Пловдив става оперна столица

Истински шедьоври в Античния театър в рамките на месец
17 юни 2015 16:44, Александър Попов
3
Пловдив става оперна столица
Снимка: Opera Open

От утре за един месец Пловдив става оперна столица на България. Световни оперни звезди пристигат за участие във втория фестивал Opera Open, който се провежда в Античния театър в града. Събитието продължава 30-годишната традиция на Вердиевия фестивал, но вече е отворен и за други велики оперни композитори и обогатен с други музикални жанрове.

Вечерта на откриването на Opera Open 2015 – 19 юни, е посветена на участието на един от най-големите съвремени бас изпълнители – Орлин Анастасов. Българинът покорява публиката на Ла Скала едва 23-годишен, а по-късно триумфира в Метрополитен опера в Ню Йорк и в редица други престижни оперни театри като "Ковънт Гардън" и "Арена Ди Верона". Певецът ще изпълни арии и дуети от „Дон Карлос”, „Аида”, „Набуко” и „Борис Годунов” заедно със солистите Елена Чавдарова, Венцеслав Анастасов, Таня Иванова и Ивайло Михайлов.

Пловдивската публика ще има шанса да види и новата постановка на „Кармен” дело на международен екип. Историята за страстната циганка от Севиля се постава от испанката Мария Елена Мексия. Художникът на продукцията Салваторе Русо е работил с най-големите италиански имена в операта, а хореографът Иван Ангелов, който идва от САЩ, е поставил танците на редица постановки на Пласидо Доминго.

За премиерата в Пловдив пристигат звездни изпълнители – мецосопраното Виолета Радомирска, която живее и работи в Швейцария, тенорът с международна слава Камен Чанев и латвийският баритон Валдис Янсонс, който е пял в над 30 оперни театри по целия свят. Диригент на „Кармен” е маестро Диан Чобанов.

Оперите „Трубадур”, „Аида“, сцени от „Набуко“, „Травиата“,”Риголето”, „Севилският бръснар”, „Любовен елкисир” и „Бохеми” и други класики ще бъдат пресъздадени на сцената в Пловдив. Изключително преживяване се очаква да бъде изпълнението на солистката на Арена Ди Верона на 22 юли - Ана Лукреция Гарсия (Венецуела). Тя  ще влезе в ролята на Амнерис под палката на маестро Иван Ангелов.

Всички представления са от 21:00 часа. Билети се продават на касата на Концертна зала в Пловдив, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
Изглежда много добре, а афишът, както го прочетох, е направо страхотен. Нямам спомен, НЯКОГА в България (а не знам дали и по света) в рамките на ЕДИН оперен фестивал да са играни Трубадур, Аида, сцени от Набуко, Травиата,Риголето, Севилският бръснар, Любовен елкисир и Бохеми. А, дано!!!!!!
1
0
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Една наистина хубава новина!!!