Флиртът на Цар Футбол с музиката. Але, але, але...

Най-запомнящите се парчета от големи първенства
Обновена: 8 юни 2012 13:34 | 8 юни 2012 13:25,
24
Флиртът на Цар Футбол с музиката. Але, але, але...
Шакира изпълни един от футболните хитове. Снимка: Reuters

Най-после настъпи дългоочакваният миг, който ни навестява веднъж на две лета – поредният голям футболен форум започва. Независимо дали става въпрос за Европейско или Световно първенство, следващият месец ще властва Цар Футбол.

Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките. Но разбира се само в случай, че гостите в студиото не са особено интересни.

Макар музиката да не е основна част от футболния епос, то с времето някои парчета успяха да се наложат и да станат пълноценна част от футболната култура, а тук ще ви представим няколко от най-колоритните.

Започваме с може би най-лятното парче – прекрасното Mas Que Nada, което се запечата в общото футболно съзнание през 2006.

То показва в пълния му блясък удоволствието от красивата игра, а под звуците му ние вече сме готови да заминем за Бразилия, а континенталните Полша и Украйна ни изглеждат безкрайно сиви.

Много от феновете на играта пък съвсем честно предлагат Mas Que Nada да е химн на Световното в Бразилия след две години, въпреки че легендарният оригинал на Sergio Mendes е на повече от 4 десетилетия!

Продължаваме с едно култово клипче за футболните фенове – може би най-силното клипче със стрийт футбол трикове, което ни е грабвало винаги и със страхотния си фон – "Nothing No Go So" на DJ Mummy и Sean Paul. Кратка справка за стрийт футболиста от него пък ни разкри, че той в момента се е отдал на рап кариера – явно музиката и спортът все пак са доста свързани!



Следващото парче е до болка познатото на всички български почитатели. С El Matador са израстнали няколко поколения футболни фенове у нас, които едва ли ще го забравят някога, след като повече от 10 години са го слушали толкова пъти във вторник и сряда вечер.

По известност обаче то отстъпва разбира се на глобалният химн Carnival De Paris, който си остава един от вечните футболни тракове, като за много хора е и най-добрият. Вълнуващият клип също така беше впечатляващ, но в канцелариите на ФИФА са решили, че той ще остане единствено за тяхна наслада и господата не желаят да го споделят вече с интернет пространството, за което разбира се ги поздравяваме по няколко пъти.



Миналото европейско в Австрия и Швейцария съвсем неусетно ни донесе и още един футболен химн – макар все  още да не сте го осъзнали. Хитрият  ход на УЕФА да направи приятна мелодия, която да служи за шапка преди мачовете сработи добрe, което не е учудващо – със задачата се е нагърбил не кой друг, а Rollo Armstrong от великите Faithless.

А ако още не се сещате за коя симпатична и зарибяваща мелодия става въпрос, бързо си я пуснете, защото правата за нея са удължени и за този форум и тя ще съпътства всеки мач. Поне доколкото фенските крясъци ще оставят да се чува някой освен любимите коментатори от Канал 1. 

Няма да изпуснем и най-шампионското парче – Campione 2000, най-стойностният химн от Европейско първенство.



След тези изпълнени с футболни спомени  хитове достигаме до кулминацията - двете по-нови и свежи парчета  в този подбор, които ни връщат две години назад към Мондиала в ЮАР. Едва ли могат да се намерят други два така добре допълващи се футболни химна, които ясно да отразяват забавлението и палитрата от емоции на футболната игра.

През лятото на 2010 прекрасното "Wavin` Flag" на Knaan успя да обиколи света, но остана леко в сянката на истинския феномен "Waka Waka" на Шакира, най-гледаният музикален видеоклип в историята и едно от най-зареждащите с енергия комерсиални парчета, за които можем да се сетим.

Две истински бижута, носещи радостта, надеждата, оптимизма и красотата на спортната емоция, които се надяваме да изпитаме с пълна сила и този юни в следващите, без съмнение вълнуващи 24 дни.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
БОГМУЗИКА преди 11 години
Музиката е най-консумираната форма на забавление днес! Спорта е на 3 място след кросмедията (Тв, интернет, радио и др.) и от спорта, да може футбола да е "цар" сред всички спортни забавления. Само си предствавете да спре музиката навсякъде??? Гробна тишина
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-добрата песен е The Fans - The name of the game Football
21
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
Шакира пее и в един момент слушате КАБА ГАЙДИ .... ВАЛЯ БЪЛКАНСКА ПЕЕ ... ВЪВ ВСЕЛЕНАТА СЪМ !!!
20
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
притча "който пее зло не мисли " - Българска е :) обичам ВИ !
19
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
нахално Ви звуча - всички мнения ги приемам за мой вкус - РАДВАМ СЕ С ВАС ! ОБИЧАМ ВИ !!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Petkov преди 11 години
Топ три за мен, като не мога категорично кажа коя от трите е най-добра, са "Carnival de Paris", "Campione" и "Cup of life".По принцип и другите стават за слушане, но някак не ми се връзват с голям футболен форум.Еле пък сегашната - химн на европейско първенство с клип заснет по плажовете на Африка или Южна Америка. WTF
17
0
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
"сокъра" много ми харесва защото съм националист и 1994 България беше хит ! Не отричам , че е велика и не повторима Джана Нанинннннннннни :) не ми се сърдете , почитател съм на ИТАЛИАНСКАТА МУЗИКА , БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безспорно най-футболните песни са Джана Нанини - Ун естата италиана от Италия 90 и Карнавал де Пари! Останалото е боза, особено оная Уака-Уака.
15
0
 
4
 
! Отговори
xax преди 11 години
До 14: Напълно те подкрепям, по противна песен ще е истинска рядкост
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За по-противно футболно парче от това на Шакира не мога да се сетя, просто козината ми настръхва всеки път, когато го чуя!
13
1
 
0
 
! Отговори
Sound преди 11 години
На мен мелодията от Япония/Корея 2002-ра най-много ми допада + Carnival de Paris
12
1
 
5
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 11 години
"...ние вече сме готови да заминем за Бразилия, а континенталните Полша и Украйна ни изглеждат безкрайно сиви."Бразилия сигурно е някаква неконтинентална страна?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много песнички кефят,но тук става дума и за футбол все пак. Най-непреходни си остават песните на бундестима,които записаха през 80-те! Те се превърнаха в рефрени на футболните агитки и се пеят до днес по стадионите в цял свят,а много от днешните фенове дори не са чували оригиналите!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Рики Мартин и "Купата на живота" къде ги забравихте? И това беше готина песничка.
9
1
 
7
 
! Отговори
ined преди 11 години
5 пари не давам за мафифа, важното сървъра на Диаблото де колкото се може по-малко време офлайн, за да става як геноцид на твари от всякакъв калибър.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
carnaval de paris си остава най-добрата песен от всички.
7
4
 
12
 
! Отговори
лили преди 11 години
Мен пък песничката на Шакира много ме кефи, супер веселяшка, а и тя е голяма сладурана
6
0
 
18
 
! Отговори
Barabdan преди 11 години
Най-качествената песен, досега си остава "Un'estate italiana" - Gianna Nannini.
5
0
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
и музиката дава колорит на "цар"футбол :) ОЛЕ !
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой младеж трябва да е писал тука. Напоследък електро мотивчетата към първенствата са готин фон и толкова. Къде е Шакирчето с "Уака Уака е-хе", къде е Джана Нанини с онова реване "Нотти маджике..." от '90.