Веселина Кацарова в емблематичния "Реквием" на Верди

Солисти от Италия, Франция и България на 5 април в зала "България"
29 мар 2018 09:52, Александър Попов
3
Веселина Кацарова в емблематичния "Реквием" на Верди
Снимка: Монте Мюзик

На 5 април, в навечерието на Великден, Софийска филхармония представя "Реквием" на Джузепе Верди.

Мецосопрано №1 в света Веселина Кацарова, сопраното Мария Цветкова, италианския тенор Марио Маланини и френския баритон Сирил Ровери са солистите, които ще интерпретират музиката на Верди на сцената на зала „България“.            

Верди пише "Реквием" на своя характерен, чувствен, горещ, контрастен и конкретен език, както в най-ярките му оперни опуси. В седемте части на произведението се наслаждаваме на неповторима свежест и разнообразие на темброви и хармонични нюанси, които изразяват океан от чувства – от гневен протест и дълбоко страдание до страстна мечта и надежда за свобода и щастие. Реквиемната меса се изпълнява от четирима солисти, хор и оркестър, които композиторът съчетава по гениален начин.            

За подготовката на концерта на 5 април, диригентът Найден Тодоров споделя: "Изборът на солисти е основополагащ за представянето на произведение като "Реквием" на Верди. Изпитвам дълбоко уважение и почитание към оперната ни прима Веселина Кацарова, благодарен съм на прекрасната Мария Цветкова, която отново прие поканата ми да работим заедно. Щастлив съм, че на сцената на зала "България" ще излезе талантливия италиански тенор Марио Маланини, както и че ще имам възможността за първи път да работя с едно от новите имена на световната музикална сцена Сирил Ровери – френски баритон с дълбок и емоционален тембър. Не можем да пропуснем и важната роля на Софийска филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", с които активно репетираме за вечерта на 5 април. Благодарение на Верди и неговия "Реквием" за първи път творби от този жанр излизат извън църквите и се изпълняват в концертни и оперни зали. Неслучайно избрахме последния ден преди Великденските празници, за да изпълним това произведение - дълбоко  и драматично, което носи откровението и дълбините на човешката душа, трепета пред могъществото на Твореца и в същото време вътрешната сила на човека като творец на своя малък свят".           

Билети за "Реквием" от Верди все още са налични на касата на зала "България" и мрежата на Eventim на цени от от 25 до 40 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 6 години
Мецосопрано номер едно,само че от зад напред!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веселина Кацарова дали е съвсем добре? Гледах по телевизията началото на концерт с нея като солистка. Изпълнението и силно ме подразни и не догледах предаването.