Световни знаменитости в НДК на Новогодишен музикален фестивал

Минчо Минчев, Калуди Калудов и Теодосий Спасов са само част от имената на гостите. Главният акцент обаче е Европа. И ние в нея, естествено...
27 дек 2006 03:01, Екип на Dnes.bg
0
Световни знаменитости в НДК на Новогодишен музикален фестивал
Снимка: НДК

Тази вечер с "Шедьоври на органовата музика" - рецитал на Силвия Георгиева започва 20-ият Новогодишен музикален фестивал в НДК. В програмата са произведения на Бохуслав Чернохорски, Джироламо Фрескобалди, Франсоа Купрен, Й. С. Бах, Дитрих Букстехудe. Ще бъде открита и фотоизложба "20 години Новогодишен музикален фестивал", организирана съвместно с БТА.

Сред останалите  участници са едни от най-значимите представители на българското изпълнителско изкуство и млади таланти, славещи България в чужбина. Ще гостуват наши изпълнители с успешна кариера в различни европейски страни - Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Португалия, Чехия.

Новогодишният музикален фестивал в НДК започва като реплика на музикалните празници във Виена, припомнят организаторите. Идеята е на диригента Емил Чакъров /1948-1991/ - най-талантливият ученик и асистент на Херберт фон Караян, единственият българин, дирижирал Берлинския оркестър на маестрото.

20-тото му издание (от 22 декември до 10 януари) е посветено на присъединяването на България към Европейския съюз.

Фестивалът е под патронажа на президента Георги Първанов и на посланика на Германия у нас Михаел Гайер.

Сред акцентите в програмата е Новогодишният концерт на 1 януари в зала 1 под наслов "България поздравява Европа". На него ще звучат произведения от всички страни членки ЕС. Австрия ще бъде представена с творба на Леополд Моцарт, а новоприетите България и Румъния - с "Хоро стакато" от Динику - Владигеров. Диригент е Емил Табаков, а солисти - Атанас Кръстев - виолончело, и Давид Дяков - класическа китара. БНТ ще предава пряко концерта с участието на Фестивалния симфоничен оркестър.

Другата проява, с която специално ще бъде отбелязано присъединяването към ЕС, е концертът "Младите таланти на България поздравяват Европа" - с възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националното училище за танцово изкуство - на 5 януари в зала 1. Именитият цигулар Минчо Минчев ще дойде от Германия, за да участва в концерта, организиран под патронажа и по идея на министъра на културата Стефан Данаилов.

Преди концерта във фоайeто на зала 1 ще бъде открита изложба на възпитаниците на 12 училища по изкуствата от цялата страна - живопис, графика, скулптура, икони. Произведенията ще се продават на цени от 2 до 700 лева.

Петдесетгодишнината на най-успелия български струнен квартет - "Димов", ще бъде отбелязана с концерт на 29 декември в зала 6 на НДК. Формацията ще изпълни емблематични творби от своя репертоар - композиции на Бетовен, Шуберт, Брамс. Посетителите ще получат като подарък компактдискове на състава и книжка с неговата история.

Златните български гласове от световните оперни сцени, между които Калуди Калудов, Нико Исаков, Цветелина Василева, ще представят на 4 януари "Бал с маски" от Верди. Спектакълът ще бъде дирижиран от Георги Димитров.

В афиша на фестивала са две филмови версии на операта "Травиата" от Верди. Анжела Георгиу, Франко Лопардо, Лео Нучи пеят в спектакъла на "Ковънт гардън" от 1994 г. под диригентството на сър Джордж Солти. Прожекцията е на 29 декември в кино "Люмиер".

На 5 януари може да се види филмът на Франко Дзефирели с диригент Пласидо Доминго. Участват Стефания Бонфадели, Скот Пайпър, Ренато Брузон, хорът и оркестърът на фондация "Артуро Тосканини", испанската танцова трупа La Corrala della Danza.

Фестивалната премиера е "В необятното" - авторски концерт на "Теодосий Спасов квартет" и Камерен оркестър "Студио Примо" с диригент Илия Михайлов - н 9 януари в зала 3 на НДК. Концертът е в рубриката "Българските имена в световния джаз - Идентичност" и е организиран със съдействието на ТBS.

Борислав Йоцов - кларинет, и Борислава Танева - пиано, ще се представят на концерта "Имена от настоящето - Любими музиканти от камерния подиум" с произведения на Бах, Барток, Брамс, Франсе, Мауър, Йоцов, Шнитке.

Млади таланти - "Имена от бъдещето" пък ще пеят шедьоври от световната оперна класика на 28 декември в зала 1.

Детският фолклорен ансамбъл "Росна китка", изнесъл над 6000 концерта на петте континента, ще зарадва почитателите си с Коледен спектакъл, постановка на Петър Григоров и Бисер Григоров, на 23 декември в зала 2 на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари