Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"

Германските войници били насърчавани да имат деца от "чистите норвежки"
26 сеп 2020 20:30, Нели Христова
249
Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"
Снимка: Flickr

През пролетта на 1943 година Адолф Хитлер отива в Норвегия и обикаля фиордите на таен круиз на борда на военен кораб. В продължение на часове той се взирал в красотата на природата. По-късно един от членовете на екипажа го описва, като "ентусиазиран, като малко момче, заради планините и невероятното време". А това пътуване се оказва началото на странна любовна афера.

75 години след смъртта на Хитлер е трудно да научиш нещо ново, но книгата на американския архитектурен историк Деспина Стратигакос разкрива тясната връзка на фюрера с Норвегия. Според нея, след като армията му напада страната през 1940 година, Хитлер има намерение да я превърне в своя "нацистка утопия".

Докато Хитлер царува над победената Европа, той планира как с войниците му ще "пуснат корени в Норвегия и ще създадат около себе си пространство, в което да са владетели на скандинавска империя, простираща се до Северния полярен кръг". Но, разбира се, интересът на фюрера към Норвегия не идвал само от красотата на нейните фиорди. Той се възхищавал и на нейната гинетична история вярвайки, както пише в "Моята борба", че "с нейния викингски произход, руси жени и синеоки хора, норвежците имат най-чистата от арийските кръвни линии". Норвегия е била на самия връх на неговата расова стълбица.

Хитлер е безпощаден убиец, който отнема милиони животи на хора, които смята за расово недостойни. Но също така е и диктаторът, който насърчава "селективното развъждане", а Норвегия е избрана проба за нацистка евгеника. В рамките на програма, вдъхновена от СС, известна като Lebensborn (Извор на живот), германските войници били насърчавани да създават деца с най-добре изглеждащите местни момичета. Нацистката държава обещавала, че ще се грижи за тях и техните деца.

Вестниците в Германия непрестанно публикуват снимки на красиви, весели норвежки доячки, които се влюбват в Адолф Хитлер, защото той "ще ги спаси от моралната и расова дегенерация, а те ще изпълнят своя дълг, като създават поколение с чистокръвните си войници." Хиляди бъдещи майки, оценени като расово ценни, получават приоритетна медицинска помощ в специално построени родилни домове, хотели и сиропиталища. Разглезените майки на Lebensborn са били строго индоктринирани в нацистките разбирания.

Грижите за децата са били строго германски - в детската стая не се плаче. "Най-чистите" бебета често са отнемани от майките им, понякога дори принудително, и изпращани в Германия, за да бъдат отглеждани в одобрени семейства на SS. Повечето обаче остават в Норвегия.

По време на петгодишната окупация на Норвегия нацистите й предоставят на специално отношение, невиждано никъде другаде, използвайки принудителен труд и военнопленници за изграждане на нови пътища, мостове, тунели, железопътни линии, докове, електроцентрали и съоръжения за бизнеса и промишлеността. Скоро Норвегия се превръща в "единствената окупирана държава в Европа, където нацистка Германия инвестира повече ресурси, отколкото отнема".

В плана на Хитлер за създаването на неговата утопия, градовете, опустошени в жестоката двумесечна инвазия, щели да бъдат възстановени по коренно различни националсоциалистически линии, подчертавайки мощта на държавата и партията, а не, да речем, на църквата. Той също така искал да построи така наречения "град на фюрера" издигнат от нищото на полуострова Трондхайм, далеч от "междурасовия упадък на Осло". С население от 300 хил. души, Nordstern (Северна звезда) е трябвало да бъде едно от бижутата на Третия райх, заедно с Берлин, Хамбург, Нюрнберг, Мюнхен и Линц (родния град на Хитлер). Той щял да короняса Велика Германия, която се движи от Арктика до Алпите.

Но безумното въображение на Хитлер преминало много граници. Тази нова Северна Атина, казвал той, ще има опера, театри, библиотеки и художествени галерии, но също така и стадион и басейни - всичко необходимо за съвременен град с културно значение. Щяла да има обширни зелени площи, а домовете за нейните изключително германски граждани щели да бъдат разположени на тераси на южен склон, така че всяка къща да има слънчева светлина през целия ден. Те щели да бъдат така изградени, че да предпазят войниците от външния свят и да направят така, че "германските войници да си останат германци".

Но мечтаният от Хитлер арийски град така и не става реалност, въпреки че той прекарва часове в заедно с главния си архитект Алберт Шпеер, изготвяйки планове и модели на това, което Шпеер твърди, че ще бъде "най- красивият немски град". Проектът е изоставен - за лудият Хитлер само отложен - когато идва поражението от Червената армия при Сталинград на източния фронт през 1943 г. Нацистка Германия трябва да се отбранява, а и прилага политиката на "изгорената земя", унищожавайки всичко, което е построила. В това унищожение са включени и плановете за мечтания град на фюрера. А през последните години изследователи като Стратигакос успяха да съберат странните фрагменти от карти и документи, които са оцелели, и да получат снимка на фантастичната северна утопия, която той копнеел да построи.

Цената в човешки съдби, също е висока - майките от Lebensborn и техните деца я платиха, когато войната приключва. Хиляди жени са арестувани и затворени през лятото на 1945 г. за съдружие с окупаторите. Нямало е и милост за техните "немски нахалници", които били заклеймени като изгнаници и бяха третирани като такива.

След ироничният обрат на съдбата, следвоенните норвежки власти решиха, че майките, които са спали с германски войници, са очевидно умствено изостанали, както и техните потомци. Децата, някога издигнати на пиадестал заради гените си, след това са презирани заради тях.

Мечтата на Хитлер за прочистена и расово "чиста" Европа вървеше по същия начин, както и неговата утопия за блестящ нов град близо до Арктика. И отиде в кошчето на историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари